Kan man bortvise på grund af manglende lægeerklæring?
En sygemeldt VVS-montørs fagforbund protesterede, da montøren blev bortvist på grund af manglende lægelig dokumentation inden for den tidsfrist, som arbejdsgiveren havde fastsat.
På en virksomhed havde en VVS-montør været sygemeldt i mere end 14 dage. Virksomheden var medlem af Arbejdsgiverne og kontaktede derfor juridisk afdeling og spurgte hvorledes, at virksomheden skulle forholde sig til den sygemeldte medarbejder.
Virksomheder kan forlange dokumentation fra medarbejdere med lovligt fravær i form af sygdom, skriver Christian Mikaelsen, advokat i Arbejdsgiverne. .
Juridisk afdeling kunne oplyse, at efter industri- og VVS-overenskomsten, som medarbejderen var omfattet af, havde medarbejderen med baggrund i sin anciennitet krav på fuld løn i op til ni uger, såfremt sygdommen varede så længe. Virksomheden kunne udbede sig dokumentation for sygdom og forventet varighed.
Virksomheden anmodede derfor skriftligt den sygemeldte medarbejder om at fremsende en friattest – tidligere kaldet lægerklæring – inden fem arbejdsdage til virksomheden og understregede, at såfremt dette ikke var muligt, skulle den sygemeldte straks kontakte virksomheden om årsagen til, at tidsfristen ikke kunne overholdes.
Samtidig blev det indskærpet, at såfremt virksomheden ikke modtog friattesten rettidigt, ville medarbejderen blive betragtet som ulovligt udeblevet. Udeblivelsen ville derefter anses som en grov og væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet og medføre bortvisning af medarbejderen fra virksomheden. Men medarbejderen reagerede ikke på den skriftelige henvendelse og fremsendte heller ikke indenfor fristen dokumentation til virksomheden. Hvad kunne virksomheden så gøre?
Svar:
Virksomheden valgte at bortvise medarbejderen, hvorefter medarbejderens fagforbund protesterede. Virksomheden fastholdt dog bortvisningen og begrundede det med, at medarbejderen ikke havde reageret og overholdt tidsfristen.
Juridiske svar
Fagforbundet kontaktede derfor medarbejderens læge om sagen. Her erkendte lægen, at han ikke havde sendt friattesten til virksomheden indenfor fristen, som han havde aftalt med medarbejderen på grund af generel travlhed. Fagforbundet rejste derfor en sag overfor lægen, som betalte en samlet godtgørelse til medarbejderen svarende til løn i medarbejderens opsigelsesperiode og svarende til godtgørelse for en usaglig bortvisning. Virksomheden skulle ikke betale til medarbejderen, da bortvisningen fra deres side faktisk var saglig.
Formålet med dokumentationskravet er at give virksomheden mulighed for at disponere og tilrettelægge arbejdsopgaverne på bedste vis i lyset af medarbejderens fravær i driften. Sagen illustrerer, at virksomheden kan forlange dokumentation for lovligt fravær i form af sygdom. Virksomheden må ikke spørge om, hvilken sygdom der er tale om – lægen skal blot bekræfte, at medarbejderen er syg og oplyse en forventet varighed.
Virksomheden skal dog sætte en frist for, hvornår dokumentationen skal være i hænde og samtidig en konsekvens, hvis dette mod forventning ikke sker. Desuden skal medarbejderen, hvis det ikke er muligt at overholde fristen, straks give virksomheden besked herom. Friattesten betales af virksomheden.