13.02.2018  |  VVS  |  Branchen

SMVdanmark: SMV'er tager flest lærlinge, men snydes for bonus

Selvom SMV’erne tager langt flere lærlinge, end de skal, får de ikke del af praktikbonussen. Det viser en ny undersøgelse fra SMVdanmark.

Ved årsskiftet trådte det nye Praktikplads-AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, i kraft. Formålet med ordningen er at få flere virksomheder til at uddanne lærlinge, da vi står overfor akut mangel på faglært arbejdskraft.

Nu viser en undersøgelse blandt erhvervsorganisationen SMVdanmarks medlemmer imidlertid, at de små og mellemstore virksomheder (SMV’erne) tager langt flere lærlinge, end de skal:

”Vores undersøgelse viser, at SMV’erne i gennemsnit har én lærling per femte faglærte medarbejder. Ifølge de nye krav fra AUB skal virksomhederne have omkring én lærling per 25-50 ansatte faglærte alt efter branche”, siger Dorte Kulle, SMVdanmarks uddannelsespolitiske chefkonsulent, og fortsætter:

”Så vores undersøgelse viser det, vi har haft på fornemmelsen. Nemlig at SMV’erne er dem, der uddanner næste generations faglærte”.

Læs også: SMVdanmarkt: Lærlingeregler bør udskydes seks måneder 

SMV'erne bliver snydt for praktikbonus
Som et led i den nye ordning er der indført to forskellige bonusordninger. Den ene belønner virksomheder, der tager lærlinge på de såkaldte fordelsuddannelser, mens den anden belønner de virksomheder, der tager flere elever, end den nye praktikplads AUB-ordning kræver, og som tager flere lærlinge, end de har gjort de seneste tre år:

”SMV’erne i denne undersøgelse har taget ansvar og ansat elever i lang tid, før ordningen trådte i kraft. De bliver nu indirekte snydt for praktikbonussen, da de altid har været gode til at tage lærlinge – også de seneste tre år”, siger Dorte Kulle og fortsætter:

”Hvorfor straffe og demotivere dem, der altid har taget lærlinge? Det er jo fuldstændigt hovedrystende, når vi allerede nu mangler faglærte, og behovet for at uddanne faglærte aldrig har været større”.

Efterspørger mere simpel ordning
I stedet for den nye ordning anbefaler Dorte Kulle, at man indfører en enkel præmiebonusordning, som på en let og enkel måde belønner alle, der tager lærlinge:

”Vores ønske er flere faglærte på en retfærdig måde. Indfør nu en enkel præmiebonusordning, der gør det let for alle at finde ud af, hvor meget man får i bonus per lærling. En ordning, som ikke er så kompliceret, at den ikke giver mening for virksomhederne”.

Læs også: Håndværksrådet skifter navn til SMVdanmark

SMVdanmarks undersøgelse er lavet i forbindelse med SMVdanmarks konjunkturundersøgelse i fjerde kvartal af 2017, hvor 714 virksomheder har oplyst sammensætningen af deres medarbejdere.

Du kan læse SMVdanmarks undersøgelse her.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere