LED-ekspert: Light + Building bød på adskillige højdepunkter
Med øje på LED var elinstallatør Rune S. Larsen, stifter af Normasym og LED-ekspert, på pletten til Light + Building-messen, der fandt sted i Frankfurt i marts.
-
Er energieffektiviteten steget?
Set i forhold til sidste gang jeg besøgte Light + Building-messen i 2014 er der specielt sket noget med energieffektiviteten på LED-baserede lamper. Flere producenter viste meget overbevisende eksempler på, at det ikke kun er lysdioden, der ses med høj energieffektivitet. Energieffektiviteten på LED-baserede lamper til belysningsformål er generelt steget med 30 procent og overgår nu let de mest energieffektive lysstofrør.
Hvad var højdepunkterne?
Skal der nævnes blot et par, er det første, at producenterne viste gode eksempler på, hvordan blænding kan håndteres i LED-lamper beregnet til for eksempel kontorbelysning og belysning til skoler. De bedste eksempler viste UGR-værdier på 0, hvor flere andre lå mellem UGR 5-10. Til sammenligning genererer de fleste armaturer bestykket med lysstofrør UGR 15-20. Derudover er det spændende at følge, hvordan LED-belysningen kan styres, hvilket flere udstillere viste lovende eksempler på.
Hvordan ser du markedet for LED-belysning?
Efter flere år, hvor mange har tvivlet på lysdiodens kundskaber til belysningsformål, er denne tvivl efterhånden udryddet. I Danmark alene ses størstedelen af nyere byggerier implementeret med LED-belysning. Spændende udvikling, som kun går en vej, og det er frem.
Læs også: Philips lancerer det første LED-kompaktlysrør
Flere snakker om laser til belysning, hvad siger du?
Flere producenter følger denne udvikling tæt og ser et stort potentiale i specielt spotbelysning. Laserteknologien er anderledes end den LED-teknologi, vi kender, men dele af teknologien går igen i begge.
<p>Efter flere år hvor mange har tvivlet på lysdiodens kundskaber til belysningsformål, er denne tvivl efterhånden udryddet.</p>
Rune S. Larsen, stifter af Normasym og LED-ekspert.
Den største udfordring, som bilproducenterne også ser på i øjeblikket, er, hvordan lyset kan spredes, så det reelt kan anvendes til belysning og ikke kun bliver en plet på væggen. Audi, Mercedes og BMW har i dag biler på vejene, som anvender laserlys i forlygterne.
Vi hører meget om IoT (Internet of Things), hvad er status?
Flere af producenterne beskriver IoT som en kæmpefordel for LED-teknologien. Som bekendt er lysdioden den bedste lyskilde at styre, hvilket giver den fordele i universet med IoT-løsninger. Flere udstillere viste eksempler på, hvordan gadebelysningen kan kommunikere med centraler og hinanden. Det gør både overvågning, service, kommunikation med biler og en bedre infrastruktur lettere ikke mindst med hensyn til styringen af lyset, som kan blive intelligent og indhente yderligere energibesparelser. Der er for eksempel nogle steder i Københavns Kommune anvendt IoT-løsninger i gadebelysningen.
Læs også: Sådan styres LED-lys fremover
Hvordan er lyskvaliteten på LED-lamper nu?
Det er stadig en udfordring at kombinere høj energieffektivitet (det vil sige over 120 LPW), hvis farvegengivelsen skal ligge over CRI90. Derimod fremviste flere producenter løsninger med CRI90, hvilket er væsentlig bedre end lysstofrør (CRI80) på 100 LPW. Andre producenter fremviste LED-lamper med en særdeles flot gengivelse af farver. Ikke mindre end CRI99 via RGBW-metoden. Her blev røde, grønne, blå og hvide lysdioder kombineret, så den tilnærmelsesvis perfekte farvegengivelse opnås.
- JKK
<p>Efter flere år hvor mange har tvivlet på lysdiodens kundskaber til belysningsformål, er denne tvivl efterhånden udryddet.</p>
Rune S. Larsen, stifter af Normasym og LED-ekspert.