Efter 24.000 radon-tjek: Halvdelen af målingerne er for høje
I forlængelse af Realdanias kampagne ”Radonfrit hjem” har 24.000 husejere testet deres huse for den kræftfremkaldende gas over de sidste tre år. Og i nogle tilfælde var resultatet alarmerende.
I løbet af de sidste tre år har mere end 24.000 husejere tjekket deres boliger for den radioaktive gasart radon, der hvert år er årsag til flere dødsfald end trafikulykker. Gennem kampagnen ”Radonfrit hjem”, som er lavet af foreningen Realdania, har flere fået øjnene op for de skadelige effekter, det kan have at bo i et hus med et for højt radon-niveau.
Og det viste sig, at halvdelen af dem, der har målt deres radon-niveau gennem kampagnen, havde et for højt radon-tal, oplyser Realdania.
Kort om radon:
- En høj koncentration af radon i indeluften øger risikoen for udvikling af lungekræft.
- Radon i boliger er medvirkende årsag til omkring 300 nye tilfælde af lungekræft hvert år.
- Bygninger opført efter 1998 skal være opført med radonsikring.
- Energistyrelsen anbefaler, at du laver forbedringer i dit hus, der kan bringe radonniveauet under 100 Bq/m3.
- Radon bør måles over mindst 2 måneder i perioden fra oktober til april for at få det mest korrekte resultat.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Radon-forebyggelse for 66.000 kroner
Fordi radon hverken kan ses eller lugtes, er det uden en måling ikke til at vide, om ens hus overstiger Energistyrelsens anbefalede grænseværdi for radon, som er 100 becquerel per kubikmeter. En sådan måling har blandt andet Morten Fenger foretaget. Og resultaterne var chokerende: I et af børneværelserne var radon-niveauet over syv gange for højt, skriver dr.dk.
”Jeg havde prøvet at lade den digitale radonmåler ligge inde på et af børneværelserne i tre døgn, hvor vi havde været væk og ikke havde luftet ud for at se, hvor højt det sneg sig op med døren lukket. Da vi kom hjem, var den over 1.000, jeg mener det var over 1.100. Så der var virkelig noget, vi var nødt til at reagere på”, siger han til dr.dk.
Læs også: Flere kommuner ignorerer opfordring til radon-tjek
Radon siver op fra undergrunden gennem revner og sprækker i husene, og landsdækkende undersøgelser tyder på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radon-niveau. Og da Morten Fengers var et af dem, gik han i gang med at bekæmpe det dårlige indeklima.
Men fordi Morten Fengers hus råder over cirka 200 kvadratmeter, var det et særdeles stort arbejde at fuge alle revner langs gulvet. Så i stedet valgte han at installerede det forebyggende præparat, et såkaldt radon-sug til et samlet beløb på 66.000 kroner.
”I den sidder der en lille propel indeni, som skaber et undertryk under huset. Under jorden går der så nogle PVC-rør på cirka ti centimeter i diameter, som går ind under huset syv steder og suger. Systemet er helt tæt, og så trækker det radongassen ud fra under huset, så det ikke kommer ind i huset”, forklarer han til dr.dk.
Radon-suget betyder, at Morten Fengers radon-niveau nu er nede på nul.
Kampagnen Radonfrit hjem:
- Den landsdækkende kampagne blev lanceret i 2015 af Realdania og Bolius
- Formålet er at oplyse danskere om risikoen ved radon, og om hvordan enkelte boligejere kan afhjælpe problemet
- Der var afsat 40 millioner kroner til blandt andet en hjemmeside og uddannelsesmæssige tiltag i branchen
- Målet er, at 30.000 danske enfamiliehuse får foretaget en måling
- Projektet afsluttes i 2018
Kilde: Realdania
Opfordring til flere radon-tjek
Og ifølge professor fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Torben Sigsgaard, er det en god idé at følge de 24.000 husejeres eksempel.
”Hvis man har et gammelt hus med en kælder eller en krybekælder, skal man nok lige overveje at få det undersøgt, for så kan værdien være noget højere, end man regner med”, siger han.
Læs også: Fynsk kommune vil undersøge skoler for radon
Omkring fem til ti procent af husejerne vil opdage, at de har brug for at tage beskyttende midler, som et radon-sug, i brug. De fleste kan dog nøjes med at lufte mere ud og på den måde forbedre indeklimaet væsentligt.
- EST