Nyt ventilationseftersyn skal give spareforslag

En ordning med eftersyn af ventilationsanlæg skal tilbyde mere end den nuværende tekniske gennemgang af installationen. Det siger branchefolk, der vil satse på eftersyn, som giver bygningsejere spareforslag, der er nemme at forstå.

Interessen er lille for energioptimering af ventilationsanlæg trods et meget stort besparelsespotentiale. Sektionsleder Vagn Holk Lauridsen fra Teknologisk Institut ønsker et nyt ventilationseftersyn med besparelsesforslag, som anlægsejeren nemt kan forholde sig til..

Om LVE- og VENT-ordningerne

LVE-ordningen er et lovpligtigt ventilationseftersyn for ventilations- og klimaanlæg med en mærkepladeeffekt på mindst 5 kW undtagen i industri, håndværk og landbrug. Eftersynet lægger vægt på driftsøkonomi samt energieffektivitet og skal gennemføres hvert femte år.

VENT-ordningen er et frivilligt eftersyn med vægt på komfort samt driftstekniske ydelser og fejl. Ordningen er administreret af Teknologisk institut og trådte i kraft i 1998. I dag er der 49 certificerede VENT-firmaer tilsluttet, hvis ventilationsmontører har bestået VENT-eksamen.

I øjeblikket findes der to ordninger for eftersyn af større ventilationsanlæg rettet mod erhvervsbygninger. Den lovpligtige ordning for ventilationseftersyn, LVE, har aldrig haft succes. Ifølge ordningens egne tal har kun omkring 14 procent af de omfattede 45.000 anlæg fået et eftersyn, siden den blev indført i 1998. Ordningen synger nu på sidste vers efter den daværende socialdemokratiske regering i foråret varslende en nedlægning. Den anden ordning for eftersyn af ventilationsanlæg er den frivillige VENT-ordning administreret af Teknologisk Institut.

Nu foreslår Vagn Holk Lauridsen, sektionsleder fra Teknologisk Institut, at VENT-ordningen bliver tilført en energiøkonomisk dimension, så bygningsejerne med synsrapporten nemt kan se, hvordan de kan spare på energiforbruget.

”Vi har ikke hjemmel til at slå bygningsejerne i hovedet, for at de skal efterleve nogle krav, så for at få succes med en frivillig ordning skal der være en opbakning fra både aktører i branchen og ikke mindst fra kunderne”, siger Vagn Holk Lauridsen.

Den nuværende VENT-ordning ser først og fremmest på det driftstekniske i ventilationsanlægget og kun i mindre omfang på energiforbruget og andre driftsomkostninger. Vagn Holk Lauridsen anfører, at et eftersyn også kan gennemgå, hvor ofte – og måske sjældnere – der skal være eftersyn, og om sliddele bør skiftes oftere eller med større tidsinterval mellem udskiftningen.

Nye standardværdi-løsninger giver spareforslag

Teknologisk Instituts forslag til nye standardværdiløsninger giver nemme muligheder for energibesparelser:

  • Behovsstyring og reduktion af luftmængder
  • Automatik til styring af driftstider
  • Udskiftning af udvalgte komponenter
  • Etablering af varmegenvinding
  • Udskiftning af komplette ventilationsunits

Kilde: Teknologisk Institut

Han får støtte fra Simon O. Rasmussen, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq, der oplever, at hverken LVE’s krav om eftersyn eller VENT’s lokkende udsigter til driftsforbedringer har givet energibesparelser. Ejerne af ventilationsanlæggene er træge til at efterse deres anlæg, anser han, fordi de enten ikke orker eller ikke kan se besparelserne for sig. For at motivere ejerne, vil han have energiselskaberne til at bruge deres energibesparelsespulje til at støtte et økonomisk eftersyn.

”Der er brug for en stærk ordning, for VENT har ikke leveret energibesparelser trods et meget stort potentiale. De manglende besparelser skyldes tilbageholdenhed hos anlægsejerne, så vi skal have en motor, der kan tilføre ejerne indsigt i besparelsespotentialerne. Mange anlægsejere mangler den viden i dag, og derfor skal en ny ordning skaffe ejerne den indsigt”, siger Simon O. Rasmussen.

Skal motivere kunderne
Her får ventilationsvirksomhederne et problem, når de skal tilbyde et økonomisk eftersyn, fordi de har troet, at alle eftersyn er ens. Derfor bør branchen gøre en stor indsats for at forklare kunderne, at de fremover får noget nyt med deres eftersyn.

”Kunderne har en tilgang til ventilation som til deres bil, at hvis den bare kan køre, så tror de, at den kører som den skal, men konkurrencen hos virksomheder, der foretager eftersyn, er benhård, så de bliver udført meget forskelligt. Det er svært at komme til en bygningsejer, man har givet teknisk service i flere år, for at tilbyde et nyt eftersyn, der kan spare kilowatttimer. Så vil han undre sig over alt det, han ikke har fået ”, siger Vagn Holk Lauridsen.

Han arbejder i øjeblikket på fem-seks nemme regnestykker som en ventilationsrådgiver ud fra størrelse på anlægget, type og andre parametre kan regne på for at finde besparelser. Det skal give den bygningsansvarlige et let tilgængelig rapport med forslag og anvisninger til hvilke besparelser, der betaler sig.

Læs også: Tema: Ventilation

Simon O. Rasmussens støtter forslaget fra Teknologisk Institut om at motivere anlægsejerne til at investere i et driftsøkonomisk eftersyn.

”Vi ved, at økonomi spiller en helt afgørende rolle for anlægsejernes lyst til at lade anlæg efterse – og den omkostning er beskeden i forhold til de besparelser, der kan opnås ved at gennemføre energiforbedringer. Tekniq mener, at energiselskabernes energisparemidler bør anvendes langt mere offensivt til at gennemføre disse besparelser, og vi så gerne, at eftersyn af ventilationsanlæg bliver finansieret gennem en standardløsning. En ordning skal give ejerne incitament til at lave et eftersyn. Det afgørende er, at anlægsejerne får besked om, hvad de har af besparelsespotentialer og tilbagebetalingstiden”, siger Simon O. Rasmussen.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus