Farvel til kviksølvlamper giver millionbesparelser
Danske kommuner er i øjeblikket travlt beskæftigede med at udskifte landets mere end 300.000 forældede kviksølvlamper til fordel for energieffektiv LED. Den nye udendørs LED-belysning vil ifølge Philips Lighting spare kommunerne for millioner.
Kviksølvlampen, som siden 1960erne har været anvendt til især vejbelysning, må ikke længere markedsføres i EU som en konsekvens af EUs Eco-design direktiv.
Læs også: LM kårer Philips til årets el-leverandør
Direktivet er vedtaget for at sikre en højere energieffektivitet og et mere miljøvenligt Europa og kommer i forlængelse af udfasningen af glødepærer til private husholdninger tilbage i september 2009.
Landets kommuner er derfor i fuld gang med at udskifte de forældede kviksølvlamper der er blandt de ringeste lyskilder, hvad angår energieffektivitet og miljøbelastning med nye energieffektive og miljøvenlige LED-modeller.
I sig selv reducerer LED-lyskilder kommunernes strømforbrug til udendørs belysning med cirka 70 procent. Og da el-forbruget typisk udgør to tredjedele af kommunernes samlede belysningsudgifter, så taler vi lige pludselig om besparelser i millionklassen ved at konvertere til LED, siger Morten Reimann, salgschef hos Philips Lighting i Danmark.
Han oplyser desuden, at LED-lyskilder herudover har en levetid, der er op til seks gange længere og samtidig kræver væsentligt færre service- og vedligeholdelsesbesøg fra kommunens side, hvilket også bidrager positivt til regnestykket.
Intelligent vejbelysning skaber ny værdi
Med konverteringen til LED-belysning har kommunerne samtidig åbnet op for nye potentialer inden for intelligent belysning, hvor LED-teknologiens muligheder for planlægning, styring og overvågning kan skabe yderligere værdi og besparelser.
At være bevidst om energi og miljø handler således ikke længere kun om at tænde og slukke lyset, men om at have det rigtige lys på det rigtige tidspunkt, siger Morten Reimann, der oplever en stigende efterspørgsel fra kommunerne efter intelligente styringsløsninger af LED-armaturerne.
I Holbæk Kommune har Philips Lighting eksempelvis installeret en såkaldt CityTouch styring. Her bliver hvert enkelt LED-armaturs tilstand overvåget af en computer, lyset kan dæmpes eller forøges, el-forbruget måles, og skulle der være et problem, så ved kommunens teknikere præcis, hvad de skal ud og reparere.
Læs også: Ny guide til at få del i kommunale kroner
Lyset kan herved altid justeres, så det passer bedst muligt til situationen. Den dynamiske lysstyring reducerer ikke blot el-forbruget yderligere, men effektiviserer også kommunens service- og vedligeholdelsesarbejdet og skaber på den måde besparelser, siger Morten Reimann.
- JKK