Magasin

Installatør 08.2024

Installator.dk

Forsyningssikkerheden truet – fra flere sider

I årets sidste trykte udgave af Installatør kan du blandt andet læse om de udfordringer for vores energisystem, som den grønne omstilling fører med sig. For hvor skal strømmen komme fra, når vinden ikke drejer møllerne rundt og solen er skjult bag skyerne?  

Du kan også læse om det høje trusselsniveau mod den danske den danske energiinfrastruktur, der også kan true forsyningssikkerheden. 

Umiddelbart er der kun ét svar på det første spørgsmål. Strømmen skal komme fra de kraftvarmeværker, som i dag producerer el – typisk fyret med biobrændsler, når de grønne løsninger ikke kan levere. 

Men der bare det problem, at en stor del af de eksisterende kraftvarmeanlæg står til at blive skrottet i de kommende år.  

Derfor appellerer Dansk Fjernvarme til hurtig politisk handling for at levetidsforlænge værkerne, der på kort sigt er den eneste regulerbare elproduktion, der er til rådighed, når den vedvarende energi ikke kan levere de efterspurgte mængder. 

Det skal ske ved at finde løsninger, der kan sikre det økonomiske grundlag for fortsat drift, fordi Dansk Fjernvarme ikke tror på, at en kapacitetsmekanisme kan komme på plads hurtigt nok. 

En kapacitetsmekanisme er et marked, hvor kraftvarmeværker og andre regulerbare ressourcer kan konkurrere om at levere den nødvendige kapacitet til laveste pris. 

I Green Power Denmark er man enige i, at det er nødvendigt at levetidsforlænge nogle af de eksisterende kraftvarmeværker, men argumenterer for, at det er værd at vente på etableringen af et marked. Læs hvorfor i vores historie i dette magasin. 

Det forhøjede trusselsniveau mod den danske energiinfrastruktur, der bl.a. formodes at komme fra russiske ”statsaktører” skyldes både cyberangreb, men nu skal også den fysiske sikkerhed gås efter i sømmene. Men hvilke typer angreb, skal selskaberne beskytte sig i mod, spørger Green Power Denmarks teknologidirektør. 

Vi kigger også ud i den ende, hvor energien bliver forbrugt – hos forbrugere og virksomheder – hvor der fortsat er meget at gøre for at spare på energien og reducere CO2-udledningen. 

Hele 40 pct. af Danmarks energiforbrug og 23 pct. af CO2-udledningen kommer fra bygninger. 

Bygningsreglementet kræver, at alle større bygninger (excl. beboelse) med et varme- eller kølebehov på 290 kW skal have installeret en sammenhængende bygningsautomatik senest ved udgangen af 2025.  

Vi går tæt på problemstillingen i tema-artiklerne om bygningsautomatik. 

God læselyst!

Andre relevante filer

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.