Hensyn til flagermus kan spærre ben for klimamål

Green Power Denmark retter kritik af indholdet i håndbog udarbejdet af biologer ved Aarhus Universitet, hvis anbefalinger om beskyttelse af flagermus er så vidtgående, at det stikker en kæp i hjulet på vedvarende energiprojekter. Det kan betyde et farvel til målet om en firdobling af VE på land i mod 2030, advarer Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for VE-produktion i Green Power Denmark,

Håndbogen anbefaler, at vindmølleejerne stopper møllerne fra solnedgang til solopgang, når vinden er under 8-10 m/S.. Foto: Green Power Denmark / Jeppe Carlsen

Store dele af det åbne land vil ifølge Green Power Denmark ikke længere være tilgængeligt for opsætningen af VE-anlæg, og nye projekter vil blive underlagt så betydelige restriktioner, at business-casen vil være truet. Det er konsekvensen, hvis en opdateret håndbog udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) - og bestilt af Miljøstyrelsen – får magt, som den har agt.

“Håndbogen anbefaler, at vores medlemmer stopper deres vindmøller i de perioder, hvor vindmøllerne leverer mest værdi. Fra solnedgang til solopgang i perioden fra begyndelsen af sommeren til udgangen af efteråret, når vinden er under 8-10 m/s. Det vil måske forhindre et fåtal af flagermusdrab, der slet ikke er proportionel med de konsekvenser, som det får for den grønne omstilling,” siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for VE-produktion i Green Power Denmark.

Håndbogen, der blev offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside 1. maj, er ifølge styrelsen un vejledende og ikke retslig bindende for hverken myndigheder eller opstillere.

“Miljøstyrelsens vurdering giver ikke vores medlemmer ro i maven, da DCE’s anbefalinger fortsat betragtes som den nyeste viden i henhold til EU’s habitatdirektiv. Det betyder, at både myndigheder og klagenævn er forpligtede til at inddrage anbefalingerne i behandling af VE-projekter. Vi har medlemmer, der allerede får at vide, at de bliver mødt med mere restriktive krav som følge af den opdaterede håndbog, siger Thomas Aarestrup Jepsen. 

Til Dagbladet Information vurderer professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet ligeledes, at håndbogen vil få “ganske vidtgående konsekvenser”. 

-emte

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

14.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Nye lysskinner til Troldtekt- og træbetonlofter. UGR<16 og UGR<19

14.01.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer guide der skal styrke el-sikkerheden i lavspændingsinstallationer

14.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Industrimultistik med gevind

13.01.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Få viden om viden om SF6-fri kobling af mellemspænding

13.01.2025GN Belysning A/S

Sponseret

Diolum PLF go PIR

13.01.2025Installator.dk

Koble udvider partnerkredsen med Falster-installatør

13.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

NPB, 450-1200W Batterilader serie til både bly-syre og Li-Ion batterier

10.01.2025Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle