Genopfinder sig selv som grøn installatør
Elinstallatør Jørn Flindt Hansen deltager i netværk for energihåndværkere og har taget den grønne sælgerhat på for at udvikle sin virksomhed. Det giver adgang til kunder med øje for pengepungen.
Et større netværk og nogle nye salgsværktøjer har hjulpet elinstallatør Jørn Flindt Hansen med at komme ind på markedet for energirigtige renoveringer. Han gennemgik i 2014 en efteruddannelse til energihåndværker, der giver ham gode salgsargumenter og et samarbejde om at dele kunder med andre håndværksfirmaer.
Læs også: Netværk for grønne håndværkere
Man skal tilpasse sig udviklingen, så jeg tilmeldte mig kurset for at være en af de første elinstallatører, der blev energihåndværker. Det har gjort det nemmere at sælge energirigtige løsninger, siger Jørn Flindt Hansen.
<p>Man skal lægge det tekniske på hylden og i stedet have sælgerhatten på. </p>
Jørn Flindt Hansen, elinstallatør
Energihåndværkertitlen og den nye identitet har han fået på efteruddannelsen Bliv håndværksmester i energi". I løbet af ni eftermiddage lærer håndværkerne om kundetyper, energiberegning og besparelse og at lave en forretningsplan for deres virksomhed. Et kundebesøg starter typisk med et energitjek af bygningen, hvor energihåndværkeren har fokus på besparelsesmuligheder og tager gerne andre håndværkere fra netværket med på råd, så kunden kan få en løsning, der rækker længere.
Og ifølge Jørn Flindt Hansen er kunderne begejstrede. Han får en engageret respons, når han præsenterer kunderne for sine besparelsesforslag. Så beder de ham gå i gang med opgaven med det samme.
Man skal lægge det tekniske på hylden og i stedet have sælgerhatten på og så vise et beregningsgrundlag, så man kan sælge sin løsning på besparelsen. Det er sjovt at sige til en kunde, at en investering i LED-lys har tjent sig ind på halvandet år, og at de derefter får penge ned i lommen på deres besparelse, siger han.
Vækst i omsætning
De første tre år efter efteruddannelsen blev startet i 2010, var målet at skabe 300 job. Resultatet blev 165 job og en omsætningsvækst på 29 procent i virksomheder, der havde en medarbejder eller mester, der var kommet gennem uddannelsen som energihåndværker. De nyeste resultater fra 2015 udarbejdet af netværket viser en værditilvækst på 22 procent hos energihåndværkerne mod ni procent i håndværksvirksomheder generelt.
Det er projektet Clean Grøn Erhvervsvækst, der står bag uddannelsen på Fyn og Sydjylland. Indtil videre har 225 personer bestået energihåndværkeruddannelsen. Heraf er omkring hver femte VVS-installatør, og et tilsvarende antal er el-installatører. Dertil kommer et stort antal tømrere, tagdækkere, murere og andre inden for bygningshåndværk.
Netværk giver resultat
Jørn Flindt Hansen overtog sin fars el-installatørvirksomhed i 1990 og havde på et tidspunkt ti ansatte fordelt på installation og butikker i de to fynske byer Gislev og Ringe. Nu er begge butikker lukket, og selv om han søger to nye medarbejdere, er der i øjeblikket kun tre personer tilbage i virksomheden.
Det kræver flere kompetencer at give energirigtig rådgivning og installation. Nogle kunder bør starte med at isolere klimaskærmen eller regulere tilbageløbstemperaturen på deres varmeanlæg, inden de monterer en varmepumpe. Det betyder, at Jørn Flindt Hansen må trække på netværket af energihåndværkere.
Det gode ved uddannelsen er, at man kan gå til opgaven i et bredere perspektiv og se, når der er brug for andre faggrupper.
Jørn Flindt Hansen mærker en ny holdning til at dele kunder med andre håndværksvirksomheder. Engang var man bange for at henvise sin kunde til andre. Sådan er det ikke mere. Nu sender energihåndværkerne i netværket kunder til ham, ligesom han henviser kunder til dem.
Læs også: Installatører: Blandet efterspørgsel på energirenoveringer
"Jeg har aldrig haft noget problem med at henvise til andre håndværkere, for nye opgaver kommer igen senere. Mellem energihåndværkerne er det nemmere, for der er ikke noget forkert i at anbefale en, man ved gør et godt stykke arbejde", siger Jørn Flindt Hansen.