Sensor-projekt skal vise vejen til bedre ventilation i institutioner og skoler
Der er fortsat alt for mange kommuner, der ikke har sikret ordentlige ventilationsforhold i daginstitutioner og skoler med øget sygefravær som konsekvens. Nu skal et pilotprojekt med deltagelse af bl.a. Teknologisk Institut afdække, om man kan detektere viruspartikler og dermed være med til at reducere mængden af dem på en smart måde.
At det står sløjt til med ventilationen på mange af landets daginstitutioner og skoler blev seneste dokumenteret i februar, da en Megafon-undersøgelse foretaget for Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund, BUPL, afdækkede, at blot en tredjedel af de kommuner, der deltog i undersøgelsen, havde en indeklimastrategi for kommunens daginstitutioner og lidt flere – 42 pct. – har det for deres skoler.
Men manglende eller utilstrækkelig ventilation giver de bedste forhold for de luftbårne viruspartikler, der typisk gør vinterhalvåret til højsæson for luftvejsinfektioner. Resultatet er et markant højere sygefravær bl.a. såvel personale som børn.
Men nu er et pilotprojekt med deltagelse af Teknologisk Institut, sensorvirksomheden IoT Fabrikken, virus-detektionsvirksomheden Novacyt og luftrenservirksomheden Xsystems i gang med at finde ud af, hvordan man kan opsamle og måle koncentrationen og typen af vira, der kører rundt i luften på to daginstitutioner i Aarhus Kommune.
” I pilotprojektet skal vi teste en masse ting, der skal indgå i et større projekt, hvor vi kan tjekke de forskellige løsninger for at finde ud af, hvad de kan. Hvad virker rent faktisk - og hvad virker mindre godt. Og hvad er økonomisk forsvarligt for kommunerne at gøre i forhold til den effekt, indsatsen har på smitten,” fortæller Freja Rydahl Rasmussen, konsulent ved Teknologisk Institut, der leder pilotprojektet.
I pilotprojekt vil data fra de opsamlede virusprøver blive koblet sammen med data fra små trådløse low-cost sensorer, der f.eks. måler temperatur, luftfugtighed og CO2-niveau, for at lede efter sammenhænge.
”Målet er på længere sigt at lave et beregningsværktøj til kommunerne, hvor de kan finde ud af, hvad de forskellige løsninger koster - og hvor meget, de vil kunne spare i det lange løb - ikke mindst på grund af mindre sygefravær blandt pædagogerne og dermed mindre træk på vikarkontoen,” siger Freja Rydahl Rasmussen
Og luftkvaliteten er ifølge BUPL´s Vilkårsundersøgelse fra november 2023 af stor betydning for sygefraværet blandt i de ansatte i daginstitutioner.
Det fremgår således af undersøgelsen, at sygefraværet er næsten dobbelt så højt blandt pædagoger, der opfatter luftkvaliteten for så dårlig, at den altid giver gener i forhold til dem, der aldrig oplever dårlig luftkvalitet.
BUPL anslår selv, at det vil koste omkring 2 mia. kr. at etablere moderne mekanisk ventilation i de ifølge BUPL godt 2.000 daginstitutioner, som ikke har det i dag.
Men måske kan pilotprojektet og det videre arbejde vise, at billigere løsninger som sensorer og luftrensere kan være en mulighed, hvis økonomien eller de praktiske forhold ikke tillader den forchromede løsning.
Rapporten fra pilotforsøget skal ifølge Freja Rydahl Rasmussen efter planen ligge klar inden sommerferien i år.