Told på solceller rammer installatører hårdt
EU er begyndt at registrere alle kinesiske solcellepaneler, der bliver importeret til Europa, og vil efter alt at dømme pålægge solcellerne en straftold med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at en række danske installatører har bestilt solceller, som de reelt ikke kender prisen på. Tekniq kalder situationen uholdbar.
Køb nu - og find ud af prisen til august. Det er lige nu virkeligheden for danske el-installatører, der importerer solcelleanlæg fra Kina.
Årsagen er, at EU per 6. marts er begyndt at registrere alle kinesiske solcellepaneler, som importeres til Europa. Formålet med registreringen er at pålægge de kinesiske solceller en straftold på op til 60 procent, fordi de er produceret med massiv statsstøtte i hjemlandet og dermed presser priserne kunstigt ned på det europæiske marked.
Læs også: Vrede i el-virksomhed: Vi har bestilt to containere med kinesiske solceller
Problemet for de danske importører er, at beslutningen om at indføre straftolden først bliver taget endeligt til august. Hvis tolden bliver vedtaget, kommer den nemlig til at gælde med tilbagevirkende kraft, så alle solceller, der er importeret efter 6. marts vil blive pålagt straftold.
Helt urimelige vilkår
Hos Tekniq melder chefkonsulent Søren Rise, at han har været i kontakt med en række danske installationsvirksomheder, der er ramt af problemet. De har alle meget god grund til at være frustrerede, mener han. Og især installatører, der bestilte kinesiske solceller før 6. marts, men først får dem leveret senere, er sat i en helt urimelig klemme, påpeger Søren Rise.
Man kan simpelthen ikke lovgive med tilbagevirkende kraft, for du straffer en række virksomheder, der ikke har gjort noget forkert. Der er jo ikke tale om, at de har lavet dårlige installationer eller lignende. De har blot været så uheldige at bestille solceller fra kinesiske producenter, som de nu reelt ikke kender prisen på før august. Det er jo fuldstændig umuligt at drive forretning på de vilkår, siger Søren Rise til installator.dk
Læs også: Manglende støtte-godkendelse rammer solceller-ejere
Efterlyser politisk indgreb
Han appellerer til, at de danske politikkere sikrer, at installationsvirksomhederne ikke kommer til at betale straftold af ordrer, der er afgivet før 6. marts.
Hvis straftolden træder i kraft har vi en klar forventning om, at politikerne griber ind, siger Søren Rise.
Klima- energi- og bygningsminister Martin Lidegaard sagde tidligere på ugen til Ingeniøren at han følger situationen, men vil vente og se, hvad EU-kommissionen når frem til.