Kommuner dropper planer om solceller
En række af landets kommuner stopper planerne om at etablere solcelleanlæg. Det skyldes bureaukratiske regler på området, viser ny undersøgelse.
85 procent af landets kommuner opgiver alle eller nogle planer om opsætning af solcelleanlæg. Det viser en undersøgelse foretaget af Kommunernes Landsforening(KL) blandt kommunernes teknik- og miljøchefer.
Læs også: Kommuner skrotter solceller på grund af bureaukrati
Solceller spiller ellers en vigtig rolle i kommunernes bidrag til målet om, at Danmark i år 2050 skal være fri for fossile brændstoffer og omstillet til vedvarende energi. Mange kommuner havde derfor igangsat eller planlagt oprettelsen af solcelleanlæg, men regeringens regler fra 2013 har betydet, at flere kommuner har lagt solcelleplanerne i graven igen.
Selvstændige selskaber
Regeringens 2013-regler går blandt andet ud på, at kommunale solcelleanlæg er omfattet elforsyningsloven, og at kommunerne derfor skal oprette selvstændige selskaber for hvert nye solcelleanlæg.
Læs også: Regelændring straffer solcelleejere økonomisk
Ifølge Jørn Pedersen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i KL, er det uforståeligt, hvorfor kommunale solcelleanlæg skal sidestilles med elforsyningsvirksomheder:
Lovgivningen er så bureaukratisk og trak det økonomiske grundlag væk, så det ikke giver mening for kommunerne at opstille solceller. Det er enormt ærgerligt, for kommunerne ønsker blot at opsætte solcelleanlæg på deres bygninger, fordi de gerne vil producere miljøvenlig strøm til eget forbrug på skoler, daginstitutioner og ældrecentre og derigennem levere et bidrag til omstillingen til vedvarende energi og reduktionen i CO2-udledningen, siger Jørn Pedersen til KLs nyhedsbrev Momentum.
Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg-Petersen har ikke ønsket at medvirke i Momentum-artikelen.
-KLZ