Nyt Nordea-domicil er klar til indflytning
Efter tre års byggeri står Nordeas nye bygningskompleks i Ørestaden i København snart klar til indflytning. Byggeriet omfatter blandt andet et af Nordens største datacentre.
I 2013 indgik MT Højgaard en aftale med Nordea Ejendomme om opførelsen af et nyt domicil til Nordea Bank i Ørestad med plads til 2.500 medarbejdere og cirka 250 gæster.
Nu er det store bygningskompleks tæt på at være afsluttet, og det vækker opsigt i landskabet – både arkitektonisk og konstruktionsmæssigt.
Læs også: Nyt system skal gøre det nemmere for virksomheder at anmelde arbejdsskader
Projektet omfatter to sammenhængende bygninger på cirka 46.000 m2 samt cirka 14.000 m2 kælder:
”I danske størrelsesforhold er det jo et ret kompliceret og udfordrende byggeri i forhold til f.eks. det store datacenter på cirka 5.000 m2 og installationsydelser”, siger Pece Angelovski, fra MT Højgaard til Bygge & Anlægsavisen, og fortæller yderligere, at man har mødt flere udfordringer i forbindelse med færdigprojekteringen, men at det hele har vist sig at lykkes i sidste ende.
Prestigefyldt byggeprojekt
For MT Højgaard er byggeprojektet et prestigefyldt og særligt et af slagsen, der blandt andet stiller specielle krav til bæredygtighed og facader.
Således opnår Nordeas nye domicil den højeste score, platin, i den internationale miljø-certificeringsordning LEED:
”For at optimere energiforbruget er tag og delvist også ovenlys dækket af solceller, og der er en vandtank på 325 m3 til at opsamle vand, som anvendes i forbindelse med vanding og toiletskyl”, siger Pece Angelovski til Bygge & Anlægsavisen.
Læs også: Håndværksrådet: Boligjobordningen sikrer os mod sort arbejde
Et byggeri med udfordringer
Ifølge Pece Angelovski har en af de helt store udfordringer ved byggeriet været det, der undertiden kaldes for et trade floor:
”Arbejdet med det såkaldte trade floor, det store og høje atrium i midten, har været omfattende. Det er et af Nordens største trader floors med eget datacenter til cirka 650 mand, hvoraf omkring 350 skal sidde i atriet under de mest optimale forhold, hvilket selvfølgelig giver udfordringer i forhold til blandt andet dagslys og ventilation”, siger han til Bygge & Anlægsavisen.
I forbindelse med bygningens trade floor har man udviklet et specielt og nyt friskluftssystem, der via perforeret gulv blæser frisk luft ind for at opnå et optimalt indeklima og undgå kuldenedfald. Her er også bordene specialkonstruerede, så der blæses frisk luft ind bag computerskærmene.
Læs også: Smarte vandhaner giver tårnhøje besparelser
I forbindelse med det omfattende byggeprojekt har MT Højgaard desuden benyttet sig af VDC og BIM, der er digitale værktøjer, som kan simulere og give overblik over et byggeri med 3D-modeller.
Her har virksomheden anvendt værktøjerne til selve projekteringen, 3D-modeller af udgravninger, visuel præsentation til underentreprenører samt kollisionskontroller med mere undervejs i byggeprocessen.
- EL