A.P. Møller skyder milliarder efter geotermiske anlæg i Aarhus

A.P. Møller Holding har indgået en aftale med Aarhus Kommune om at anvende varmt vand fra undergrunden som en del af fjernvarmeforsyningen i byen.

Snart kan borgerne i Aarhus se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning fra undergrunden. Arkivfoto..

Indtil nu indtager geotermi en meget perifer rolle i det danske varmesystem, hvor blot 0,1 procent af fjernvarmen kommer fra det varme vand i undergrunden. Snart kan borgerne i Aarhus dog se frem til at få en væsentlig del af deres varmeforsyning derfra.

Det skriver Berlingske.

Læs også: A.P. Møller Holding vil investere milliarder i geotermi

Baggrunden er, at Aarhus Kommune og A.P. Møller Holding tirsdag har underskrevet en aftale, der indebærer, at de første boringer begynder i 2019. Afhængigt af resultaterne vil de første geotermiske anlæg kunne blive bygget fra 2021 til 2024. I alt kommer det nye projekt til at løbe over 30 år, og ambitionen er, at det på et tidspunkt skal kunne forsyne 100.000 aarhusianere med varme.

"Geotermi må meget gerne gå hen og spille en central rolle i fremtiden. Det her er noget, mange andre lande kigger på, og jeg håber, at det kan blive et nyt dansk erhvervseventyr", sagde Lars Chr. Lilleholt (V), der er energi-, forsynings- og klimaminister, ifølge Berlingske på et pressemøde i forbindelse med, at aftalen blev underskrevet.

A.P. Møller-fonden, der blandt andet har kontrollen med A.P. Møller - Mærsk, har tidligere sagt, at den ønsker at investere et tocifret milliardbeløb i det varme vand fra undergrunden og forudser et eksporteventyr på højde med vindmøllebranchen, ligesom de også tidligere har sagt, at målet er at bygge geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder. Det er ud over Aarhus også i Aalborg, København og Nordsjælland. Ambitionen hos A.P. Møller Holding er, at geotermi skal levere 30 pct. af fjernvarmen i Danmark, og selskabet ser også stort eksportpotentiale.

A.P. Møller tager risikoen over 30 år
Aarhus er valgt, fordi geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under byen egner sig særligt godt til geotermi.

"Det her kan være det første skridt mod at ændre hele Danmarks fjernvarmeforsyning", siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) til Berlingske.

Projektet er blevet til, fordi A.P. Møller Holding tager hele efterforsknings- og driftsrisikoen over de næste 30 år. Det betyder ifølge aftalen, at fjernvarmekunderne ikke risikerer en pludselig ekstraregning. A.P. Møller Holding ville til Berlingske ikke sige præcist, hvor meget der bliver investeret – blot at der er tale om et milliardbeløb.

"Vi tager ansvar for det her fra vugge til grav, så der ikke kommer uforudsete udgifter", siger Samir Abboud, der er direktør for geotermi i A.P. Møller Holding til Berlingske.

Læs også: Dansk Fjernvarme starter Geotermiselskab

De geotermiske anlæg vil flere steder komme til at ligge to kilometer under Aarhus. Undersøgelser vil senere afgøre, hvor præcist det bliver.

- JMA

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding