Folketinget har i årevis spildt store summer på opvarmning
På Christiansborg er der blevet fyret for gråspurvene gennem mange år. Energitabet ligger på 90 procent, og pengene til opvarmning er derfor fosset lige ud ad slottets gamle vinduer.
Der er i årevis blevet spildt masser af penge på at varme Christiansborg op. Varmesystemet har været så dårligt, at næsten al varmen er gået tabt kun 10 procent er blevet inden for slottets vægge. Det skriver webmediet EnergyWatch.
Ifølge Kim Jensen, teknisk ansvarlig i Slots- og Kulturstyrelsen, har man på baggrund af adskillige ingeniørrapporter og undersøgelser længe vidst, at der eksisterede et stort problem med opvarmningen af Christiansborg. Det skyldes den måde, det gamle slot er bygget og indrettet på.
Læs også: Christiansborg Slot får nyt ventilationsanlæg
Indretningen kan sammenlignes med at varme luft op fra et åbent vindue i et hus, hvor der også står et vindue åbent i den anden ende. På den måde er energien til opvarmning af Christiansborg blevet brugt i kælderen, hvorefter den varme luft er ledt op gennem skakter og endt på loftet til størst nytte for fuglene, forklarer Kim Jensen til EnergyWatch.
Renovering af varmesystemet
Årsagen til, at man ikke tidligere har reageret på det store energitab, er, at man ikke må ændre på den gamle bygnings udseende.
Vi har med kongelige repræsentationslokaler at gøre, og man kan ikke bare lige svinge nogle ventilationskanaler rundt. Alt skal være usynligt, fortæller Kim Jensen.
Læs også: Varmen fosser ud af statens bygninger
Slots- og Kulturstyrelsen er dog langt om længe gået i gang med at renovere Christiansborgs varmesystem på en måde, så udseendet på bygningen ikke ændres, og så vedligeholdelsen holdes på et minimum:
Med det nye system kan vi nøjes med to ventilationsanlæg, så vi kommer af med 15-20 gamle ventilatorer, som vi ikke skal gå rundt og vedligeholde. Vi regner med, at den egentlige besparelse kommer til at ligge på 500.000 kroner om året, fortæller Kim Jensen.
Folketinget strammede i 2010 og 2011 reglerne for hvor stort et varmespild, der må være i nye og gamle bygninger. Derudover blev det i 2008 vedtaget, at samtlige danske ministerier, styrelser og tilsyn skulle nedbringe det samlede energiforbrug med 18 procent i 2020 i forhold til niveauet i 2006.
- KLZ