Installatører: Kurser skal holde os skarpe
Installatørpanelet peger på de kompetencer, de mener, er vigtigst at besidde i installationsbranchen. Kurser og efteruddannelse skal generelt holde medarbejderne skarpe, så de kan leve op til branchens stigende krav.
-
Hvilke kompetencer bliver vigtige at have i din branche i fremtiden?
Allan Ramsing, Lund & Erichsen El-Teknik
Det er vigtigt at besidde noget data-viden, for meget af det, man laver i en moderne elvirksomhed i dag, er programmering og opsætning via wi-fi. For at sikre at medarbejderne har de rette kompetencer, kan vi finde de relevante kurser og trække på eksempelvis Tekniq for at sikre, at der kommer nogle opfølgningskurser. Der er også meget knowhow, der kommer fra leverandørkurser. Det gør vi allerede brug af i dag. Jeg tror ikke, at vi kommer til at mangle medarbejdere, der har denne viden, for vi har allerede en vis størrelse, og vi har en kapacitet i forvejen, som vi udvikler på. Og vi går ikke med tanker om at skulle være dobbelt så store, som vi er. Så den viden, vi har brug for, har vi allerede opgraderet nu, og den opgraderer vi bare på løbende i forhold til de opgaver, der kommer.
Læs også: Installatører: Du må ikke have mange korte ansættelser
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer
Fremtiden i vores branche ligger i svagstrøm, energieffektiviseringer og energibesparelser. Altså grøn energi og energibesparelser på nuværende elinstallationer. For at sikre at vores medarbejdere har de rette kompetencer, har vi sendt dem på kurser, hvor de eksempelvis har lært at bruge termografiudstyr og lært at gennemgå ventilationsanlæg for at se, om de kan energieffektiviseres. Vi er en del af en større installatørsammenslutning, hvor vi internt har holdt kurser, hvor vi har bedt leverandører, grossister og uddannelsessteder om at undervise os. Ligesom vi oplever en mangel på faglært arbejdskraft inden for elbranchen nu, tror jeg også, at vi kommer til at mangle nogle fagligt dygtige elektrikere, der kan tage uddannelsen, videreuddanne sig og tage disse opgaver. Det skal være folk med en vis erfaring inden for de her ting. Så det kan også godt blive et issue.
Stig Andresen, Andresens VVS
Som jeg kan se det, tror jeg, vi får et problem med folk, der ikke kan matematik. Mange af de unge mennesker, som søger her, falder på matematikken. Jeg mener, at folkeskolen har sluppet taget om at lære eleverne nok. Der er alt for mange, der ikke er gode nok til basale ting, som for eksempel matematik. Og her skal man sætte nogle krav til eleverne allerede i folkeskolen. Jeg synes også, at det er fint, at de har hævet kravene for at komme ind på håndværksuddannelserne. For alle kravene i branchen bliver stillet meget skarpere nu. Alting bliver mere og mere specialiseret, og der er ikke ret mange arbejdsmandsjob tilbage, der ikke kræver en bolig uddannelse. Når vi fremover skal vælge lærlinge, skal vi også selv kigge efter nogle med ordentlige skolepapirer. Jeg tror, at vi får svært ved at skaffe nok kvalificerede lærlinge i fremtiden.