Teknologisk Institut åbner nyt udviklingscenter
Et nyt udviklingscenter på Teknologisk Institut skal hjælpe virksomheder med at teste integrerede energiteknologier som batterier, elbilsladestandere, varmepumper og solceller. Det skal sikre en bedre konkurrenceevne og en hurtigere vej til det globale marked.
Teknologisk Institut slår dørene op til et nyt udviklingscenter for fremtidens fleksible energisystem. Formålet er at hjælpe danske virksomheder med at teste, demonstrere og færdigudvikle produkter og teknologier til et fleksibelt energisystem.
Læs også: Teknologisk Institut: Installatørerne er bagud med digitalisering
”Vi ønsker at sikre en forbedret konkurrenceevne for virksomheder, som arbejder med fremtidens energisystem. Derfor tilbyder vi i udviklingscenteret hjælp til udvikling, test og demonstration af intelligente komponenter og integrerede systemer for eksempel batterier, elbilladning, varmepumper, termiske lagre og distributionssystemer”, siger centerchef Frank Elefsen fra Teknologisk Institut.
Målet i energiaftalen fra 2018 er, at 55 procent af det samlede energiforbrug i 2030 skal bestå af vedvarende energi. Samme omstilling er i gang i Danmarks nabolande, hvor vi årligt eksporterer energiteknologi og services for 84 milliarder kroner, siger Frank Elefsen.
Han forklarer, at hvis vi skal bevare og udbygge denne eksport, er det vigtigt, at danske virksomheder er i front med de nyeste teknologiske løsninger til fremtidens integrerede energisystem.
Åbner op for det globale marked
En af de virksomheder, der har planer om at levere teknologi til et globalt marked, er Nerve Smart Systems, der blandt andet udvikler batteriløsningen Nerve Switch.
”Udviklingscenteret er et vigtigt initiativ, da vi får en hurtigere vej til et færdigt og gennemtestet produkt og ikke behøver finde disse kompetencer i udlandet”, siger direktør for Nerve Smart Systems, Jesper Boie Rasmussen.
Virksomheden er tæt på at have færdigudviklet en helt ny batteriteknologi, som kan opsamle energi direkte fra solceller eller vindmøller uden brug af inverter eller anden højeffektelektronik.
”Nem adgang til virkelighedsnære tests vil verificere, om vi er på rette vej i vores udvikling og dermed spare os tid”, siger Jesper Boie Rasmussen.
Han forklarer, at batteriet fungerer som en central hub for både energiproduktion og energiforbrug. Udfordringen for Nerve Smart Systems er dermed, at der for hver anvendelsesmulighed, som for eksempel hurtiglader til elbiler eller som energilager for solcelleenergi, skal test og certificering til.
”Udviklingscenteret på Teknologisk Institut har overblikket over tests og certificeringer, som er nødvendige for at vi kan markedsføre vores produkt. Det er vigtigt for os, at vi kan få hjælp til både test og certificering her i Danmark. Dermed bliver vores vej til det globale marked kortere”, siger Jesper Boie Rasmussen.
Læs også: Nyt samarbejde sigter mod 100 procent vedvarende elproduktion
Det nye center er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet samt GreenLab ordningen under EUDP fra 2019-2020.
- SDN