Nye regler for elektriske anlæg giver virksomhederne ansvaret
Ansvaret for sikkerheden på el-anlæg flytter fra marken og ind på direktionsgangene. Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi indgår samarbejde om information om nye bekendtgørelser.
I slutningen af oktober starter Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi en omfattende informationsindsats om en række nye regler for etablering, drift og arbejde tæt på elektriske anlæg herunder fx transformerstationer, generatorer og kabler.
Læs også: Dansk Standard: Ny elsikkerhedslov styrker konkurrence og innovation
Sammen inviterer de to parter alle interesserede til at deltage i et af i alt seks fyraftensmøder hos energiselskaber forskellige steder i landet.
Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde. Lovgivningen har ændret sig markant, og det får afsmitning på hverdagen for mange medarbejdere, påpeger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi.
Ansvaret flytter
Arbejde med elektriske anlæg er forbundet med en vis risiko, så det er uhyre vigtigt, at alle involverede har fokus på sikkerheden. Noget af det nye i regelsættet er, at ansvaret flytter fra de udførende til direktionsgangene.
Fra at være et personligt ansvar hos en driftsleder bliver sikkerheden nu et virksomhedsansvar. Det betyder, at det er virksomhedernes ledelse, der får ansvaret for, at sikkerheden tages alvorligt og at der er en kvalificeret driftsansvarlig ansat, siger projektleder Carsten Jakobsen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Ved opgaver på eller tæt ved el-tekniske anlæg er det vigtigt at have ensartede procedurer i de enkelte selskaber. Derfor gælder kravene om ensartede procedurer på tværs af selskaberne fortsat, når de nye regler træder i kraft.
Ensartede procedurer kan sikre, at medarbejderne ikke kommer galt afsted, men der er også plads til, at de udførende kan foretage en konkret risikovurdering og finde egne løsninger. Derfor er det også vigtigt, at virksomhederne hele tiden sørger for, at deres ansatte er i besiddelse af den nyeste viden, siger Johan Hakmann.
Følg procedurerne
Carsten Jakobsen påpeger, at det ofte er erfarne medarbejdere, der kommer til skade ikke fordi, de ikke ved, hvad de skal gøre, men fordi de måske et splitsekund glemmer en vigtig del af en procedure.
At arbejde med sikkerhed er vigtigt for alle. Det er altafgørende, at man følger procedurerne, uanset hvor rutineret man er, siger Carsten Jakobsen.
De nye internationalt orienterede regler blev for nylig udstedt af Sikkerhedsstyrelsen efter et go fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny elsikkerhedslov.
I alt er der udstedt tre nye bekendtgørelser på anlægsområdet samt installations- og materielbekendtgørelser, og de kan læses på www.elsikkerhedsregler.dk og www.retsinfo.dk.
Læs også: Nye regler for udlevering af elmålere
Bekendtgørelserne træder i kraft den 1. juli 2017 med forskellige overgangsbestemmelser.
- JKK