Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

Opvarmning af lejligheder med lav-temperatur fjernvarme er målet med et nyt projekt, som skal revolutionere driften af etageejendommes varmesystemer til gavn for både beboere og fjernvarmenet. Innovationsfonden har investeret 9,2 mio kroner.

Foto: Techem

HeatCheck er navnet på projektet, der vil udnytte data fra millioner af trådløse varmefordelingsmålere til at optimere varmesystemer i etageboliger.

Projektet vil give bygningsejere mulighed for at drifte deres varmesystemer med hidtil uset effektivitet og hjælpe til den grønne omstilling i fjernvarmenettet, skriver Techem Danmark i en pressemeddelelse.

”Kombinationen af data fra eksisterende fordelingsmålere og ny-udviklede værktøjer vil give bygningsejerne hidtil uset mulighed for at drifte deres varmesystemer effektivt. Det er nødvendigt når fjernvarmen langsomt sænker temperaturen i de kommende år. Besparelsespotentialet er milliarder af euro på tværs af EU,” siger projektleder Christian Anker Hviid, der er lektor ved DTU Construct.

Forklaringen skal findes i brugen af de nuværende varmesystemer i etageejendomme. Ofte fungerer varmesystemerne ved højere temperaturer end nødvendigt, fordi det faktiske behov ikke kan fastlægges i de enkelte lejligheder. Ved at anvende avancerede AI-drevne metoder med data fra millioner af varmefordelingsmålere, sigter HeatCheck på nøjagtigt at forudsige de nødvendige fremløbstemperaturer for hver radiator og etageejendom, hvilket fører til betydelige energi-besparelser og øget effektivitet i radiatorsystemer og fjernvarmenet.

De AI-drevne tjenester, der udvikles i HeatCheck omfatter en automatisk detektering og diagnosticering af defekte varmesystemer, som giver driftspersonale information om den sandsynlige årsag og placering af problemer samt optimerede styringsstrategier med minimale fremløbstemperaturer, hvilket forenkler arbejdet for driftspersonalet og giver dem mulighed for målrettet at løse problemer.

Mindst 30 'living lab' case-bygninger vil blive brugt til at udvikle og demonstrere effektiviteten af disse tjenester.

I projektet deltager bl.a. Danmarks Tekniske Universitet, Techem Danmark A/S, Teknologisk Institut samt flere fjernvarmeselskabet og boligforeninger.

Projektet, der skal løbe over 3,5 år, har et samlet budget på godt 15 mio. kr., hvoraf Innovationsfonden bidrager med 9,3 mio. kr.

-emte

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle