A.P. Møller skyder milliarder efter geotermiske anlæg i Aarhus

A.P. Møller Holding har indgået en aftale med Aarhus Kommune om at anvende varmt vand fra undergrunden som en del af fjernvarmeforsyningen i byen.

Snart kan borgerne i Aarhus se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning fra undergrunden. Arkivfoto..

Indtil nu indtager geotermi en meget perifer rolle i det danske varmesystem, hvor blot 0,1 procent af fjernvarmen kommer fra det varme vand i undergrunden. Snart kan borgerne i Aarhus dog se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning derfra.

Det skriver Berlingske.

Læs også: A.P. Møller Holding vil investere milliarder i geotermi

Baggrunden er, at Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding tirsdag har underskrevet en aftale, der indebærer, at de første boringer begynder i 2019. Afhængigt af resultaterne vil de første geotermiske anlæg kunne blive bygget fra 2021 til 2024. I alt kommer det nye projekt til at løbe over 30 år, og ambitionen er, at det på et tidspunkt skal kunne forsyne 100.000 aarhusianere med varme.

"Geotermi må meget gerne gå hen og spille en central rolle i fremtiden. Det her er noget, mange andre lande kigger på, og jeg håber, at det kan blive et nyt dansk erhvervseventyr", sagde Lars Chr. Lilleholt (V), der er energi-, forsynings- og klimaminister, ifølge Berlingske på et pressemøde i forbindelse med, at aftalen blev underskrevet.

A.P. Møller-fonden, der blandt andet har kontrollen med A.P. Møller - Mærsk, har tidligere sagt, at den ønsker at investere et tocifret milliardbeløb i det varme vand fra undergrunden og forudser et eksporteventyr på højde med vindmøllebranchen, ligesom de også tidligere har sagt, at målet er at bygge geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder. Det er ud over Aarhus også i Aalborg, København og Nordsjælland. Ambitionen hos A.P. Møller Holding er, at geotermi skal levere 30 pct. af fjernvarmen i Danmark, og selskabet ser også stort eksportpotentiale.

A.P. Møller tager risikoen over 30 år
Aarhus er valgt, fordi geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under byen egner sig særligt godt til geotermi.

"Det her kan være det første skridt mod at ændre hele Danmarks fjernvarmeforsyning", siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) til Berlingske.

Projektet er blevet til, fordi A.P. Møller Holding tager hele efterforsknings- og driftsrisikoen over de næste 30 år. Det betyder ifølge aftalen, at fjernvarmekunderne ikke risikerer en pludselig ekstraregning. A.P. Møller Holding ville til Berlingske ikke sige præcist, hvor meget der bliver investeret – blot at der er tale om et milliardbeløb.

"Vi tager ansvar for det her fra vugge til grav, så der ikke kommer uforudsete udgifter", siger Samir Abboud, der er direktør for geotermi i A.P. Møller Holding til Berlingske.

Læs også: Dansk Fjernvarme starter Geotermiselskab

De geotermiske anlæg vil flere steder komme til at ligge to kilometer under Aarhus. Undersøgelser vil senere afgøre, hvor præcist det bliver.

- JMA

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

11.04.2025Volkswagen Semler Finans Danmark A/S

Sponseret

El-varebiler kan blive et konkurrencefordel

11.04.2025SOS Dansk Autohjælp

Sponseret

Et lille batteri med stor betydning

11.04.2025Bott Danmark A/S

Sponseret

Professionel flådestyring

11.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

10.04.2025Installator.dk

Overenskomster stemt i hus med store flertal

09.04.2025Coromatic A/S

Sponseret

Carlo Lazar udnævnt til administrerende direktør for Coromatic A/S

09.04.2025Installator.dk

Klimaminister Lars Aagaard reddet på målstregen

08.04.2025Installator.dk

Rigsrevisionen vil undersøge Energinet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

EET Danmark A/S
Uddannelse
Ubiquiti certificering

EET har fornøjelsen af at invitere dig til at blive certificeret i Ubiquiti. Målgruppen er professionelle, der arbejder med Ubiquiti-netværk. Få dokumenteret og udvidet din viden om Ubiquiti-løsninger og økosystemet, og tag skridtet mod at blive URSCA-certificeret.

Dato

11.04.2025

Tid

13:56

Sted

EET, Ventrupvej 27, 2670 Greve.

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup