Niels Bohr Bygningen overskrider budgettet endnu en gang

Der bliver ved med at dukke nye fejl og mangler op i skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, der igen står til at blive dyrere. Det fremgår af en ny rapport.

Niels Bohr-bygningen ser endnu en gang ud til at blive dyrere end budgetteret, og hovedårsagen er ifølge en rapport flere nyopdagede fejl begået af den spanske teknikentreprenør Inabensas. Arkivfoto..

Øgede omkostninger til opgradering af motorer i ventilationsaggregater, afhjælpning af mangelfulde svejsninger på varme- og kølerør samt tilvejebringelse af svejsedokumentation.

Det er nogle af årsagerne til, at den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kaldet Niels Bohr Bygningen endnu en gang ser ud til at overskride budgettet, skriver Ingeniøren.

Læs også: Alle ventilationskanaler pillet ned i Niels Bohr Bygningen

Allerede i december 2017 blev det oprindelige budget på 1,7 mia. kr. forhøjet til 2,9 mia., og i den seneste halvårlige rapport om de statslige byggeprojekter står der så, at budgettet ser ud til at blive overskredet med 150 til 185 mio. kr.

Ifølge rapporten er den spanske teknikentreprenør Inabensas arbejde, der er hovedårsagen til fordyrelsen:

”Der bliver fortsat konstateret nye mangler og fejl, og manglernes samlede omfang er langt større end tidligere vurderet… Derudover har kompleksiteten af genopbygningen af Inabensa-arbejderne været højere end først antaget, hvilket har medført en forlængelse af tidsplanen”.

Vejdirektoratet, der har overtaget bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen, vil ifølge Ingeniøren gøre krav gældende mod Inabensa for de angiveligt mangelfulde svejsninger.

Kravene vil komme oven i de krav, som bygherren i forvejen har rejst for de øvrige mangler i Inabensas arbejde. I december 2017 meldte den statslige bygherre således et foreløbigt krav på 500 mio. kr. plus moms ud mod Inabensa, som til gengæld rejste et foreløbigt modkrav på 80 mio. kr. plus moms. De endelige økonomiske krav vil dog først kunne blive opgjort, når byggeriet er helt færdigt.

Også usikkerhed om tidsplan
Ifølge rapporten forventes bygningen færdiggjort i sommeren 2019. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Københavns Universitet kan tage bygningen i brug til efterårssemestret, understreger Jørn-Orla Bornhardt, der har været chef for byggeriet siden januar 2017.

”Jeg tror på, at entreprenørerne kan aflevere byggeriet i løbet af juni, juli eller august, men så kan der jo være fejl, der skal udbedres, før Københavns Universitet vil rykke ind, og så kan det være, at det vil tage et par måneder mere”, siger han til Ingeniøren.

Læs også: Spansk teknikentreprenør på Niels Bohr Bygningen sagsøgt for 625 mio. kr.

Ingeniøren har kontaktet Inabensa for at få en kommentar til de nye anklager fra Vejdirektoratet/Bygningsstyrelsen. Men entreprenøren var ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

- JMA

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle