Grundfos skærper den grønne profil med miljødeklarationer på pumper
Bygningsreglementet stiller allerede nu krav om, at nybyggeri over 1.000 m2 skal udarbejde LCA-beregninger for at dokumentere den klima- og miljøpåvirkning, bygningerne har. Det er EPD-deklarationer for byggeriets delelementer, der er fundamentet for disse beregninger, og Grundfos kan nu levere miljødeklaration på nogle af de vigtigste pumpeløsninger, senest ALPHA2-cirkulationspumpen.
I dag er det primært data fra den tyske Ökobaudat-database, som anvendes af de rådgivere, der arbejder med LCA-beregninger. Det er beregninger, der viser, hvor meget byggeriet og bygningen påvirker miljø og klima i hele dens levetid, men det er typisk generiske værdier for en hel produktgruppe, der kan hentes i Ökobaudat.
”Og det er ikke optimalt, siger Martin Baungaard Andersen, salgschef for Grundfos Domestic Building Services. ”De generiske data bygger på en konservativ betragtning på tværs af en branche, men erfaringerne viser, at en EPD udarbejdet specifikt på et produkt giver en anderledes præcis og retvisende dokumentation. Det er væsentligt for de efterhånden mange investorer og bygherrer, der har fokus på klimavenligt byggeri.”
Udviklingen er i gang
Det er ikke mindst det offentlige og profilerede byggerier, der har fokus på lavt klimaaftryk, og det forventes, at de danske krav også snart kommer til at omfatte byggerier under 1.000 kvm. I udlandet stilles der også krav, og i Sverige udløser det fx en CO2-straffaktor på ekstra 25 pct. i forbindelse med den obligatoriske klimadeklaration, hvis der anvendes byggevarer uden EPD’er.
Ved certificering efter den meget anvendte tyske DGNB-standard for bæredygtighed udløser EPD’er ekstra point, så Martin Baungaard Andersen ser det meget omfattende arbejde med certificering af enkeltprodukter som både en skærpelse af den grønne Grundfos-profil og et salgsargument.
”I øjeblikket er EPD et dokument, man kan fremvise for at gøre opmærksom på, at man har gjort sig overvejelser omkring produktets miljøbelastning. Med tiden tror jeg, at de enkelte bygherrer vil nærstudere forskellige forhold i EPD’en afhængig af, hvad der betyder mest for dem og deres projekt. Det kunne være genanvendelsesdelen i produktet, så man sparer C02, eller måske afstanden fra produktets produktionssted til stedet, hvor det skal anvendes,” fortæller Martin Baungaard Andersen. Han peger desuden på, at det bliver nemmere at sammenligne pumper og vælge de mindst miljøbelastende produkter ved hjælp af EPD.
Men lige nu er det ifølge Grundfos kun få pumpeproducenter, der har taget hul på opgaven.
En investering i fremtiden
”Det er endnu ikke et krav, at vi som producent udarbejder EPD for vores produkter, så vi ser det som en investering i fremtiden” – en meget ressourcekrævende omkostning, som salgschefen forventer sig meget af.
”Det kan godt være, at EPD endnu ikke er noget, grossister og VVS-installatører støder på i hverdagen, men det kommer. Både lovgivningen og den store opmærksomhed omkring klima og miljø vil i fremtiden stille krav til, at bæredygtigheden kan dokumenteres. Her er miljøvaredeklarationer vigtige brikker i fundamentet for den store livscyklusberegning,” fastslår Martin Baungaard Andersen.
Grundfos har foreløbig udarbejdet EPD for nogle af virksomhedens vigtigste løsninger inden for cirkulationspumperne ALPHA og MAGNA, samt for MIXIT blandesløjfeløsningerne.