Markant flertal vil bevare håndværkerfradraget
Det bliver imod et markant flertal af danskerne, hvis regeringen beslutter sig for at afskaffe håndværkerfradraget, viser ny meningsmåling.
Herhjemme er danskerne glade for håndværkerfradraget – faktisk er de så glade, at et flertal på 67 procent synes, at boligjobordningen fortsat skal give fradrag for håndværksydelser.
Læs også: Håndværksrådet advarer regeringen om at skære i boligjobordning
Det viser en ny meningsmåling med 1.007 repræsentativt udvalgte danskere, som YouGov har foretaget for SMVdanmark (tidligere Håndværksrådet).
”Håndværkerfradraget kommer den almindelige dansker til gode, men også hele det danske samfund. Ordningen betyder, at flere byggeopgaver bliver udført af regelrette virksomheder, der betaler deres skat og ikke arbejder sort”, siger Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark, og fortsætter:
”Og når disse virksomheder får flere opgaver, kan også de oprette flere lærepladser. Dermed understøtter håndværkerfradraget, at vi får uddannet flere faglærte – hvilket vi i den grad har brug for”.
Håndværkerfradrag giver flere opgaver
Ifølge YouGovs meningsmåling er mange af de adspurgte heller ikke begejstrede for en ændring af den populære boligjobordning.
Således svarer 49 procent, at det er en 'meget dårlig idé' eller en 'dårlig idé' at ændre boligjobordningen, så håndværksydelser ikke længere er omfattet, sådan som regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag.
Også hos Hedensted VVS er man ærgerlig over, at regeringen ønsker at indskrænke håndværkerfradraget:
"Håndværkerfradraget betyder klart, at vi får flere opgaver. Der er ikke rigtig nogen, der spørger om sort arbejde", siger Jens Palmelund, der er indehaver af Hedensted VVS, til Metroxpress og fortsætter:
"Selv om det ikke er så mange penge, folk sparer, kan vi mærke, at det gør en forskel. Når der har været debat om fradraget, kan vi også mærke, at folk tøver med at hyre os".
Danskerne køber mindre sort arbejde
Den nylige meningsmåling viser også, at boligjobordningen får danskerne til at købe mindre stort arbejde. Således svarer 33 procent af de danskere, der køber eller har købt sort arbejde, at de køber mindre sort arbejde eller helt er holdt op med at det på grund af boligjobordningen.
”Sort arbejde er utrolig svært at komme til livs, og skiftende regeringer har uden held arbejdet på at nedbringe det. Håndværkerfradraget er den eneste indsats mod sort arbejde, der har dokumenteret effekt”, siger Jakob Brandt og fortsætter:
Læs også: Boligjobordningen skal ikke længere gælde håndværksarbejde
”Derfor er det også tosset at afskaffe det og på den måde medvirke til, at vi igen får mere sort arbejde i byggeriet, mere unfair konkurrencevilkår for de regelrette virksomheder og færre penge i statskassen”.
- EL