Ny test skal måle ydeevne i offentligt byggeri
Bygningsstyrelsen lancerer ny test til tekniske anlæg og energianlæg. "Performancetesten" skal spare offentlige byggeprocesser for millioner af kroner.
Bygningsstyrelsen, der står for byggeri og vedligeholdelse af statens bygninger, lancerer en ny performancetest af tekniske anlæg og energianlæg. For testen har vist sig at være meget effektiv, når dyre fejl skal elimineres i offentlige bygninger.
Læs også: Manglende commissioning-regler skaber lovløst område
Testen betyder ikke nye krav i forhold til anlæggenes udeevne, men benytter sig af allerede eksisterende krav. Dermed kan byggeriets parter i højere grad planlægge tidsplaner og processer i god tid, hvorfor Bygningsstyrelsen i dag arbejder målrettet på at indføre performancetesten i alle udbud og kontrakter. Og testen vil således få stor betydning, da styrelsen i dag administrer byggesager for 14 mia. kr. og råder over 4 mio. kvadratmeter bygning.
Direktør i Bygningsstyrelsen, Gyrithe Saltorp, glæder sig over, at kunderne blandt statens organer nu kan få mere velfungerende bygninger.
"Jeg er meget tilfreds med, at testen betyder, at vi fremover kan aflevere nybyggerier til vores kunder med langt færre fejl og mangler og med færre udgifter til driften af de nye bygninger, siger hun.
Læs også: Esbjerg Kommune satser stort på LED
I fremtiden skal kommende kontrakter først godkendes, hvis performancetesten bestås. Bygningsstyrelsen forventer, det vil spare staten for store udgifter, forebygge fejl ved byggeriets slutfase og forbedre de enkelte bygningers miljøaftryk og indeklima. Dermed sparer staten mange millioner sammenlignet med et normalt visuelt eftersyn.
Gyrithe Saltorp mener derudover, der er et stort potentiale i at udbrede testen bredt i byggebranchen.
"Testen er robust og vil kunne skabe stor værdi for alle parter i mange andre typer byggerier. Testen skaber et præcist grundlag for en god planlægning og en tæt dialog undervejs i byggeprocessen. Det giver en bedre og mere effektiv installation af de tekniske anlæg. Derfor er der et stort potentiale i at udbrede testen i hele byggebranchen".
-JPN