Serverrum køles forkert og for meget

Køling er en energisluger. Alene køling af serverrum koster hvert år virksomhederne mere end 300 millioner kroner. I den største del af året er køling med udeluft tilstrækkelig, og samtidig kan man roligt hæve temperaturen.

Hos AL Finans har placeringen af serverrummet været simpel, to huller i muren og filtrering af luften har været nok. Den årlige besparelse bliver på 90-95 procent..

Serverrum hører til de steder, hvor der virkelig kan spares energi. Alene kølingen står for gennemsnitligt en tredjedel af energiforbruget. Det er helt unødvendigt, lyder det samstemmende fra blandt andre Teknologisk Institut og Go’ Energi, som henviser til, at almindelig udeluft kan klare opgaven cirka 90 procent af året – vel at mærke hvis serverrummet er rigtigt placeret.

Ifølge Thomas Drivsholm fra Go’ Energi er det lettest i nybyggeri, hvor man kan tage højde for det fra starten, men med omtanke kan det ofte lade sig gøre også i eksisterende byggeri. Hvor stor en besparelse, man kan opnå, afhænger dog af de fysiske rammer.

”Man skal tænke godt over, hvor man placerer sit serverrum, og kan det lade sig gøre at placere det i et nordvendt kælderrum, hvor man kan bore huller i muren er behovet for mekanisk køling minimalt,” siger han.

Derimod mener han ikke, at frikøling er realistisk, hvis man skal trække meget lange rør. ”Man kan måske trække rør gennem ét rum, men så heller ikke mere, det bliver for dyrt, og rørene fylder for meget,” siger han.

Nye projekter undervejs

  • For øjeblikket er flere nye frikølingsprojekter undervejs. De skal gøre frikøling til et realistisk valg for flere virksomheder end i dag.
  • Teknologisk Institut er i gang med et demoprojekt, som er mindre pladskrævende, mens Inventilate står for et EUDP-projekt med navnet ”Dynamisk frikøling”, som ikke kræver rør. Læs mere på www.energiteknologi.dk. 

Koldere end nødvendigt
Han påpeger desuden, at serverrum i dag køles for meget, fordi virksomhederne for en sikkerheds skyld køler dem helt ned til 18-20 grader. Han henviser til computerne i kontormiljøer, som nemt kan klare sig i et betydeligt varmere miljø. Han mener, at man helt uden risiko for udstyret kan skrue temperaturen op til 24 grader. Det kræver dog, ifølge Thomas Drivsholm, at man er sikker på, at temperaturmåleren i serverrummet viser rigtigt, og at den regelmæssigt tjekkes.

Gode erfaringer
En del virksomheder har allerede gode erfaringer med frikøling. For eksempel Midt Energi har allerede lang erfaring med det. AL Finans i Glostrup har brugt frikøling gennem ni måneder og har med en investering på 70.000 kroner sparet 96 procent af køleudgiften. Selvom sommermånederne ikke indgår i regnskabet, vil den årlige gennemsnitsbesparelse for AL ligge på 90-95 procent.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

17.03.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup