03.10.2017  |  EL  |  Belysning

Case: HCL fra OSRAM for en sundere hverdag på kontoret

Indhold fra partner Hvad er dette?

En banebrydende undersøgelse bekræfter forholdet mellem medarbejderes arbejdsmiljø og deres sundhed, trivsel og evne til at performe.

En banebrydende syv måneders lang undersøgelse foretaget af University of Twente, VU Amsterdam og CBRE Netherlands i 2016 bekræftede forholdet mellem folks arbejdsmiljø og deres sundhed, trivsel og evne til at performe. "Healthy Offices Research" fandt sted i CBREs hovedkvarter i Amsterdam, hvor der indgik 124 deltagere og man evaluerede på mere end 100.000 datapunkter.

5 påvirkningsfaktorer blev verificeret som værende afgørende faktorer, der støtter og fremmer medarbejderes præstation i kontormiljøer. En af disse faktorer er korrekt belysning, især ”Cirkadisk belysning” (Døgnrytme eller cirkadiske rytmer er de naturlige døgnsvingninger i levende celler). Idet OSRAM er en anerkendt ekspert inden for "Human Centric Lighting"-koncepter, bad forskergruppen OSRAM Lighting Solutions hjælpe med vejledning og levering af passende LED-belysning og lysstyringsløsninger til forskningsprojektet.

Med mere end 75.000 ansatte og 450 kontorer over hele verden er CBRE verdens største integrerede erhvervsejendoms- og investeringsselskab. I 2016 sluttede universitetet i Twente, VU Amsterdam og CBRE Nederlandene sig for at foretage en unik undersøgelse af medarbejdernes sundhed. Denne tværfaglige forskning fokuserede på arbejdsmiljøets virkninger på medarbejderpotentialet og involverede afdelingerne neurokognitiv psykologi, biomedicinsk teknik og business. Projektet "Healthy Offices Research" målte effekten af ​​ændringer i arbejdsmiljø og sundhed i en periode på syv måneder på CBREs Amsterdam-kontor ved hjælp af undersøgelser, eksperimenter, biologiske data, dag til dag vurderinger og interviews.

Forskergruppen fandt fem ændringer i arbejdsmiljøet, som i teorien vil have størst indflydelse på medarbejdernes sundhed og potentiale. Disse fem ændringer kan opdeles i miljømæssige tilpasninger – ”Korrekt belysning” og sunde valg – ”Sund ernæring”, ”Mental balance” og ”Fysisk træning”.

Forskning uddrag: Den korrekte belysning – ”Cirkadisk belysning”

Årtiers forskning har vist, at lyset kan påvirke vores humør og evnen til at fokusere, hvor det vigtigste aspekt ved god belysning er: timing. Vores hjerner regulerer kroppens cirkadiske rytme baseret på lyssignaler fra vores miljø. Denne døgnrytme styrer energiniveauer, humør og følelsen af vågenhed/søvnighed. Når dette kommer ud af synkronisering, kan det gøre os euforiske eller maniske, hvilket sænker vores svar ned. Vi bliver mindre opmærksomme og finder det sværere at fokusere. Dette kan nogle gange påvirke vores fatteevne og hukommelse. Afbrydes eller forstyrres medarbejderen af cirkadianske rytmer påvirker det ikke kun medarbejderne på kontoret, men det kan forstyrre balancen af ​​kemikalier i hjernen. Disse ændringer kan få folk til at blive længere på kontoret, men mister deres cirkadiske rytme i løbet af natten og i dagene, der følger.

Selvom belysningsmiljøet på CBRE-kontoret opfyldte normerne inden for arbejdsområder, var der behov for en drastisk ændring. For at hjælpe med at fremme sunde søvnmønstre og energiniveauer installerede OSRAM Lighting Solutions et belysningssystem med en timer, der imødekommer et cirkadisk tidsforløb. Varmt lys om morgenen, kraftigt lys om eftermiddagen og dæmpet lys om aftenen. Lyset blev rettet mod væggene for at stimulere følelsen af ​​lys, der kommer ind gennem et vindue og undgå blænding. Belysningen blev næsten fordoblet i lysstyrke, og i det åbne kontorområde blev lyset i loftet dæmpet for at lade den indirekte del af lyset skinne på den korrekte del af ansigtet og undgå blænding. Lyset skiftede fra en gul farvetone om morgenen til en blålig farve om eftermiddagen, der vender tilbage til en blødere gul mod slutningen af ​​dagen.

Forskningsresultater vedrørende faktoren "Korrekt belysning"

Deltagerne, der arbejdede i "Healthy Spot", den del af CBRE-kontoret med den nye moderne lysindstilling, opfattede deres arbejdsindsats som 18% bedre, 71% af dem følte at de havde mere energi, 78% følte sig gladere og 78% følte sig sundere. Frem for alt viser resultatet af undersøgelsen: 12% øget nøjagtighed og 10% øget produktivitet. På den første dag i undersøgelsesperioden var den nye belysning en udfordring for deltagerne. Men de blev snart vant til det og gav udtryk for, at de var meget glade for at arbejde i dette område.

Den positive effekt fra den nye belysning var også tydelig, da kontorlyset blev skiftet tilbage til den gamle installation. Om eftermiddagen troede medarbejderne i et øjeblik, at lysene ikke blot var dæmpede, men faktisk helt ude af drift. Det tog lidt tid for deltagerne at vænne sig til den gamle belysning igen, og det var også en af ​​de første ting, de bad om at bringe tilbage efter undersøgelsen.

LED-belysning og lysstyringsløsninger fra OSRAM

Huib Koppert fra OSRAM Benelux, den ansvarlige OSRAM Lighting Solutions Business Development Manager for dette projekt, og hans ekspertgruppe specificerede nogle af OSRAMs nyeste state-of-the-art LED armaturer og lysstyringsløsninger til at realisere den passende "Human Centric Lighting" i det "Healthy Spot". Arktika® Biolux, et ultrafladt og ekstremt effektivt pendelarmatur med to DALI drivers, blev brugt til kontorets generelle belysning. LED-armaturet kan levere direkte (4000 K) og indirekte (6500 K) monokromt lys, der kan skiftes og styres separat.

Lunis LED er et nyt sortiment af stilfulde kvadratiske og runde LED-downlights til områder, hvor der stilles høj krav om modulært design og findes derfor i mange versioner og med en høj designfaktor takket være et skyggehul. Lunis LED armaturer lyser med fremragende lyskvalitet og høj visuel komfort og enkel montering med clipsystem. Lunis wallwasher blev brugt i hele "Healthy Spot" området til høj vertikal belysning og tilsvarende Lunis downlight, som er individuelt kontrollerbare pr. rum, blev brugt i ledernes kontorer. De indbyggede RGBW-spotlights i loftet i konferencelokalerne kan styres trådløst af LIGHTIFY® PRO og giver mulighed for at vælge hvidt eller farvet lys til forskellige arbejds- og præsentationsopgaver. Dekorative runde Lightify® Surface Tunable White LED armaturer, påbygget på loftet, sørger for ensartet belysning med forskellige forudindstillinger til morgen-belysning (6500K), eftermiddags-belysning (4000K) og aften belysning (2700K). Armaturerne kan manuelt styres med trykknapper og også trådløst af et LIGHTIFY® PRO-styresystem.

Konklusionerne fra "Healthy Offices Research"

Denne forskning, ligesom tidligere undersøgelser, viser, at kontorer er økosystemer, der involverer hundredvis eller endda tusindvis af forskellige komponenter, der involverer valg mellem en sund eller en usund tilgang, hvoraf mange vi ikke er klar over. At ændre vores arbejdsmiljø kan føre til en lysere fremtid for folk på arbejdspladsen, og det repræsenterer også en smart forretningsinvestering. Omkostningerne i forbindelse med sygdom og udbrændthed er betydelige udgifter, der kan reduceres eller elimineres drastisk ved at indføre sundere kontorer.

Hertil kommer, at det sunde kontor kan forårsage en krusningseffekt, der hjælper med at generere større fordele. Forbedring af de 8+ timer, som medarbejderne bruger på arbejde, kan i høj grad forbedre deres generelle fysiske og mentale sundhed og tilskynde dem til at tage de sundere vaner med dem hjem også.

Læs mere om HCL her.

Denne artikel er en del af temaet Tema: Belysning

Mere fra OSRAM A/S

OSRAM A/S

www.osram.dk

OSRAM har mere end 110 års erfaring i lys og gør derved OSRAM til et af de ældste varemærker i verden, der stadig er anerkendt på internationalt plan.OSRAM er i dag en verdensomspændende virksomhed, der beskæftiger mere end 24.000 mennesker og omsatte for 3,8 mia. euro i 2016.OSRAM er toneangivende inden for lysteknologi – ikke mindst inden for LED-belysning.OSRAM leverer kompl…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere