Niels Bohr Bygningen overskrider budgettet endnu en gang

Der bliver ved med at dukke nye fejl og mangler op i skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, der igen står til at blive dyrere. Det fremgår af en ny rapport.

Niels Bohr-bygningen ser endnu en gang ud til at blive dyrere end budgetteret, og hovedårsagen er ifølge en rapport flere nyopdagede fejl begået af den spanske teknikentreprenør Inabensas. Arkivfoto..

Øgede omkostninger til opgradering af motorer i ventilationsaggregater, afhjælpning af mangelfulde svejsninger på varme- og kølerør samt tilvejebringelse af svejsedokumentation.

Det er nogle af årsagerne til, at den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kaldet Niels Bohr Bygningen endnu en gang ser ud til at overskride budgettet, skriver Ingeniøren.

Læs også: Alle ventilationskanaler pillet ned i Niels Bohr Bygningen

Allerede i december 2017 blev det oprindelige budget på 1,7 mia. kr. forhøjet til 2,9 mia., og i den seneste halvårlige rapport om de statslige byggeprojekter står der så, at budgettet ser ud til at blive overskredet med 150 til 185 mio. kr.

Ifølge rapporten er den spanske teknikentreprenør Inabensas arbejde, der er hovedårsagen til fordyrelsen:

”Der bliver fortsat konstateret nye mangler og fejl, og manglernes samlede omfang er langt større end tidligere vurderet… Derudover har kompleksiteten af genopbygningen af Inabensa-arbejderne været højere end først antaget, hvilket har medført en forlængelse af tidsplanen”.

Vejdirektoratet, der har overtaget bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen, vil ifølge Ingeniøren gøre krav gældende mod Inabensa for de angiveligt mangelfulde svejsninger.

Kravene vil komme oven i de krav, som bygherren i forvejen har rejst for de øvrige mangler i Inabensas arbejde. I december 2017 meldte den statslige bygherre således et foreløbigt krav på 500 mio. kr. plus moms ud mod Inabensa, som til gengæld rejste et foreløbigt modkrav på 80 mio. kr. plus moms. De endelige økonomiske krav vil dog først kunne blive opgjort, når byggeriet er helt færdigt.

Også usikkerhed om tidsplan
Ifølge rapporten forventes bygningen færdiggjort i sommeren 2019. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Københavns Universitet kan tage bygningen i brug til efterårssemestret, understreger Jørn-Orla Bornhardt, der har været chef for byggeriet siden januar 2017.

”Jeg tror på, at entreprenørerne kan aflevere byggeriet i løbet af juni, juli eller august, men så kan der jo være fejl, der skal udbedres, før Københavns Universitet vil rykke ind, og så kan det være, at det vil tage et par måneder mere”, siger han til Ingeniøren.

Læs også: Spansk teknikentreprenør på Niels Bohr Bygningen sagsøgt for 625 mio. kr.

Ingeniøren har kontaktet Inabensa for at få en kommentar til de nye anklager fra Vejdirektoratet/Bygningsstyrelsen. Men entreprenøren var ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

- JMA

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding