Juridiske svar: Var opsigelsen af funktionæren saglig?

En afskedigelse i forbindelse med en virksomhedssammenlægning førte til en tvist om, hvorvidt opsigelsen var saglig eller ej.

I forbindelse med sammenlægning af flere jyske afdelinger i en virksomhed blev det besluttet, at alle medarbejdere fremover skulle møde og arbejde fra virksomhedens hovedsæde i Midtjylland.

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne. .

Årsagen var en ordretilbagegang samt et ønske om sammenlægning af faglige kompetencer under en fælles daglig ledelse.

Det var ligeledes hensigten at foretage en styrkelse af virksomhedens kompetenceniveau i gruppen af mellemledere.     

Ved sammenlægningen var der i alt 32 medarbejdere beskæftiget i virksomheden.

Da flere af medarbejderne skulle flytte deres daglige arbejdsplads over større geografiske strækninger, blev ændringen af medarbejdernes ansættelsesvilkår varslet.

Samtidig blev enkelte medarbejdere direkte opsagt af virksomheden med forskellige begrundelser afhængigt at medarbejderens ansættelsesvilkår og stilling.  

Blandt de opsagte medarbejdere var en funktionær, der var ansat som daglig tilsynsførende kvalitetskoordinator på mellemlederniveau.

Begrundelsen for opsigelsen var, at virksomheden nedlagde vedkommendes stilling, og foretog en omplacering af arbejdsopgaverne blandt øvrige medarbejdere samtidig med, at kvalitetskontrollen nu skulle varetages af eksterne samarbejdspartnere. Vedkommende blev derfor fritstillet umiddelbart efter opsigelsen.

Læs også: Juridiske svar: Da lærlingen fik en halstatovering

Efter cirka halvanden måned fra fritstillingen besluttede selskabet at ansætte en ny funktionær med en ingeniørmæssig baggrund til blandt andet at varetage arbejdsfunktioner og arbejdsopgaver, i nær faglig tilknytning til det arbejde den tidligere funktionær havde udført.  

Vedkommende konstaterede cirka tre måneder efter sin fritstilling, at den tidligere arbejdsgiver havde ansat den nye funktionær.

Den opsagte medarbejder var umiddelbart af den opfattelse, at der forelå en ansættelse af en medarbejder i næsten samme stilling, som vedkommende selv var blevet opsagt fra.

Den opsagte medarbejder var ganske utilfreds og anså opsigelsen for usaglig og rettede henvendelse til sin fagforening. Fagforeningen rettede straks henvendelse til virksomheden med krav om en skriftlig redegørelse og tog forbehold for at gøre krav gældende om usaglig afskedigelse.

Virksomheden besvarede henvendelsen fra funktionærens fagforening og blev efterfølgende mødt med et økonomisk krav for usaglig opsigelse svarende til fire måneders løn.

Virksomheden var medlem af Arbejdsgiverne og rettede straks henvendelse til juridisk afdeling med henblik på rådgivning. Hvordan forløb sagen?

SVAR:
Der er ingen tvivl om, at virksomheden ville ifalde et økonomisk krav, såfremt funktionæren var usagligt opsagt.

Hvis funktionæren var blevet opsagt, og en efterfølgende ny medarbejder var blevet ansat til at udføre det samme arbejde, ville opsigelsen være usaglig, hvilket efter retspraksis giver anledning til en godtgørelse, der typisk tildeles skønsmæssigt med udgangspunkt i medarbejderens anciennitet og sagens øvrige omstændigheder.

I den konkrete situation blev der med udgangspunkt i den gældende overenskomst begæret fagretslig behandling af medarbejderens fagforening.

”Sagen viser vigtigheden af, at virksomhederne altid benytter juridisk rådgivning inden større omstruktureringer og samtidige opsigelser..."

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne.

Det blev aftalt mellem de faglige organisationer, at der indledningsvist skulle afvikles et mæglingsmøde på virksomheden til løsning af tvisten.

På mæglingsmødet var alle parterne repræsenteret, ligesom Arbejdsgiverne bistod selskabet med den fornødne juridiske bistand og rådgivning.

Fagforeningen fastholdte på mæglingsmødet, at opsigelsen var usaglig, idet virksomheden på skrømt havde opsagt den tidligere mellemleder under henvisning til sammenlægningen af afdelinger, uagtet dette ikke var den reelle begrundelse.  

Det blev klart afvist af selskabet, at opsigelsesbegrundelsen ikke var reel, ligesom virksomheden kraftigt afviste at betale nogen form for godtgørelse.

Læs også: Juridiske svar: Da brandalarmen lød, blev medarbejderen bortvist

Særligt fremlagde virksomheden dokumentation for den nye struktur og regnskabstal, der viste den vigende omsætning.

Fagforeningen var efter mødet ikke tilfreds med resultatet og tilkendegav, at de ville stævne virksomheden.

Fagforeningen foretog herefter en fornyet intern prøvelse og juridisk vurdering af sagen og ikke mindst den fremlagte dokumentation fra mæglingsmødet.  

Herefter frafaldt fagforeningen sagen uden at udtage stævning mod virksomheden. Tvisten blev herefter afsluttet, således at virksomheden ikke skulle betale godtgørelse af nogen art til medarbejderen.

Sagen viser vigtigheden af, at virksomhederne altid benytter juridisk rådgivning inden større omstruktureringer og samtidige opsigelser, der kan indeholde mange komplekse ansættelsesretlige problemstillinger for en virksomhed.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

23.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Udnævnelse Mikkel Mikaelsen - fokus på øget værdiskabelse og nye stærke koncepter.

22.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding