LED-ekspert: Light + Building bød på adskillige højdepunkter

Med øje på LED var elinstallatør Rune S. Larsen, stifter af Normasym og LED-ekspert, på pletten til Light + Building-messen, der fandt sted i Frankfurt i marts.

-

På Light + Building-messen viste producenterne gode eksempler på, hvordan blænding kan håndteres i LED-lamper beregnet til for eksempel kontorbelysning og belysning til skoler, siger LED-ekspert Rune S. Larsen. PR-foto. .

Er energieffektiviteten steget?
Set i forhold til sidste gang jeg besøgte Light + Building-messen i 2014 er der specielt sket noget med energieffektiviteten på LED-baserede lamper. Flere producenter viste meget overbevisende eksempler på, at det ikke kun er lysdioden, der ses med høj energieffektivitet. Energieffektiviteten på LED-baserede lamper til belysningsformål er generelt steget med 30 procent og overgår nu let de mest energieffektive lysstofrør.

Hvad var højdepunkterne?
Skal der nævnes blot et par, er det første, at producenterne viste gode eksempler på, hvordan blænding kan håndteres i LED-lamper beregnet til for eksempel kontorbelysning og belysning til skoler. De bedste eksempler viste UGR-værdier på 0, hvor flere andre lå mellem UGR 5-10. Til sammenligning genererer de fleste armaturer bestykket med lysstofrør UGR 15-20. Derudover er det spændende at følge, hvordan LED-belysningen kan styres, hvilket flere udstillere viste lovende eksempler på.

Hvordan ser du markedet for LED-belysning?
Efter flere år, hvor mange har tvivlet på lysdiodens kundskaber til belysningsformål, er denne tvivl efterhånden udryddet. I Danmark alene ses størstedelen af nyere byggerier implementeret med LED-belysning. Spændende udvikling, som kun går en vej, og det er frem.

Læs også: Philips lancerer det første LED-kompaktlysrør

Flere snakker om laser til belysning, hvad siger du?
Flere producenter følger denne udvikling tæt og ser et stort potentiale i specielt spotbelysning. Laserteknologien er anderledes end den LED-teknologi, vi kender, men dele af teknologien går igen i begge.

<p>”Efter flere år hvor mange har tvivlet på lysdiodens kundskaber til belysningsformål, er denne tvivl efterhånden udryddet”.</p>

Rune S. Larsen, stifter af Normasym og LED-ekspert.

Den største udfordring, som bilproducenterne også ser på i øjeblikket, er, hvordan lyset kan spredes, så det reelt kan anvendes til belysning og ikke kun bliver en plet på væggen. Audi, Mercedes og BMW har i dag biler på vejene, som anvender laserlys i forlygterne.

Vi hører meget om IoT (Internet of Things), hvad er status?
Flere af producenterne beskriver IoT som en kæmpefordel for LED-teknologien. Som bekendt er lysdioden den bedste lyskilde at styre, hvilket giver den fordele i universet med IoT-løsninger. Flere udstillere viste eksempler på, hvordan gadebelysningen kan kommunikere med centraler og hinanden. Det gør både overvågning, service, kommunikation med biler og en bedre infrastruktur lettere – ikke mindst med hensyn til styringen af lyset, som kan blive intelligent og indhente yderligere energibesparelser. Der er for eksempel nogle steder i Københavns Kommune anvendt IoT-løsninger i gadebelysningen.

Læs også: Sådan styres LED-lys fremover

Hvordan er lyskvaliteten på LED-lamper nu?
Det er stadig en udfordring at kombinere høj energieffektivitet (det vil sige over 120 LPW), hvis farvegengivelsen skal ligge over CRI90. Derimod fremviste flere producenter løsninger med CRI90, hvilket er væsentlig bedre end lysstofrør (CRI80) på 100 LPW. Andre producenter fremviste LED-lamper med en særdeles flot gengivelse af farver. Ikke mindre end CRI99 via RGBW-metoden. Her blev røde, grønne, blå og hvide lysdioder kombineret, så den tilnærmelsesvis perfekte farvegengivelse opnås.

- JKK 

<p>”Efter flere år hvor mange har tvivlet på lysdiodens kundskaber til belysningsformål, er denne tvivl efterhånden udryddet”.</p>

Rune S. Larsen, stifter af Normasym og LED-ekspert.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus