30.04.2018  |  EL  |  Branchen

Ny rapport: Sværere at skaffe nok hænder

Der mangler i stigende grad arbejdskraft i el- og VVS-virksomhederne, selvom branchen aktuelt forsøger at løse problemet ved at ansætte flere lærlinge og ikke-faglærte. Det viser nye tal fra Danmarks statistik.

El- og vvs-branchen er i vækst, men det er ikke alle virksomhederne, der kan følge med. 25 procent af el-virksomhederne og 36 procent af VVS-virksomhederne oplever, at manglen på arbejdskraft begrænser dem. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

”Aktuelt løser el- og VVS-virksomhederne rekrutteringsudfordringerne ved blandt andet at ansætte flere lærlinge og flere ikke-faglærte, men på længere sigt er der brug for politisk handling for at øge arbejdsstyrken yderligere og sikre opsvingets levetid”, siger Rasmus Larsen, økonomisk konsulent i brancheorganisationen Tekniq.

Læs også: Politisk handling skal sikre den fremtidige arbejdskraft

Det kan for eksempel være en forhøjelse af pensionsalderen, en markant lettelse af indkomstskatten, et ændret SU-system og en mere tilgængelig adgang til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Sådan lyder forslagene fra Tekniq.

Desuden kan der gøres endnu mere for at få personer på kontanthjælp eller på dagpenge i beskæftigelse, tilføjer brancheorganisationen.

Mange virksomheder mærker ikke arbejdsmanglen
Det er i det seneste år blevet sværere at skaffe den fornødne arbejdskraft. Det sker på trods af et generelt opsving i branchen med en stigning i antallet af branchefolk, der nærmer sig beskæftigelsesrekorden kort før finanskrisen.

Læs også: Jyske VVS-mestre tager ansvar for fremtidens arbejdskraft

”Installationsbranchens beskæftigelse er steget markant i de seneste år på trods af et stigende antal meldinger om rekrutteringsvanskeligheder, og branchens beskæftigelse er tæt på rekordniveauet fra 2007”, uddyber Rasmus Larsen.

Og det er langt fra alle, der er hæmmede af arbejdsmanglen. Over halvdelen af alle el- og VVS-virksomheder fortæller, at deres aktivitet ikke er begrænset. Mere end hver tiende svarer tilmed, at de ligefrem mangler efterspørgsel fra kunderne.

- EST

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte 2018

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere