Magasin

Installatør 07.2024

Installator.dk

Lys over land

Elektrificeringen af Danmark er godt i gang. Men den kræver tilstedeværelse af den nødvendige arbejdskraft. Og her kan det komme til at knibe i fremtiden.

Der er nemlig udsigt til mangel på elektrikere og andre aflærte med eltekniske uddannelser, hvis det ikke lykkedes at få flere unge til at se i den retning, når uddannelsesvalget skal træffes.

Allerede i dag oplever installatører, at landet ikke er overbefolket med elektrikere. Ledigheden er ekstremt lav og lønningerne ligger pænt til i forhold til mange andre faglærte.

Netop dét forhold glæder Dansk El-forbunds formand, Benny Yssing, sig over i historien om udsigten til elektrikermangel i denne udgave af Installatør.

Det er den gode side af mønten, erkender han. Men den dårlige side er et højt arbejdspres, risikoen for at få stress og et presset familieliv.

Men så betyder udsigten til mangel på elektrikere og andre med en el-teknisk uddannelse også, at den grønne omstilling af Danmark kan blive forsinket, påpeger han.

Det er AE-rådet, der i en analyse peger på, at Danmark kan komme til at mangle op mod 10.000 med de rette uddannelser frem mod 2035, hvis vi blot lader stå til. AE-rådet kommer med fem anbefalinger til en ændret kurs. Og står det til Dansk El-forbund, der der sættes ind på alle områder.

En opgradering af uddannelsen og erhvervsskolerne står her helt centralt. Ofte har skolerne i dag svært ved at skaffe de nødvendige lærerkræfter, påpeger vicedirektøren for Syddansk Erhvervsskole. Læs også mere om hans forslag inde i magasinet.

Her kan du også læse historien om den danske virksomhed LED iBond, der foreløbig har investeret mere end 100 mio. kr. i udviklingen af unikke lysløsninger til bl.a. gartnerier.

Det har været en hård kamp op ad bakke, men nu synes der at være lys forude.  Det samme gælder ifølge Geberit danskerne lyst til at investere i badeværelser – måske endda med ekstra features i toilettet.   God læselyst! 

Andre relevante filer

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.