Ikonisk dansk gadelampe lanceres i nyt materiale, der udleder mindre CO2

Københavner-armaturet lanceres i nyt materiale, der udleder mindre CO2

Foto: Signify

05.12.2023

Sponseret

Signify

København, Danmark - Verdens førende lysproducent, Signify (Euronext: LIGHT), har innoveret fremstillingen af den klassiske gadelampe Københavnerarmaturet, der nu får en lavere CO2-udledning. Allerede fra omkring årsskiftet vil armaturhuset blive produceret i plasttypen Bio-PE (polyethylen), som er et plantebaseret materiale med lavere CO2-udledning1, og som ikke går på kompromis med hverken holdbarhed, udseende eller funktionalitet.

Signify har foretaget en LCA (Life Cycle Assesment) for materialerne brugt i armaturet. Den traditionelle PE (Polyethylen) fremstilles af råolie, hvor hvert ton plastik tilfører to ton CO2 til klimaregnskabet. Med produktionen af Bio-PE ender man i stedet med en negativ CO2-udledning på 3 ton for hvert ton produceret plastik2. Derved reduceres CO2-udslippet per produceret Københavnerarmatur betragteligt, når man skifter materialet i armaturhuset fra PE til Bio-PE. Sammenligner man med de klassiske gadelamper, hvor armaturhuset er lavet af aluminium, sparer man over 50% CO2 per armatur i materialeforbrug3.

Og fremstillingsmetoden med Bio-PE går ifølge Signify ikke på kompromis med hverken udseende eller holdbarhed:

“PE-plastik er et af de mest udbredte plastmaterialer i verden og har et hav af anvendelsesmuligheder. PE er fremstillet ved polymerisation af gassen ethylen. Ethylen stammer enten fra olie eller bio-matrialer. Slutprodukterne er dog kemisk identiske.”

Tim Jensen
Plant Manager på Signifys fabrik i Hedehusene

”PE er kendetegnet ved, at det er ekstremt stærkt og modstandsdygtig over for Solens UV-stråler4. Derfor er det helt oplagt for os at skifte til Bio-PE i udviklingen af Københavnerarmaturet.”
 

Klassisk design møder ny teknologi

Gadelampen blev designet af Københavns stadsarkitekt i 1970’erne og produceres på en lille fabrik i Hedehusene, ejet af Signify. Lampen har ikke ændret design siden lanceringen, men materialevalget er skiftet et del gange i løbet af årene og nu altså endnu en gang.

Der er i løbet af årene kommet mange forskellige varianter og størrelser til. Lige nu hænger der over 300.000 af de klassiske lamper i Danmark, og der findes overvældende 1.200 varianter af Københavnerarmaturet – fra de helt små med en diameter på 25 cm til de kæmpestore på 1,2 meter. Rent teknologisk har armaturet også ændret sig i løbet af årene – efterhånden som nye teknologier er kommet til. Især skiftet til LED har haft en positiv indvirkning på energieffektiviteten, da LED teknologien har et markant lavere strømforbrug sammenlignet med ældre konventionelle belysningsteknologier5.  ”Det, vi ser ind i nu, er at udstyre gadelamperne med 5G-transmittere, som vil åbne op for hidtil usete muligheder for tilgængelighed, tilpasning og smart belysning,” siger Tim Jensen.

Hos Signify er det planen, at nye Københavner gadelamper fra omkring årsskiftet gradvist overgår  til armaturhuse fremstillet i Bio-PE.

Mere fra...

10.04.2024Signify

Sponseret

Signify udnævner ny salgsdirektør i Danmark

14.02.2024Signify

Sponseret

Oulu i Finland prøver en ny belysningsløsning for at øge trafiksikkerheden

05.12.2023Signify

Sponseret

Ikonisk dansk gadelampe lanceres i nyt materiale, der udleder mindre CO2

04.12.2023Signify

Sponseret

Signify lancerer nye UltraEfficient lyskilder

02.08.2023Signify

Sponseret

Scandlines opgraderer belysning på færger med miljøvenlige, 3D-printede armaturer

06.10.2022Signify

Sponseret

Du er inviteret til inspirerende el-fagligt roadshow!