Niels Bohr Bygningen overskrider budgettet endnu en gang

Der bliver ved med at dukke nye fejl og mangler op i skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, der igen står til at blive dyrere. Det fremgår af en ny rapport.

Niels Bohr-bygningen ser endnu en gang ud til at blive dyrere end budgetteret, og hovedårsagen er ifølge en rapport flere nyopdagede fejl begået af den spanske teknikentreprenør Inabensas. Arkivfoto..

Øgede omkostninger til opgradering af motorer i ventilationsaggregater, afhjælpning af mangelfulde svejsninger på varme- og kølerør samt tilvejebringelse af svejsedokumentation.

Det er nogle af årsagerne til, at den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kaldet Niels Bohr Bygningen endnu en gang ser ud til at overskride budgettet, skriver Ingeniøren.

Læs også: Alle ventilationskanaler pillet ned i Niels Bohr Bygningen

Allerede i december 2017 blev det oprindelige budget på 1,7 mia. kr. forhøjet til 2,9 mia., og i den seneste halvårlige rapport om de statslige byggeprojekter står der så, at budgettet ser ud til at blive overskredet med 150 til 185 mio. kr.

Ifølge rapporten er den spanske teknikentreprenør Inabensas arbejde, der er hovedårsagen til fordyrelsen:

”Der bliver fortsat konstateret nye mangler og fejl, og manglernes samlede omfang er langt større end tidligere vurderet… Derudover har kompleksiteten af genopbygningen af Inabensa-arbejderne været højere end først antaget, hvilket har medført en forlængelse af tidsplanen”.

Vejdirektoratet, der har overtaget bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen, vil ifølge Ingeniøren gøre krav gældende mod Inabensa for de angiveligt mangelfulde svejsninger.

Kravene vil komme oven i de krav, som bygherren i forvejen har rejst for de øvrige mangler i Inabensas arbejde. I december 2017 meldte den statslige bygherre således et foreløbigt krav på 500 mio. kr. plus moms ud mod Inabensa, som til gengæld rejste et foreløbigt modkrav på 80 mio. kr. plus moms. De endelige økonomiske krav vil dog først kunne blive opgjort, når byggeriet er helt færdigt.

Også usikkerhed om tidsplan
Ifølge rapporten forventes bygningen færdiggjort i sommeren 2019. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Københavns Universitet kan tage bygningen i brug til efterårssemestret, understreger Jørn-Orla Bornhardt, der har været chef for byggeriet siden januar 2017.

”Jeg tror på, at entreprenørerne kan aflevere byggeriet i løbet af juni, juli eller august, men så kan der jo være fejl, der skal udbedres, før Københavns Universitet vil rykke ind, og så kan det være, at det vil tage et par måneder mere”, siger han til Ingeniøren.

Læs også: Spansk teknikentreprenør på Niels Bohr Bygningen sagsøgt for 625 mio. kr.

Ingeniøren har kontaktet Inabensa for at få en kommentar til de nye anklager fra Vejdirektoratet/Bygningsstyrelsen. Men entreprenøren var ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup