Facebook-byggeplads i Odense er lukket land for lærlinge
Selv om hovedentreprenøren Mace har efterspurgt lærlinge på byggepladsen til Facebooks kommende datacenter, er der forsvindende få lærlinge blandt de op mod 1000 medarbejdere på pladsen. De mange underleverandører får ikke søgt om godkendelse.
Da Facebook, Odense Kommune og hovedentreprenør Mace annoncerede, at der skulle bygges et nyt stort datacenter i Tietgenbyen i Odense, var det med en klar intention om at inddrage flest mulige lokale medarbejdere på byggepladsen, hvor en stor andel af underleverandørerne og deres ansatte kommer fra udlandet.
Selvom der i dag er op i mod 1000 ansatte, som har deres gang på byggepladsen, så bekræfter lokalafdelinger af 3F, Dansk El-Forbund, Malerforbundet og Blik- og Rørarbejderforbundet samstemmende over for Fagbladet 3F, at de ikke har nogen lærlinge på Facebooks byggeplads.
Læs også: Afgørelse om overskudsvarme kan gavne alle datacentre
Kun hos elektrikerne er den lokale formand bekendt med, at der har været nogle ganske få lærlinge på det store byggeri i Tietgenbyen i det sydøstlige Odense.
”Det drejer sig om to-tre lærlinge. Det er larmende få i forhold til, hvor stor en arbejdsplads der er tale om. Det er et problem, at vi har rigtigt mange unge i skolepraktik, som brændende ønsker sig at komme ud på en rigtig arbejdsplads. Vi havde rigtig gerne set, at firmaerne på Facebooks byggeplads ville hjælpe med den udfordring”, siger Erling Jensen, der er formand for både Dansk El-Forbund Fyn og det lokale uddannelsesudvalg for elektrikeruddannelsen.
Underentreprenører har ikke grebet udstrakt hånd
Det er dog ikke umiddelbart hovedentreprenør Maces skyld, at der stort set ikke er lærlinge på byggepladsen. De har således rakt hånden ud og efterspurgt lærlinge på byggeriet, men alligevel har de lokale fællesudvalg og uddannelsesudvalg, der skal godkende praktikstederne, aldrig modtaget nogen ansøgninger fra underentreprenørerne.
”Der er nogle krav, man skal leve op til som virksomhed for at kunne få lov at tage lærlinge. Der skal være en fastsat løn, kolleger at kommunikere med på dansk, og der er nogle læringsmål, der skal opfyldes. Det er ikke urimelige ting at bede om, men virksomhederne syntes, at det var voldsomt besværligt”, siger Allan Due Pedersen fra 3F Bygningsarbejderne Fyn.
Overfor for fagbladet 3F siger Maces ansvarlige for rekruttering og ansættelser, Gez Carr, at der bliver arbejdet på at forbedre situationen.
”Vi har forhåbentlig en løsning inden jul”, siger han til Fagbladet og forklarer videre, at det er svært for underentreprenørerne på byggeriet at tage lærlinge, fordi byggeriet kun strækker sig over to år, mens den traditionelle læretid for en håndværker er på knap fire år.
En forklaring som Allan Due Pedersen dog ikke har meget fidus til.
”Der er rig mulighed for at lave aftaler om kortere forløb med lærlingene”, siger han.
Læs også: Virksomhederne tager flere lærlinge ind
Ifølge 3F viser tal fra Syddansk Erhvervsskole, at der lige nu er 139 elever i skolepraktik på håndværksfag, og her kunne en byggeplads som Facebooks være en oplagt praktikplads, skriver Fagbladet. Især blandt tømrer- og elektrikereleverne er der mange i skolepraktik.
- JMA