Kommune undgår at afmontere fire ulovlige solcelleanlæg
Efter en længere dispensationskamp slipper Silkeborg Kommune nu for at fjerne fire solcelleanlæg, som blev sat op i god tro.
Silkeborg Kommune investerede 25 millioner kroner i solcelletage til 40 af kommunes offentlige bygninger i 2011. Men i 2013 blev loven ændret, så solcelleanlæg hørte under kategorien elværk, og det er ikke lovligt for kommuner at drive disse. Det betød, at solcelleanlæggene enten skulle fjernes eller godkendes på den ene eller anden måde fra politisk side.
Læs også: 13 Kommuner står til at skrotte solceller for millioner
Men efter en længere dispositionskamp har Energistyrelsen godkendt de sidste fire ulovlige solcelleanlæg i Silkeborg Kommune, skriver byensejendom.dk. Silkeborgs borgmester er glad for, at sagen nu er løst:
”Vi satte anlæggene op i god tro og i tillid til den gældende lovgivning. Vi blev bragt i en urimelig situation, da man pludselig i 2013 ændrer fortolkningen af loven og lavede en for lille pulje til dispensation af de anlæg, der allerede var på vej op”, siger Steen Vindum til byensejendom.dk og tilføjer:
”Vi har flere gange gjort energiministeren opmærksom på problemet, både i 2014 og igen her i 2018, og jeg er derfor glad for, at Energistyrelsen nu har godkendt alle vores solcelleanlæg”.
Tidsoverblik i sagen:
- 2011: Silkeborg Kommune investerer 25 millioner kroner i solcelleanlæg, de skal placeres på kommunes offentlige bygninger.
- 2013: Fortolkningen af loven ændres, så solcelleanlæg hører ind under elværk – dvs. at anlæggene skal udskilles i et selvstændigt selskab og den producerede strøm skal sælges til elnettet.
- 2013: Kompensation for solcelleanlæg bygget før den 28. juni 2013 samt igangværende projekter bliver oprettet.
- 2013: Det viser sig at kompensationspuljen ikke kan rumme alle de igangværende projekter, og Silkeborg står tilbage med 13 ulovlige projekter.
- 2013: Silkeborg Kommune får dispensation for otte anlæg pga. af ikke-opførte projekter i puljen, men fire anlæg er stadig ulovlige.
- 2014: Silkeborg Kommune gør energiministeren opmærksom på problemet.
- 2018: Kommunen kontakter igen energiministeren, og i november godkendes de sidste fire solcelleanlæg med dispensation.
Læs også: Arkitektsolceller tegner fremtiden
- SN