A.P. Møller skyder milliarder efter geotermiske anlæg i Aarhus
A.P. Møller Holding har indgået en aftale med Aarhus Kommune om at anvende varmt vand fra undergrunden som en del af fjernvarmeforsyningen i byen.
Indtil nu indtager geotermi en meget perifer rolle i det danske varmesystem, hvor blot 0,1 procent af fjernvarmen kommer fra det varme vand i undergrunden. Snart kan borgerne i Aarhus dog se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning derfra.
Det skriver Berlingske.
Læs også: A.P. Møller Holding vil investere milliarder i geotermi
Baggrunden er, at Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding tirsdag har underskrevet en aftale, der indebærer, at de første boringer begynder i 2019. Afhængigt af resultaterne vil de første geotermiske anlæg kunne blive bygget fra 2021 til 2024. I alt kommer det nye projekt til at løbe over 30 år, og ambitionen er, at det på et tidspunkt skal kunne forsyne 100.000 aarhusianere med varme.
"Geotermi må meget gerne gå hen og spille en central rolle i fremtiden. Det her er noget, mange andre lande kigger på, og jeg håber, at det kan blive et nyt dansk erhvervseventyr", sagde Lars Chr. Lilleholt (V), der er energi-, forsynings- og klimaminister, ifølge Berlingske på et pressemøde i forbindelse med, at aftalen blev underskrevet.
A.P. Møller-fonden, der blandt andet har kontrollen med A.P. Møller - Mærsk, har tidligere sagt, at den ønsker at investere et tocifret milliardbeløb i det varme vand fra undergrunden og forudser et eksporteventyr på højde med vindmøllebranchen, ligesom de også tidligere har sagt, at målet er at bygge geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder. Det er ud over Aarhus også i Aalborg, København og Nordsjælland. Ambitionen hos A.P. Møller Holding er, at geotermi skal levere 30 pct. af fjernvarmen i Danmark, og selskabet ser også stort eksportpotentiale.
A.P. Møller tager risikoen over 30 år
Aarhus er valgt, fordi geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under byen egner sig særligt godt til geotermi.
"Det her kan være det første skridt mod at ændre hele Danmarks fjernvarmeforsyning", siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) til Berlingske.
Projektet er blevet til, fordi A.P. Møller Holding tager hele efterforsknings- og driftsrisikoen over de næste 30 år. Det betyder ifølge aftalen, at fjernvarmekunderne ikke risikerer en pludselig ekstraregning. A.P. Møller Holding ville til Berlingske ikke sige præcist, hvor meget der bliver investeret – blot at der er tale om et milliardbeløb.
"Vi tager ansvar for det her fra vugge til grav, så der ikke kommer uforudsete udgifter", siger Samir Abboud, der er direktør for geotermi i A.P. Møller Holding til Berlingske.
Læs også: Dansk Fjernvarme starter Geotermiselskab
De geotermiske anlæg vil flere steder komme til at ligge to kilometer under Aarhus. Undersøgelser vil senere afgøre, hvor præcist det bliver.
- JMA