Slut med dårlig sikkerhed på overvågningsudstyr

Producenter af overvågningsudstyr er i fuld gang med at bygge sikkerhed ind i kameraer, sensorer og dørsystemer. Det sker som konsekvens af, at mere og mere overvågningsudstyr bliver netværksbaseret og dermed udsat for hackeres angreb. Fremtidens overvågning bliver sikre, intelligente helhedsløsninger, hvor hardware, netværk og cloud kombineres, lyder det fra de store producenter.

Hvor de fleste overvågningskameraer i dag er lokale løsninger, så har Bosch Security som mål, at alle enheder, de langer over disken fra år 2020, skal være netværksbaserede. Foto: Bosch. .

Overvågningskameraer, der er pivåbne for nysgerrige på internettet, skal være fortid. Leverandørerne af overvågningskameraer er begyndt at vågne op, og tager nu skridt til at sikre deres komponenter på et helt andet niveau end tidligere. Det sker blandt andet helt lavpraktisk ved at skrotte proceduren med at have standardadgangskoder på kameraer, som er nemme at gætte.

Anders Karlsson er produktchef for Bosch Security Video System med ansvar for de nordiske lande og Baltikum. Han fortæller om et marked, der er præget af store forandringer. Hvor de fleste overvågningskameraer i dag er lokale løsninger, så har Bosch Security som mål, at alle enheder, de langer over disken fra år 2020, skal være netværksbaserede. Den trend, at overvågningsudstyr kommer på internettet, gælder for hele branchen, og det udfordrer sikkerheden. Nu er det ikke længere blot et spørgsmål om lokal, fysisk sikkerhed, men også om datasikkerhed i infrastrukturen og opbevaringen af data, som typisk vil ske i en cloud-løsning.

”Sikkerhed er ikke længere et isoleret problem, men en bred udfordring, der omfatter hardware, netværk og dataopbevaring”, siger Anders Karlsson, produktchef for Bosch Security Video System med ansvar for de nordiske lande og Baltikum. Foto: Bosch. .

”Sikkerhed er ikke længere et isoleret problem, men en bred udfordring, der omfatter hardware, netværk og dataopbevaring. Det forsøger branchen at håndtere på forskellige måder, for der findes ikke specielle standarder for, hvordan det skal gøres for sikkerhedsprodukter”, siger Anders Karlsson.

Boschs tilgang er at sikre alle dele af sikkerhedsløsningerne, startende med hardware-komponenterne, som Anders Karlsson mener, er det mest kritiske punkt i transitionen fra lokale sikkerhedsløsninger til cloudbaserede løsninger:

”Netværkssikkerhed er langt hen ad vejen standardiseret. Vi har helt faste fremgangsmåder, når det gælder firewalls, kryptering og public keys etc., men det nytter ikke meget, hvis hardwaren, altså de enkelte kameraer, sensorer eller dørsystemer ikke er sikrede. Derfor skal vi byge sikkerheden ind i alle komponenter og ikke bare stole på netværkssikkerheden og sikkerheden, dér hvor vi opbevarer data”.

Krav om ændring af standardkoden
Samme tilgang har tyske Abus, der også producerer overvågningskameraer. For at komme sikkerhedskomponenter med dårlig sikkerhed til livs har Abus valgt at implementere en ny obligatorisk funktion i forbindelse med opdatering af firmwaren til virksomhedens overvågningskameraer og optagere.

”Alle vores kameraer og optagere er produceret efter de højeste sikkerhedstandarder, men brugen af dem er vi ikke herre over. Det er vores autoriserede installatører og montører. Derfor sikrer vi nu, at de ændrer standardkoden til fordel for både slutbrugerne, dem selv og os som producent. Fremover skal man ændre standardkoden for at gennemføre en opdatering af kameraerne og optagerne”, forklarer Torben Christensen, der er sikringskonsulent hos Abus-Gruppen Nordic. Han tilføjer:

”Det er med andre ord slut med de velkendte admin1- og admin2-koder og den klassiske 1-2-3-4-5. Det tager ikke mange minutter at ændre en kode, og installatørens timepris holdt op mod konsekvenserne af offentliggørelse af private billeder er at foretrække for de fleste”.

”Det er med andre ord slut med de velkendte admin1- og admin2-koder og den klassiske 1-2-3-4-5”.

Torben Christensen, sikringskonsulent hos Abus-Gruppen Nordic

Den øgede sikkerhed kan være med til at gøre det nemmere for installatører at installere overvågningsudstyr. Og med den øgede sikkerhed åbnes også op for en lang række nye anvendelsesmuligheder med intelligent overvågning.

”Overvågningskameraer kan optage mange flere informationer end blot billeder. Med kunstig intelligens kan vi pludselig begynde at se mønstre i data. Vi kan for eksempel se, om der er ved at opstå en kø i en butik, og det kan bruges som signal til at åbne en kasse mere. Det er et praktisk eksempel på, hvordan man kan bruge data fra overvågningskameraer til at effektivisere, men lovgivningen sætter også grænser for, hvor meget man må overvåge i offentlige rum”, siger Anders Karlsson.

Intelligente kameraer
Der eksperimenteres også med kunstig intelligens, der kan spore bestemte hændelser på baggrund af videoovervågning. Eksempelvis om en person får et ildebefindende eller adfærd, der er typisk kriminel. Det kan være måder, hvorpå tyvebander bevæger sig i en butik. 

Fremtidens overvågningsløsninger kan med kombinationen af store digitaliserede datamængder ikke blot udfordre virksomhedernes sikkerhed, men også om virksomhederne lever op til love og regler om datasikkerhed.

Læs også: Det skal være nemmere at installere videoovervågning

Den udfordring kan også løses gennem mere intelligente komponenter, mener Anders Karlsson. Hvis der eksempelvis er restriktioner på overvågning af privatpersoner, så kan man indstille overvågningskameraer til at udviske ansigter, så enkeltpersoner ikke kan genkendes – på samme måde, som vi kender det fra personer, der figurer på Googles Streetview.

”På den måde får virksomheden de værdifulde data om eksempelvis forbrugermønstre uden at gå på kompromis med borgernes ret til privatliv”, siger Anders Karlsson. 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Sikring & overvågning

Relateret indhold

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Safety first!

07.01.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Nyt år, nye muligheder…. med SystemHouse Solutions

17.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

13.12.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Julehilsen fra SystemHouse Solutions til alle jer….

11.12.2024Installator.dk

Ny AI-assistent finder vej i bygningsreglementets jungle af brandkrav

03.12.2024Installator.dk

Styrket cybersikkerhed skaber øget konkurrencekraft

29.11.2024UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH

Sponseret

Uvex 2025-katalog – Beskyt mennesker, skab værdi

29.11.2024UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH

Sponseret

Sikkerhedssko fra uvex – Komfort og beskyttelse i topklasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus