GPS-overvågning kræver tydelig varsling

En dom i Arbejdsretten fastslår, at medarbejderne skal varsles klart og tydeligt, hvis flådestyring skal bruges til at kontrollere de ansatte.

Der skal varsles om, hvordan et GPS-system skal anvendes, senest seks uger inden det tages i brug. Foto: Photos.com..

Hvis et GPS-system til servicebiler skal bruges til kontrol af medarbejderne, skal de ansatte varsles klart og tydeligt om det.

Det slår en dom i Arbejdsretten fast. I henhold til en aftale, der er indgået mellem LO og DA skal varslet desuden gives senest seks uger før, systemet bliver taget i brug. Dommen blev af Dansk El-Forbund betragtet som principiel, men det er Tekniq, der førte sagen for arbejdsgiveren, Eltel, lodret uenig i.

Læs også: Flådestyrring giver færre afbrydelser i arbejdet   

”Når jeg ikke mener, at dommen er principiel, er det, fordi Dansk El-Forbund har meldt ud, at dommen sætter nye standarder for brugen af GPS-systemer, nemlig at arbejdsgiverne nu skal varsle, når de vil kontrollere medarbejderne. Men det er ikke noget nyt. Det har arbejdsgiverne skullet hele tiden”, siger advokat og souschef Charlotte Ketelsen fra Tekniq.

Hun mener derfor, at sagen udelukkende handler om en arbejdsgivers konkrete varsel, hvor der kunne sås tvivl om, hvorvidt varslet var præcist nok formuleret.

Upræcist varsel
Sagen handler om en elektriker, der af sin arbejdsgiver fik en advarsel på baggrund af oplysninger, som blev hentet via en GPS-udskrift. Arbejdsgiveren havde et halvt år forinden varslet medarbejderne om, at der ville blive installeret GPS i firmaets servicebiler, blandt andet for at kunne dokumentere det faktiske timeforbrug over for kunderne.

Læs også: It i bilen sparer tid og penge

Virksomhedens ledelse havde dog ikke i første omgang entydigt meldt ud, at brugen af GPS også var en del af et ledelsesværktøj, som ville kunne anvendes til kontrol af medarbejdernes effektive arbejdstid. Det skete først fire uger før den samtale, hvor den pågældende elektriker blev præsenteret for GPS-udskriften, og dermed mente Arbejdsretten ikke, at seksugers-fristen var blevet overholdt. Eltel tabte derfor sagen og blev idømt en bod på 10.000 kroner.

I god tro
Charlotte Ketelsen mener, at der kun var tale om en simpel forseelse, og at Eltel handlede i god tro. Arbejdsretten finder da også, at overtrædelsen er af ringe grovhed.

”Fra vores side har der aldrig været tvivl om, at man skal varsle kontrolforanstaltninger, herunder GPS-overvågning, og at de skal varsles med seks uger. Det mente vi også, at virksomheden i den konkrete sag havde gjort. Men det var Arbejdsretten altså ikke enig i”, siger Charlotte Ketelsen.

At varsle, at man vil bruge GPS-overvågning til dokumentation over for kunden, eller varsle, at man vil bruge den til medarbejderkontrol, er vel to forskellige ting?

”Verden hænger jo sådan sammen, at hvis en kunde ikke kan forstå, at han er blevet faktureret for fire timer, når elektrikeren kun var der i to, og arbejdsgiver via GPS’en kan se, at medarbejderen ganske rigtigt kun har holdt uden for kundens dør i to timer, så kan arbejdsgiver jo ikke undgå at kontrollere medarbejderen i samme hug”, siger Charlotte Ketelsen, der dermed vurderer, at det ligger implicit i kontrol af timer af kundehensyn, at det også er en kontrol af medarbejderne.

Men dommen siger jo, at man klart og tydeligt skal specificere, hvad GPS-overvågningen skal bruges til?

”Ja, den siger, at det skal være klart og tydeligt, når man varsler. Så installatørerne skal huske at præcisere, hvad de vil anvende GPS-overvågningen til. Og det rådgiver vi også vores medlemmer grundigt om”, siger Charlotte Ketelsen.
 

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding