Ikonisk bygning ved Vesterport får moderne køling
John Jensen VVS har afsluttet en omfattende teknisk opgradering af ejendommen Ved Vesterport – en opgradering, der sikrer markante energibesparelser i landets første ti-etagers bygning fra 1932.
En af Københavns ikoniske ejendomme fra 30’erne, Ved Vesterport, har fået en ordentlig overhaling med ny fjernvarme, ventilation og køling til 52 millioner kroner.
Hovedentreprisen udgør den hidtil største opgave i John Jensen VVS’ historie og omfatter mere specifikt omlægning af den eksisterende dampvarmecentral til fjernvarme, installation af nye rørsystemer og 1.700 nye radiatorer samt etablering af en ny energivenlig varmecentral med en kapacitet på 2,6 MW. Derudover omfatter entreprisen – foruden byggestyring samt diverse murer- og tømreropgaver – etablering af nye styringssystemer til el og installation af 16 CTS-styrede ventilations- og køleanlæg.
Den tekniske opgradering af Ved Vesterport vil ifølge beregninger fra Rambøll kunne reducere det årlige energiforbrug med 3,6 millioner kWh svarende til en årlig besparelse på 2,6 millioner kroner.
Det umuliges kunst
”Ved Vesterport lever som alle gamle huse deres eget liv og gemmer altid på overraskelser, så man kan ikke regne med at gennemføre tingene efter en snæver tilrettelagt køreplan med faste løsninger. Man må bygge lidt efter gehør, og løsning af opgaverne har ikke så få gange haft karakter af det umuliges kunst”, fortæller projektchef Claus Ebert Hansen fra John Jensen VVS.
Man må bygge lidt efter gehør, og løsning af opgaverne har ikke så få gange haft karakter af det umuliges kunst.
Claus Ebert Hansen, projektchef hos John Jensen VVS
Han understreger betydningen af samarbejde:
”Det er med samarbejde som et urværk. Hvis der knækker en tand på et tandhjul, går uret i bedste fald forkert, og i værste fald går det i stå”, siger Claus Ebert Hansen og konstaterer, at hovedentreprisen er gennemført over en periode på to år med et fast team af kendte, håndplukkede montører og underentreprenører.
Ad-hoc-projektering
”Det stod fra starten klart, at opgaven foruden en kompleks overordnet planlægning af arbejdsgange og løsninger i vidt omfang måtte gennemføres med kreativ ad-hoc-projektering og udvikling af målrettede tekniske løsninger, der både tilgodeså hensynet til medarbejderne i den ’arbejdende bygning’, og samtidig tog højde for den delvis fredede bygnings specialiteter og særpræg”, siger Lasse Nøddekær, tidligere projektchef i ejendomsadministrationsselskabet DEAS Asset Management.
Om Ved Vesterport:
Ejendommen Ved Vesterport stod færdig i 1932 og er tegnet af arkitekterne Ole Falkentorp og Povl Baumann med inspiration fra New Yorks skyskrabere med konstruktioner i sammenboltede og betonindstøbte ståldragere.
Ejendommen indtog i 30’erne en plads blandt Københavns attraktioner på grund af dens usædvanlige kobberfacade, dens ekstravagante udstyr med elevator, aircondition og lysreklamer samt dens funktion som kontorhotel med Europas daværende største underjordiske garage.
Han karakteriserer opgaven som helt unik og tilføjer, at den fremstår som et af de største og mest komplicerede tekniske VVS-projekter i Nordea Ejendomme. Samtidig pointerer Lasse Nøddekær, at tidlig inddragelse af VVS-entreprenøren har banet vej for optimering af både tekniske løsninger, processer og arbejdsgange.
Læs også: Ny app gør det nemt at holde øje med varme- og køleforbruget
”Ikke alene har opgaven stillet store krav til teknikernes grundlæggende, faglige kvalifikationer. Arbejdet har samtidig som led i et forløb med hundredvis af ændringer trukket store veksler på deres fleksibilitet, samt deres lyst og evner til gennem samarbejde at udvikle konkrete, kreative løsninger på akut opståede problemer”, siger han.