Klimagenerationen tilbringer mest tid under bruseren
Nye tal fra Vandbarometeret, en undersøgelse udført af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, viser at 42 procent af danskerne tager for lange bade. Særligt blandt de unge er vandforbruget højt.
Vi har alle forskellige vaner, når det kommer til vores brusebad. For nogle skal det være langt og varmt, mens andre foretrækker et hurtigt, koldt gys. Fælles for danskerne er, at vi bruger for lang tid under bruseren. Ifølge Vandbarometeret 2021, en undersøgelse udført af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, tilbragte danskerne sidste år for mange minutter under bruseren. Vandbarometeret viser, at 42 procent af danskerne tager bade, der varer mellem seks og ti minutter.
Særligt blandt den unge, ellers. Klimabevidste generation er vanforbruget højt. Tre ud af fire i alderen 18-30 år tager bade på seks minutter eller derover. I nogle tilfælde varer badet helt op til 30 minutter. Den ældre generation er mere bevidste om deres vandforbrug, hvor næsten halvdelen i aldersgruppen 51-66 år tager bade, som kun varer tre til fem minutter.
”Vi kan se, at det især er unge, der bader længst. Det er interessant, at det er den unge, klimabevidste generation, der har de dårligste vaner, når det kommer til deres vandforbrug. Ved at tage et kortere brusebad kan man jo spare en del vand og at blive bevidst om dette er et godt første skridt mod et mere bæredygtigt vandforbrug”, siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE i Danmark.
Færre og kortere bade giver vandbesparelser
Når man sparer på vandet, hjælper man både klima og egen økonomi, og netop med kortere og færre brusebade sparer man en del vand. Det er dog umiddelbart ikke en nem øvelse at skrue ned for vandforbruget. Forskning peger på, at det er vigtigt, at råd omkring vandbesparelse er håndgribelige, hvis de skal resultere i reelle adfærdsændringer.
”Problemet med vandbesparelser er, at vand ikke er håndgribeligt. Det er ikke noget, vi kan holde om eller se på samme måde, som vi f.eks. kan med mængden af affald og madspild,” siger Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på Roskilde Universitet.
Ifølge Pelle Guldborg Hansen er det nødvendigt at synliggøre danskernes vaner og vandforbrug for at få dem til at tage færre og kortere brusebade. Selve bevidstheden omkring, hvilken forskel et kortere bad kan gøre kan være med til at skubbe til adfærden.
”Vi laver blandt andet Vandbarometeret for at oplyse danskerne om deres vandforbrug. På den måde øger vi danskernes bevidsthed omkring deres eget forbrug og viser samtidig, hvilke parametre, der kan justeres på. Kan man eksempelvis tage kortere og koldere bade eller skrue frekvensen ned? Hvis man ikke selv kan ændre sin adfærd, kan man også skifte til et vandbesparende brusehoved,” fortæller Mette Nielsen.
Læs hele rapporten for Vandbarometeret 2021 her.
-AKJ