Nye regler for elektriske anlæg giver virksomhederne ansvaret

Ansvaret for sikkerheden på el-anlæg flytter fra marken og ind på direktionsgangene. Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi indgår samarbejde om information om nye bekendtgørelser.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde”, siger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi. Arkivfoto..

Sammen inviterer de to parter alle interesserede til at deltage i et af i alt seks fyraftensmøder hos energiselskaber forskellige steder i landet.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde. Lovgivningen har ændret sig markant, og det får afsmitning på hverdagen for mange medarbejdere”, påpeger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi.

Ansvaret flytter
Arbejde med elektriske anlæg er forbundet med en vis risiko, så det er uhyre vigtigt, at alle involverede har fokus på sikkerheden. Noget af det nye i regelsættet er, at ansvaret flytter fra de udførende til direktionsgangene.

”Fra at være et personligt ansvar hos en driftsleder bliver sikkerheden nu et virksomhedsansvar. Det betyder, at det er virksomhedernes ledelse, der får ansvaret for, at sikkerheden tages alvorligt og at der er en kvalificeret driftsansvarlig ansat”, siger projektleder Carsten Jakobsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Ved opgaver på eller tæt ved el-tekniske anlæg er det vigtigt at have ensartede procedurer i de enkelte selskaber. Derfor gælder kravene om ensartede procedurer på tværs af selskaberne fortsat, når de nye regler træder i kraft.

”Ensartede procedurer kan sikre, at medarbejderne ikke kommer galt afsted, men der er også plads til, at de udførende kan foretage en konkret risikovurdering og finde egne løsninger. Derfor er det også vigtigt, at virksomhederne hele tiden sørger for, at deres ansatte er i besiddelse af den nyeste viden”, siger Johan Hakmann.

Følg procedurerne
Carsten Jakobsen påpeger, at det ofte er erfarne medarbejdere, der kommer til skade – ikke fordi, de ikke ved, hvad de skal gøre, men fordi de måske et splitsekund glemmer en vigtig del af en procedure.

”At arbejde med sikkerhed er vigtigt for alle. Det er altafgørende, at man følger procedurerne, uanset hvor rutineret man er”, siger Carsten Jakobsen.

De nye internationalt orienterede regler blev for nylig udstedt af Sikkerhedsstyrelsen efter et ’go’ fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny elsikkerhedslov.

I alt er der udstedt tre nye bekendtgørelser på anlægsområdet samt installations- og materielbekendtgørelser, og de kan læses på www.elsikkerhedsregler.dk og www.retsinfo.dk.

Læs også: Nye regler for udlevering af elmålere

Bekendtgørelserne træder i kraft den 1. juli 2017 med forskellige overgangsbestemmelser.

- JKK 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Elcor A/S

Sponseret

TP130N og Matrix-serien – fleksible 1-fasede UPS-anlæg

01.04.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Revolutionerende nyheder fra SystemHouse Solutions

31.03.2025Elcor A/S

Sponseret

3-fasede UPS-løsninger til enhver installation

27.03.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Effektiv og sikker besøgsstyring i Trelleborgs Havn med Check In

25.03.2025Installator.dk

DBI-kampagne skal forebygge katastrofale tagbrænde

19.03.2025Installator.dk

Rekordmange besøgende på Sectech

10.03.2025Installator.dk

Tilskudspulje styrker virksomheders cybersikkerhed

07.03.2025Installator.dk

Energinet styrker sit beredskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup