10.01.2019  |  VENTILATION  |  Branchen

Niels Bohr Bygningen overskrider budgettet endnu en gang

Der bliver ved med at dukke nye fejl og mangler op i skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, der igen står til at blive dyrere. Det fremgår af en ny rapport.

Øgede omkostninger til opgradering af motorer i ventilationsaggregater, afhjælpning af mangelfulde svejsninger på varme- og kølerør samt tilvejebringelse af svejsedokumentation.

Det er nogle af årsagerne til, at den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kaldet Niels Bohr Bygningen endnu en gang ser ud til at overskride budgettet, skriver Ingeniøren.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Alle ventilationskanaler pillet ned i Niels Bohr Bygningen

Allerede i december 2017 blev det oprindelige budget på 1,7 mia. kr. forhøjet til 2,9 mia., og i den seneste halvårlige rapport om de statslige byggeprojekter står der så, at budgettet ser ud til at blive overskredet med 150 til 185 mio. kr.

Ifølge rapporten er den spanske teknikentreprenør Inabensas arbejde, der er hovedårsagen til fordyrelsen:

”Der bliver fortsat konstateret nye mangler og fejl, og manglernes samlede omfang er langt større end tidligere vurderet… Derudover har kompleksiteten af genopbygningen af Inabensa-arbejderne været højere end først antaget, hvilket har medført en forlængelse af tidsplanen”.

Vejdirektoratet, der har overtaget bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen, vil ifølge Ingeniøren gøre krav gældende mod Inabensa for de angiveligt mangelfulde svejsninger.

Kravene vil komme oven i de krav, som bygherren i forvejen har rejst for de øvrige mangler i Inabensas arbejde. I december 2017 meldte den statslige bygherre således et foreløbigt krav på 500 mio. kr. plus moms ud mod Inabensa, som til gengæld rejste et foreløbigt modkrav på 80 mio. kr. plus moms. De endelige økonomiske krav vil dog først kunne blive opgjort, når byggeriet er helt færdigt.

Også usikkerhed om tidsplan
Ifølge rapporten forventes bygningen færdiggjort i sommeren 2019. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Københavns Universitet kan tage bygningen i brug til efterårssemestret, understreger Jørn-Orla Bornhardt, der har været chef for byggeriet siden januar 2017.

”Jeg tror på, at entreprenørerne kan aflevere byggeriet i løbet af juni, juli eller august, men så kan der jo være fejl, der skal udbedres, før Københavns Universitet vil rykke ind, og så kan det være, at det vil tage et par måneder mere”, siger han til Ingeniøren.

Læs også: Spansk teknikentreprenør på Niels Bohr Bygningen sagsøgt for 625 mio. kr.

Ingeniøren har kontaktet Inabensa for at få en kommentar til de nye anklager fra Vejdirektoratet/Bygningsstyrelsen. Men entreprenøren var ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere