Nye regler for elektriske anlæg giver virksomhederne ansvaret

Ansvaret for sikkerheden på el-anlæg flytter fra marken og ind på direktionsgangene. Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi indgår samarbejde om information om nye bekendtgørelser.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde”, siger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi. Arkivfoto..

Sammen inviterer de to parter alle interesserede til at deltage i et af i alt seks fyraftensmøder hos energiselskaber forskellige steder i landet.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde. Lovgivningen har ændret sig markant, og det får afsmitning på hverdagen for mange medarbejdere”, påpeger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi.

Ansvaret flytter
Arbejde med elektriske anlæg er forbundet med en vis risiko, så det er uhyre vigtigt, at alle involverede har fokus på sikkerheden. Noget af det nye i regelsættet er, at ansvaret flytter fra de udførende til direktionsgangene.

”Fra at være et personligt ansvar hos en driftsleder bliver sikkerheden nu et virksomhedsansvar. Det betyder, at det er virksomhedernes ledelse, der får ansvaret for, at sikkerheden tages alvorligt og at der er en kvalificeret driftsansvarlig ansat”, siger projektleder Carsten Jakobsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Ved opgaver på eller tæt ved el-tekniske anlæg er det vigtigt at have ensartede procedurer i de enkelte selskaber. Derfor gælder kravene om ensartede procedurer på tværs af selskaberne fortsat, når de nye regler træder i kraft.

”Ensartede procedurer kan sikre, at medarbejderne ikke kommer galt afsted, men der er også plads til, at de udførende kan foretage en konkret risikovurdering og finde egne løsninger. Derfor er det også vigtigt, at virksomhederne hele tiden sørger for, at deres ansatte er i besiddelse af den nyeste viden”, siger Johan Hakmann.

Følg procedurerne
Carsten Jakobsen påpeger, at det ofte er erfarne medarbejdere, der kommer til skade – ikke fordi, de ikke ved, hvad de skal gøre, men fordi de måske et splitsekund glemmer en vigtig del af en procedure.

”At arbejde med sikkerhed er vigtigt for alle. Det er altafgørende, at man følger procedurerne, uanset hvor rutineret man er”, siger Carsten Jakobsen.

De nye internationalt orienterede regler blev for nylig udstedt af Sikkerhedsstyrelsen efter et ’go’ fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny elsikkerhedslov.

I alt er der udstedt tre nye bekendtgørelser på anlægsområdet samt installations- og materielbekendtgørelser, og de kan læses på www.elsikkerhedsregler.dk og www.retsinfo.dk.

Læs også: Nye regler for udlevering af elmålere

Bekendtgørelserne træder i kraft den 1. juli 2017 med forskellige overgangsbestemmelser.

- JKK 

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

08.11.2024Installator.dk

Better Energy skærer markant ned

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

04.11.2024Installator.dk

Eksplosion i hæleri: Husk at mærke dit værktøj

24.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Robotter i hjertet af kabelproduktion

22.10.2024Installator.dk

Ny afdelingsleder til Sikringsafdelingen i Caverion Danmark

15.10.2024Installator.dk

Simens køber Danfoss Fire Safety

14.10.2024Installator.dk

Fynsk brandsikringsvirksomhed opkøb af tysk koncern

14.10.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Besøg hackernes verden og beskyt dig bedre mod cyberangreb

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning