Lindab kombinerer måling og regulering i én enhed

Når det kommer til ventilationsløsninger, stiller Bygningsreglementet store krav til, at ydeevnen kan måles pålideligt og effektivt. Derfor har Lindab opdateret sit UltraLink-system ved at kombinere måling og regulering i en enhed.

”I moderne byggerier har vi høje forventninger til fleksibilitet. Tag et mødelokale, der skal kunne tilpasse ventilationen, alt efter om der er to eller 20 personer tilstede i rummet. Det stiller store krav til ventilationssystemet, der skal klare det spænd", siger Niels Mulvad, produktchef for Indoor Climate Solutions hos Lindab. Foto: Lindab..

Byggereglementet kræver dokumentation for, at nye ventilationsanlæg lever op til gældende krav og yder som beskrevet. Det stiller store krav til pålidelige målinger af luftstrømmen i ventilationsanlæg:

”Installatørerne skal teste ventilationsløsningen efter installationen og sikre, at ydeevnen er som forventet og lever op til gældende krav. Som leverandør er det vores opgave at gøre det nemt for installatøren at måle og dokumentere ydeevnen”, siger Niels Mulvad, der er produktchef for Indoor Climate Solutions hos Lindab.

Derfor har Lindab opdateret sit UltraLink-system, så det med højere nøjagtighed end hidtil kan måle luftstrømme og temperaturer i ventilationssystemet ved hjælp af ultralyd.

Derudover kan UltraLink ved hjælp af sensorer i kanalvæggen foretage luftmængdemålinger med +/- fem procents nøjagtighed helt ned til 0,5 meter i sekundet.

Læs også: Nyt målesystem løfter ventilationsbranchen

Nødvendigt med nøjagtig måling
Og netop præcision er afgørende, når fremtidens fleksible byggerier skal udstyres med energieffektive løsninger:

”Traditionelle målesystemer placerer et målekors indvendigt i ventilationskanalen og måler lufttrykket fysisk. Dermed står målekorset i vejen for luftstrømmene og påvirker derved lufttrykket negativt. Samtidig kan det opfange skidt og støv. Og det er noget, der fører til upræcise målinger”, siger Niels Mulvad og fortsætter:

”I moderne byggerier har vi høje forventninger til fleksibilitet. Tag et mødelokale, der skal kunne tilpasse ventilationen, alt efter om der er to eller 20 personer tilstede i rummet. Det stiller store krav til ventilationssystemet, der skal klare det spænd. Derfor er det nødvendigt med udstyr, der både kan måle og regulere nøjagtigt ned til selv små luftmængder”.

Måling og regulering i en enkelt enhed
Bag en god ventilationsløsning står der imidlertid mere end blot præcise målinger – det er nemlig også nødvendigt at regulere luftstrømmene på baggrund af målingerne.

Derfor forbinder UltraLink FTCU måleenhed og regulator direkte med et spjæld og kombinerer dermed måling og regulering i en enkelt enhed:

”At ventilere nok, men ikke for meget, og at gøre det energieffektivt, har vist sig at være en stor udfordring i byggebranchen i dag. UltraLink FTCU omdanner målinger til regulering og sikrer derfor, at ventilationsanlægget konstant yder på et passende niveau”, siger Niels Mulvad.

Læs også: Brancheprofilen: "Man skal ikke være bange for at gå nye veje"

UltraLink FTCU tilbyder manuel aflæsning af målte luftmængder, lufttemperaturer og spjældpositioner på enhedens display. Der er også mulighed for elektrisk kommunikation med enheden via analoge signaler eller digitalt via ModBus.

Derudover anvender UltraLink FTCU data fra målinger til automatisk at regulere luftmængden ud fra ønsket temperatur og CO2-niveau i rummet.

På den måde forenkles processen og sikrer samtidig, at luftkvaliteten optimeres, mens energiforbruget reduceres.

- EL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus