Håndværksrådet advarer regeringen om at skære i boligjobordning
Vil man bekæmpe sort arbejde, går det ikke at skære i den del af boligjobordningen, der går til håndværk, vurderer Håndværksrådet. Derfor opfordrer man regeringen til at tænke sig om en ekstra gang, inden der startes forhandlinger.
Tidligere i dag skrev Politiken, at regeringen vil målrette boligjobordningen til service – men det er ikke en nyhed, der falder i god jord hos Håndværksrådet.
Her kalder man det for et kæmpeslag for kampen mod sort arbejde, hvis man beslutter sig for at skære i fradraget på håndværk:
”Vi glæder os naturligvis over, at regeringen vil fortsætte boligjobordningen og endda udvide den. Men vi må advare kraftigt mod at skære i den del, der går til håndværk, det vil være en katastrofe for kampen mod sort arbejde”, siger Ane Buch, der er direktør i Håndværksrådet.
Læs også: Håndværksrådet: Boligjobordningen skal sikre os mod sort arbejde
Advarer om at skære i fradrag for håndværksydelser
Ifølge Politiken vil regeringen øge fradraget, men målrette det til serviceydelser. Tidligere undersøgelser af både den danske og den svenske boligjobordning har vist, at ordningen har en positiv effekt på sort arbejde både inden for service og håndværk:
”Vi har i masser af år kæmpet mod sort arbejde inden for håndværk, fordi både staten og de håndværkere, der betaler deres skat bliver snydt”, siger Ane Buch og fortsætter:
”Med boligjobordningen har vi for første gang fundet en ordning, der har en dokumenteret positiv effekt på sort arbejde, det vil være et katastrofalt tilbageslag, hvis man skærer i fradraget for håndværksydelser”.
Boligjobordningen har betydning for valg af regering
Selvom håndværkerfradraget har levet en omtumlet tilværelse med tidsbegrænsninger og politiske til- og fravalg af, hvad der egentlig giver fradrag, lader det til, at ordningen også har omfavnet en stor del af den danske befolkning.
Således viser en måling med 1.008 deltagende, som analysebureauet Yougov har lavet for erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, at hele 23 procent mener, at boligjobordningen er en sag, der påvirker krydset ved næste valg.
Læs også: Tekniq: Boligjobordning skal gøre det attraktivt at investere i en grønnere bolig
Ifølge Lars Storr-Hansen, der er adm. direktør i Dansk Byggeri, lader det også til, at ordningen har appel til mange, selvom den kun er relativt beskeden i forhold til den svenske ordning:
”Især den oprindelige ordning med frit valg mellem brede håndværksydelser og service var populær, og der er da også flest, som ønsker den fritvalgsordning af fradraget tilbage, hvis ordningen ender med at blive videreført og gjort permanent”, siger han.
At mange danskere ønsker fradraget videreført kan også ses i Yougovs undersøgelse, at 69 procent af de adspurgte gerne ser fradraget videreført efter 2017, og næsten halvdelen peger her på, at alle almindelige håndværkeropgaver bør være omfattet af fradraget.
- EL