Mange kommuner skifter til LED-gadelamper
Flere steder i landet udskiftes gamle gadelamper med nye modeller, som består af effektiv LED-teknologi. Strømforbruget til gadebelysning er derfor faldet markant de seneste år.
De gadelamper, der oplyser vores gader og stræder, når mørket er faldet på, er i mange kommuner blevet udskiftet med lamper bestående af ny og effektiv LED-teknologi.
Ifølge Thomas Skovsgaard fra Exlumi Consulting, der rådgiver en række kommuner om belysning, udskiftes der årligt mellem 20.000 til 30.000 gadelamper til nye modeller med LED.
Det går virkelig stærkt. Der er cirka 1,5 millioner kommunale lyspunkter, og jeg vil tro, at der er udskiftet mellem 300.000 og 400.000 af dem, siger han til nyhedsbladet Energi.
Mange udskiftninger i Århus
Århus Kommune er en af de danske kommuner, som flittigt udskifter de gamle gadelamper. I øjeblikket er arbejdet med i alt 29.000 lamper i fuld gang.
Tidligere blev hver anden gadelampe i smilets by slukket mellem kl. 22 og 07 med det formål at spare på energien. Med den nye belysning kan man dog nøjes med at dæmpe belysningen.
Det betyder, at borgerne kan færdes mere trygt om natten. Vi har nu udskiftet 6.000 lamper, og vi har allerede fået mange positive tilbagemeldinger fra borgerne, fortæller Peter Ryberg Neess, der er teamleder ved Vejbelysning og ITS i Teknik og Miljø hos Aarhus Kommune til nyhedsbladet.
Læs også: Esbjerg Kommune satser stort på LED
Det er energiselskabet EnergiMidt, der står for at skifte de gamle kviksølvlamper ud i Århus.
Faldende elforbrug
Tal fra Dansk Energi viser, at det samlede danske elforbrug til vej- og gadebelysning faldt med hele 15 procent til 275 GWh i 2014 sammenlignet med året år.
Tallene viser endvidere, at der i dag bruges 28 procent mindre strøm til gadebelysning end i 2007 og 2009, hvor forbruget var størst.
- KLZ