Geberit kan fejre 150 års jubilæum og 40 år i Danmark
Det hele startede med blikkenslagerarbejde, lynafledere og rørinstallationer for den 24-årige Alberg Gebert i 1874 i den lille schweiziske by Rapperswil. Godt 30 år senere opfandt han den blybeklædte træcisterne Phönix, der skulle vise sig at blive virksomhedens vækstmotor. I dag er Geberit en global, børsnoteret virksomhed med en produktportefølje, som millioner af mennesker benytter dagligt.
Det var en virkelig nyskabelse, da den første blybeklædte træcisterne så dagens lys for nu 119 år siden. Der er unægtelig løbet meget vand gennem millioner af cisterner siden – og heldigvis i mindre mængder end de 14 liter, der var standarden i Geberits første plastikcisterne, der kom på markedet i 1952.
I jubilæumsåret håber Bent Knudsen, Geberits direktør i Danmark, på succes for virksomhedens nyeste produkt, AquaClean med douchefunktion, der skal sælges til ”under 10.000 kr”.
”Vi håber, at det med den konkurrencedygtige pris kan få en stor udbredelse. Det satser vi meget på her i jubilæumsåret,” siger Bent Knudsen.
Rent vækstmæssigt bliver jubilæumsåret næppe det jubelår, som Geberit kunne have håbet på, omend selskabet dog forventer en vis stigning i omsætningen.
Efter opturen under Covid-19 pandemien er omsætningen faldet noget, som det også er sket for andre producenter – ikke bare i Danmark, men globalt. Det ændrer dog ikke ved, at Geberit med en omsætning på mere end en halv milliard kr. er meget store i Danmark – rigtig godt hjulpet på vej af købet af Ifö i 2015.
”Der er ingen tvivl om, at Ifö er et rigtig stærkt forbrugerbrand. Og vi ser, at vores det gulvstående Ifö toilet ofte bruges af byggemarkeder til at få kunder ind i butikkerne,” siger Bent Knudsen.
Der bliver fortsat solgt flest gulvstående toiletter, men salget af de væghængte Geberit-toiletter, der alene sælges gennem grossister, er i vækst, fortæller direktøren fra hovedkontoret i Lystrup ved Aarhus, hvor kundeservice og de tekniske funktioner er samlet, mens salgsafdelingen og showroomet ligger i Albertslund.
Virksomheden beskæftiger i alt omkring 50 medarbejdere i Danmark.
40 år i Danmark
I de 150 år, virksomheden har eksisteret, er der sket en løbende udvikling. Produktionskapaciteten omfatter i dag således 26 produktionsanlæg hvoraf de fire har oversøiske placeringer.
Geberit beskæftiger i dag omkring 11.000 medarbejdere spredt i 50 lande.
Selskabet havde en nettoomsætning på godt 24 mia. kr. i 2023.
I Danmark kan Geberit fejre 40 års jubilæum med en omsætning på ”over en halv milliard kroner,” fortæller Bent Knudsen.
”Og vi har oplevet en fem-seksdobling af omsætningen over de sidste 14 år,” siger han.
Geberit har et omfattende udvalg af produkter både til ”bag væggen” – det er alt det tekniske – og foran, hvor sortimentet er blevet udvidet med baderumsmøbler.
Men det er ikke mindst på de væghængte toiletter, hvor Geberit traditionelt har haft en stærk placering som en af de første producenter til at præsentere det mere stilrene design med gemt cisterne og lettere rengøring.
Men det er også en dyrere løsning, end det gulvstående.
”Men vi oplever, at når slutbrugeren selv er inde over valget af toilet i nye huse, bliver der fokuseret mere på design og kvalitet – og her sælger vi generelt flere dyre toiletter med dyre betjeningsplader,” siger direktøren.
Målet for Geberit i Danmark er at fortsætte den gode udvikling, virksomheden har haft:
”Vi sælger både produkterne foran og bagved væggen og har dermed hele baderumsløsningen – nu også med møbler. Og vi vil selvfølgelig gerne øge salget af de samlede løsninger.
Vi står også stærkt på løsningssalget, fordi vi har det hele og fordi vi har de tekniske kompetencer, der kan hjælpe ved installationen og en garantiordning, siger Bent Knudsen.
”Men vi har også en del salgsfolk på det tekniske område, der arbejder med installatører og ingeniører og så har vi også på design området – BtC – medarbejdere, der arbejder med gør-det-selv og e-commerce. Her er det væsentligt, at vi får profileret vores produkter på den rigtige måde,” fastslår han.
Der er unægtelig sket meget, siden Alberg Gebert opfandt den blybeklædte træcisterne for 110 år siden, og de første danske vandskyllende toiletter havde brugsanvisning trykt på håndtaget: Træk og slip!
Opfindelserne er kommet løbende og indsatsen for at højne komforten og spare på vandet stopper selvfølgelig ikke.
Foreløbig vil Geberit forsøge at overbevise flere danskere om, at de ikke kan leve uden et toilet, der skyller dem bagi. I Geberit hjemland Schweiz har de allerede fundet vej til op mod hver femte hjem.
Billede 1.
Første cisterne fra 1905 er lavet af træ
Billede 2:
Tekst: Første plastcisterne kom i 1952 og var fremstillet af PVC
Billede 3:
Tekst: WC-system anno 2023. Skylleevnen overgår den europæiske standard med op til 10 gange.