26.02.2018  |  VVS  |  Branchen

Flere lærlinge vælger installationsbranchen

2017 blev et nyt rekordår for optaget af lærlinge i de danske el- og VVS-installationsvirksomheder. Men der er stadig brug for, at fx industrien er med til at uddanne især fremtidens elektrikere, hvis udviklingen skal fortsætte, lyder det fra Tekniq.

Installationsbranchen går stadig forrest, når det gælder om at slå dørene op for flere lærlinge. Således viser nye tal fra Undervisningsministeriet, at el- og VVS-installationsvirksomhederne i 2017 igen nåede nye højder for antallet af indgåede uddannelsesaftaler.

Helt præcist så ansatte el-virksomhederne 13,1 procent (i alt 2.198) flere lærlinge, mens VVS-virksomhederne ansatte 3,2 procent (i alt 811) flere end i 2016. Samtidig er det fjerde år i træk, at antallet af uddannelsesaftaler i branchen er steget markant.

Til sammenligning er antallet af indgåede uddannelsesaftaler for alle erhvervsuddannelserne i 2017 faldet med 3,7 procent:

”Det er fantastisk, at installationsbranchen igen har kunnet gøre plads til endnu flere lærlinge, og det understreger det store engagement hos virksomhederne for at bidrage til at sikre den nødvendige arbejdskraft”, siger Tina Voldby, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq, og fortsætter:

”Samtidig er det en understregning af, at der er tale om en branche i fremgang, hvor der er brug for den opdaterede viden og de færdigheder, som lærlingene udstyres med på erhvervsskolerne”.

Læs også: SMVdanmark: SMV'er tager flest lærlinge, men snydes for bonus

Industrien skal uddanne det nødvendige antal lærlinge
Samtidig med det stigende antal indgåede uddannelsesaftaler faldt antallet af VVS-energilærlinge i skolepraktik med hele 39,6:

”VVS-virksomhederne har med andre ord støvsuget erhvervsskolerne for lærlinge. Og selvom optaget på VVS-energiuddannelsen er steget, så er der plads til, at endnu flere søger ind og får en teknisk uddannelse i topklasse, samtidig med at de får åbnet en lang række spændende karrieremuligheder”

På elektrikeruddannelsen er antallet af lærlinge i skolepraktik dog steget med 5,1 procent til trods for, at elinstallationsvirksomhederne optog rekordmange lærlinge i 2017:

”Vi er rigtig kede af, at tallet er steget. Det er med til at give branchen et dårligt image. Men vi er ganske enkelt ikke i stand til at uddanne elektrikere til alle de brancher, der har brug for dem”, siger Tina Voldby og uddyber:

”Branchens virksomheder uddanner over 95 procent af samtlige af landets elektrikere, men kun cirka 40 procent af dem arbejder faktisk i elinstallationsbranchen nogle få år efter endt uddannelse. Det til trods for, at installationsvirksomhederne især de senere år faktisk er blevet rigtig gode til at tiltrække en del af de medarbejdere, som tidligere er søgt mod andre brancher”.

Hun påpeger derfor nødvendigheden i, at industrien i højere grad bidrager til at uddanne det nødvendige antal elektrikerlærlinge, hvis branchen på sigt skal undgå at mangle dygtige faglærte.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere