15.11.2017  |  EL  |  Belysning

LED-belysning hjælper PostNord til at nå miljømål

PostNord har igennem mange år arbejdet med energioptimering for at nedbringe CO2-udledningen og har netop afsluttet et større projekt, hvor virksomheden har foretaget et massivt skifte fra konventionel belysning til LED-belysning.

Som et led i PostNords ambitiøse miljøstrategi om at reducere CO2-udledningen med 40 procent inden 2020 i forhold til 2009 har virksomheden netop afsluttet et større energirenoveringsprojekt i Brøndby Pakkecenter, hvor blandt andet kontorer, lagerhal og udendørsarealer har fået et ordentligt løft.

Et løft, der ikke alene har forbedret belysningen, men også tæller positivt på den samlede energiregning og de erklærede miljømål.

Ligesom mange andre virksomheder, der arbejder med energioptimering, har PostNord erfaret, at de lavthængende frugter for længst er høstet, og at de næste energioptimeringstiltag skal findes i den teknologiske udvikling, belysningsindustrien har været fadder for.

I de seneste år er lysindustrien gået fra brug af en traditionel teknologi som halogen-belysning til at bruge LED-løsninger. Ikke alene er LED-belysning væsentlig mere energieffektiv, men har også en meget længere levetid.

Store besparelser ved skifte til LED-belysning
Den faldende enhedspris betyder tillige, at langt flere virksomheder nu kan høste de store besparelser, der er ved at skifte til LED-produkter af høj kvalitet.

Et af de største vækstområder er markedet for standardiserede LED-armaturer, hvor lyskilden er integreret og ikke kan udskiftes.

Ifølge rapporten ”How to win in a transforming lightning industry” (2015) fra konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG) er der én simpel årsag til skiftet fra konventionel belysning til integrerede LED-armaturer.

Nemlig at med en gennemsnitlig levetid på 15 år vil de fleste armaturer blive udskiftet på grund af ombygning eller renovering, og ikke fordi lyskilden brænder ud.

Læs også: Coops LED-projekt skærer 60 procent af lysregningen

På mange områder giver det derfor langt mere mening at have integrerede LED-armaturer frem for at have udskiftelige lyskilder. BCG mener derfor, at integrerede LED-armaturer kommer til at udkonkurrere andre LED-løsninger. 

Det professionelle marked har da også taget de integrerede LED-armaturer til sig. I 2015 udgjorde de 15 procent af det totale belysningsmarked, hvilket er en tredobbelt stigning i forhold til fem procent i 2010. Markedsandelen vil ifølge BCG kun fortsætte opad og ramme hele 45 procent i 2020.

Brug for et erfarent blik
PostNord arbejder struktureret med at analysere energiforbrug og optimering. Selskabet har blandt andet monteret bi-målere på alle sine lokationer og kan derfor tydeligt påvise de økonomiske besparelser.

Mens PostNord tidligere selv har fungeret som rådgiver og projektleder på sine energirenoveringer, har de denne gang valgt at overdrage rådgivning og projektledelse til Kvalitek.

”Opgaven med at rådgive, vejlede og ikke mindst styre vores energirenoveringsprojekter er en kompliceret affære, hvor der skal tages højde for rigtig mange elementer”, siger facility manager Henrik Seeman, der er ansvarlig for alle PostNords bygninger i Danmark.

Kvalitek har således stået for den komplette udskiftning af konventionel belysning til energirigtig LED-belysning i PostNords pakkecenter i Brøndby. En opgave, der omfattede lagerhaller, produktionsområder, kontorer, toiletter, kantine og køkken samt udendørsbelysning.

LED er mere end bare lys
”Energirenovering handler om meget mere end blot at udskifte til energieffektive LED-lyskilder. Selvfølgelig betyder energibesparelsen rigtig meget, og her spiller produktets kvalitet, pris og levetid ind. Men det skal samtidig være produkter, der giver de rigtige belysningsforhold”, siger Michael Hansson fra Kvalitek.

Han fremhæver blandt andet Ledvances integrerede LED-armaturer for at være nemme at installere:  

”For eksempel har deres LED-armaturer til loftet en meget lav indbygningshøjde på kun to cm, hvilket gør dem nemme og dermed billige at installere. Det har alt sammen indflydelse på installationsprisen og dermed den samlede besparelse”.

Facility manager Henrik Seeman ser også flere fordele ved den nemmere installation, blandt andet at der er minimal fare for, at noget andet går i stykker ved installationen.

”Jeg er for eksempel ikke længere nervøs for, at vores produktionsmaskineri påvirkes af støv eller lignende”, siger han.

Læs også: Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Mere LUX for pengene
Armaturerne fordobler LUX-niveauet og mindsker effektforbruget væsentligt. Det giver meget mere lys for pengene. Medarbejderne i pakkecenteret har udtrykt deres begejstring over de væsentligt bedre lysforhold, der er kommet.

Og når man arbejder om aftenen og natten, betyder lyset virkelig meget for både velbefindende og produktivitet.

Samtidig udleder LED-armaturerne væsentligt mindre varme end de gamle lyskilder. Faktisk har PostNord kunnet slukke for al såkaldt komfortkøl, og blot her er besparelsen på det samlede energiregnskab mærkbar.

Samlet set vil udskiftningen af 1.200 lyspunkter i Brøndby Pakkecenter betyde en årlig besparelse på 700.000 kroner. Sammen med Kvalitek arbejder PostNord nu på at identificere de næste energioptimeringsfrugter, der skal høstes.

Denne artikel er en del af temaet Tema: Belysning

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere