Nordelektro mangler specialteknikere – nu gør de noget ved det
Specialiserede teknikere er en mangelvare – nu gør Nordelektro noget ved sagen. Nye HR-kræfter og et Nordelektro Academy er blandt initiativerne hos den nordjyske teknikspecialist.
Møder du en håndværker så vær glad. Får du løst din opgave enten i privat regi eller på arbejdspladsen så vær lykkelig. For de er et travlt og eftertragtet folkefærd i disse år – de håndværkere. Og desværre bliver der endnu færre håndværkere i fremtiden til at løse opgaverne i det danske samfund, hvis ikke der sker markante ændringer, prioritering og rekruttering af faglært arbejdskraft.
Den 10. marts udgav Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en rapport, der viser ved en fremskrivning af arbejdsmarkedet, at Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030. Et skræmmende stort tal, når man tager i betragtning, at der ligger store samfundsmæssige opgaver inden for blandt andet grøn omstilling nu og i de kommende år.
Møder du en tekniker, der er specialiseret i drift og vedligehold af maskiner samt tekniske installationer, så vær endnu mere glad. For her er manglen markant, og som det ser ud nu, er der kun udsigt til, at manglen vil stige i fremtiden. Hvis der altså ikke bliver gjort noget, og det er præcis, hvad Nordelektro har erkendt.
”Når jeg kigger på vores vækstplaner for de næste år, ser jeg én stor udfordring, og det er rekruttering”, siger direktør Hans Peter Andersen.
En stopklods for vækst
Flere og flere virksomheder ønsker at outsource drift og vedligehold af maskiner og tekniske installationer. For Nordelektro, der er specialist i lige netop den slags opgaver, betyder det, at aktivitetsniveauet er støt stigende.
Umiddelbart en ønskesituation for direktør Hans Peter Andersen og hans over 40 medarbejdere. Men direktøren er samtidig opmærksom på, at særligt ét forhold kan spænde ben for Nordelektros ambitioner om vækst.
”Når jeg kigger på vores vækstplaner for næste år, ser jeg én stor udfordring, og det er rekruttering. Vi er nærmest konstant på udkig efter nye montører, for det tager måneder at finde de rigtige folk, der kan servicere og renovere teknisk komplicerede anlæg som elevatorer eller CNC-maskiner. Vi har brug for specialiserede teknikere, og det er i dén grad en mangelvare”, siger Hans Peter Andersen.
LÆS OGSÅ: Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030
Mere fokus på rekruttering og opkvalificering
Nordelektro er langt fra den eneste virksomhed, der har svært ved at finde nye medarbejdere med de rette kompetencer. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at 22,5 procent af virksomhedernes rekrutteringer ender med, at en stilling enten må opgives eller besættes af en person uden de ønskede kvalifikationer. Det er 3,1 procent højere end før corona-pandemien. Samtidig melder både Tekniq, Dansk Metal og Nordelektros hjemkommune, Aalborg, om markant faldende ledighed.
Derfor skrider Nordelektro nu til handling. Virksomheden har netop oprettet en dedikeret HR-funktion til opbygningen af et Nordelektro Academy for at målrette den interne kompetenceudvikling. Med individuelle uddannelses- og karriereplaner, mentorordninger og andre tiltag vil Nordelektro sikre, at medarbejderne løbende tilegner sig de færdigheder, der efterspørges i markedet. Dermed vil man også i højere grad have ressourcer til at tage nye folk ind, som har grundkompetencerne på plads, og så efterfølgende bygge på med specialistviden.
”Vi har en lang tradition for at ansætte lærlinge i Nordelektro, og for tiden er cirka 15 procent af vores timelønnede under uddannelse. Men vi har samtidig erkendt, at vi i langt højere grad end tidligere må løfte opgaven selv, hvis vi i fremtiden vil have adgang til de kompetencer, vi har brug for”, siger Hans Peter Andersen.
LÆS OGSÅ: Den grønne omstilling bliver en jobmaskine for smede, VVS’er og elektrikere
Uddannelse er ikke lig med færdiguddannet
Da Folketinget i sidste uge vedtog en ny uddannelsesaftale, appellerede Tekniq samtidig til regeringen om at sætte fornyet fokus på hele efter- og videreuddannelsesområdet. På et arbejdsmarked i konstant forandring er det altafgørende, at arbejdsstyrken løbende efteruddannes, ikke mindst inden for de tekniske fag. Selv om man har en uddannelse, er man langt fra færdiguddannet.
”Den teknologiske udvikling går rigtig stærkt i vores branche og stiller konstant nye krav til vores medarbejderes kompetencer. Derfor har vi brug for målrettede initiativer, der gør det nemmere for virksomheder at opkvalificere deres medarbejdere”, siger Hans Peter Andersen.
Fakta om Nordelektro A/S
Nordelektro har afdelinger i Aalborg og Frederikshavn og løser tekniske opgaver i hele Danmark for en bred vifte af kunder inden for blandt andet industri, produktion, kontorerhverv, detailhandel, uddannelse og bolig. Virksomheden er specialist i teknisk facility management og efterser pt. flere end 5.500 tekniske anlæg. Nordelektro er etableret i 1934 og beskæftiger over 40 medarbejdere. Læs mere: https://nordelektro.dk
Får brug for 10 medarbejdere mere
Nordelektro-direktøren kan glæde sig over, at det, efter flere måneders søgen, netop er lykkedes at ansætte både en key account manager, en teknisk rådgiver og tre nye montører. Dermed begrænser den aktuelle liste med stillingsopslag sig til en serviceleder til el & automation samt en servicemontør til maskinservice.
”Men ser vi lidt længere frem, forventer jeg, at vi i løbet af det næste halve til hele år vil få brug for op imod 10 medarbejdere mere - primært montører”, siger Hans Peter Andersen.