To lærlinge fra John Jensen VVS har både modtaget Tekniqs hædersmedalje og en indstilling til Københavns Håndværkerforenings Sølvmedalje. De peger selv på, at virksomhedens mentorordning har været en stor hjælp gennem tiden som lærling.
Joakim Harkønen (til højre) og Bjarke Krebs Arnbo har på samme tid afsluttet VVS-uddannelsen i John Jensen VVS med Tekniqs Hædersmedalje og indstilling til at modtager Københavns Håndværkerforenings Sølvmedalje, der i maj 2020 overrækkes af Dronning Margrethe.
Projektchef og ansvarlig for lærlingeuddannelsen i John Jensen VVS i Hedehusene, Claus Ebert Hansen, har for tiden svært ved at få armene ned.
Læs også: Nyt gasfyr reducerer energiudgifter og forbedrer miljøet i Græse Bakkeby
To af firmaets VVS-lærlinge - Joakim Harkønen og Bjarke Krebs Arnbo – har nemlig sat en flot krone på deres læretid med en hædersmedalje fra brancheorganisationen Tekniq – ligesom de er blevet indstillet til Københavns Håndværkerforenings Sølvmedalje, der i maj 2020 bliver overrakt af Dronning Margrethe.
”Vi er selvfølgelig stolte over at sende to lærlinge på podiet med hædersmedaljer fra Tekniq og en indstilling til Københavns Håndværkerforenings Sølvmedalje. Det er vist aldrig sket før, at to lærlinge fra samme firma på samme tid hædres med håndværkets højeste hædersbevisning”, siger Claus Ebert Hansen og fortsætter:
”Ikke alene har Joakim og Bjarke et unikt håndelag for at tackle hele viften af VVS-fagets udfordringer med stor præcision og et skarpt blik for både detalje og helhed. De har også en sjælden evne til som firmaets ambassadører at sætte kunderne og kundernes ønsker i fokus”.
Claus Ebert Hansen tilføjer, at VVS-firmaet, der beskæftiger 24 lærlinge, altid har sat en ære i at uddanne fagets dygtigste VVS-montører, og han lægger til, at firmaet – blandt andet med afsæt i lærlingenes egen klub samt mentorordning for lærlinge og løbende trivselssamtaler - ser det som et fælles ansvar at sikre den bedst mulige uddannelse af de unge.
”Vi tror, at effektiv læring går hånd i hånd med god trivsel, og målet er i samarbejde med firmaets HR-ansvarlige at engagere alle ansatte i at give vores lærlinge en god hverdag”, siger han og fortsætter:
”Derfor har alle vores lærlinge en lærlingementor, der både personligt og fagligt støtter og udfordrer den enkelte hele vejen gennem skoleforløb og praktisk uddannelse til den afsluttende svendeprøve”.
"Har rå-brugt mentor"
Joakim Harkønen, der til sin svendeprøve designede og monterede et lavenergianlæg til gas, fortæller, at vejen til uddannelsen som energitekniker og VVS-montør egentlig startede på gymnasiet, hvor han droppede ud til fordel for en smedeuddannelse på et værksted hos en lokal smed.
”Det var godt at få lidt praktisk arbejde under neglene, men det blev lidt kedeligt at arbejde på værksted hele dagen, og da jeg ved et tilfælde blev koblet på en VVS-opgave, stod det klart, at VVS-faget var det rigtige for mig”, siger han og fortsætter:
”Det har været en supergod læreplads, og jeg er stolt over at kvittere for nogle gode læreår med Tekniqs hædersmedalje. Nu glæder jeg mig til at blive en fast del af firmaets medarbejderstab, og så håber jeg selvfølgelig at få et håndtryk af dronningen”.
Han bliver suppleret af Bjarke Krebs Arnbo, der i dag er formand og talsmand for firmaets lærlinge. Han bliver færdig med VVS-uddannelsen i slutningen af december og tog ved svendeprøven i juni sidste step frem mod Tekniqs hædersmedalje med et indirekte fjernvarmesystem, der fik topkarakter med ordene ’meget enkelt og meget gennemtænkt’.
”Det havde jeg ikke lige set komme, men jeg er ambitiøs og lidt ’pernitten’ med det jeg laver, og jeg gjorde mig selvfølgelig umage", siger han og tilføjer, at han godt kan lide at udvikle sine faglige evner:
Læs også: VVS-montør modtager Dronningens æresmedalje
”I det lys har jeg undervejs i min uddannelse været rigtig glad for firmaets mentorordning, og jeg har ’rå-brugt’ min mentor fra første dag. Derfor er mit resultat i vidt omfang også et spejl af min mentors indsats”.
- JMA
Indeklima

Ren luft giver markant forbedret søvnkvalitet
I en æra præget af en eskalerende global fokus på sundhed og miljø, understreger nye studier den kritiske rolle, som luftkvaliteten spiller i at sikre en optimal søvnkvalitet.
Branchen

Vigtigt skridt for at sikre kvalificeret arbejdskraft
Den netop indgåede trepartsaftale om videre- og efteruddannelsessystemet er et vigtigt skridt for at sikre kvalificerede medarbejdere til fremtidens behov. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Byggeri

Ny bydel udmærker sig på høj kvalitet
En af de mest centrale områder i Ballerup er godt i gang med at blive omdannet til en helt ny bydel, som kommer til at rumme 500 DGNB-certificerede studie- og familieboliger, campus- og kulturfunktioner samt en klimapark. Årelange samarbejder, ekspertise og professionel rådgivning giver plads til arbejdet, der udføres ude på byggepladsen.
Energi

43 varmepumpeanlæg reducerer energiudgifter med mindst 1 million kroner
Producent af frøbearbejdningsudstyr installerer avanceret og kompleks energiløsning og reducerer sit energiforbrug med knap 1100 Mwh om året. Med samordning af 43 forskellige varmepumpeanlæg i flere ældre bygninger var det ifølge installationsvirksomheden Bøttcher Fog A/S en kompleks og spændende opgave.
Branchen

Nyt træningsakademi løfter faglighed for VVS-lærlinge
Bedre Bad har i samarbejde med blandt andet Geberit skabt et nyt, innovativt træningsakademi, der både skal udvikle elevernes tekniske evner og sikre en bedre relation til kunderne. Formålet er at løfte standarden blandt VVS’ere, og initiativet bliver hilst velkommen af brancheforening.
Branchen

Færre iværksættere klarer skærene
Der er relativt færre nystartede virksomheder i Danmark, der er i live efter fem år, end det var tilfældet tidligere. I 9 ud af 10 brancher er overlevelseschancerne faldet. Kun i én branche går det markant bedre. Det er meget bekymrende, mener SMVdanmark, for iværksætterne er innovative, holder de store virksomheder på tæerne og skaber fremtidens vækst og arbejdspladser.