A.P. Møller skyder milliarder efter geotermiske anlæg i Aarhus

A.P. Møller Holding har indgået en aftale med Aarhus Kommune om at anvende varmt vand fra undergrunden som en del af fjernvarmeforsyningen i byen.

Snart kan borgerne i Aarhus se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning fra undergrunden. Arkivfoto..

Indtil nu indtager geotermi en meget perifer rolle i det danske varmesystem, hvor blot 0,1 procent af fjernvarmen kommer fra det varme vand i undergrunden. Snart kan borgerne i Aarhus dog se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning derfra.

Det skriver Berlingske.

Læs også: A.P. Møller Holding vil investere milliarder i geotermi

Baggrunden er, at Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding tirsdag har underskrevet en aftale, der indebærer, at de første boringer begynder i 2019. Afhængigt af resultaterne vil de første geotermiske anlæg kunne blive bygget fra 2021 til 2024. I alt kommer det nye projekt til at løbe over 30 år, og ambitionen er, at det på et tidspunkt skal kunne forsyne 100.000 aarhusianere med varme.

"Geotermi må meget gerne gå hen og spille en central rolle i fremtiden. Det her er noget, mange andre lande kigger på, og jeg håber, at det kan blive et nyt dansk erhvervseventyr", sagde Lars Chr. Lilleholt (V), der er energi-, forsynings- og klimaminister, ifølge Berlingske på et pressemøde i forbindelse med, at aftalen blev underskrevet.

A.P. Møller-fonden, der blandt andet har kontrollen med A.P. Møller - Mærsk, har tidligere sagt, at den ønsker at investere et tocifret milliardbeløb i det varme vand fra undergrunden og forudser et eksporteventyr på højde med vindmøllebranchen, ligesom de også tidligere har sagt, at målet er at bygge geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder. Det er ud over Aarhus også i Aalborg, København og Nordsjælland. Ambitionen hos A.P. Møller Holding er, at geotermi skal levere 30 pct. af fjernvarmen i Danmark, og selskabet ser også stort eksportpotentiale.

A.P. Møller tager risikoen over 30 år
Aarhus er valgt, fordi geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under byen egner sig særligt godt til geotermi.

"Det her kan være det første skridt mod at ændre hele Danmarks fjernvarmeforsyning", siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) til Berlingske.

Projektet er blevet til, fordi A.P. Møller Holding tager hele efterforsknings- og driftsrisikoen over de næste 30 år. Det betyder ifølge aftalen, at fjernvarmekunderne ikke risikerer en pludselig ekstraregning. A.P. Møller Holding ville til Berlingske ikke sige præcist, hvor meget der bliver investeret – blot at der er tale om et milliardbeløb.

"Vi tager ansvar for det her fra vugge til grav, så der ikke kommer uforudsete udgifter", siger Samir Abboud, der er direktør for geotermi i A.P. Møller Holding til Berlingske.

Læs også: Dansk Fjernvarme starter Geotermiselskab

De geotermiske anlæg vil flere steder komme til at ligge to kilometer under Aarhus. Undersøgelser vil senere afgøre, hvor præcist det bliver.

- JMA

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus