Tyveri af værktøj fra varebiler boomer – det gør mærkningen ikke
Trods et stigende antal tyverier fra varebiler af dyrt værktøj undlader mange håndværkere og entreprenører alligevel at lade deres værktøj mærke, selvom det både kan afskrække tyvene og være med til at sikre, at værktøjet kan komme retur.
”Politiet finder rigtig meget værktøj, men hvis det ikke er mærket, kan politiet ikke bevise, det er stjålet – og må lade det ligge,” fortæller Henrik Olsen, direktør i Unisecure.. Foto: Unisecure
Mens antallet af tyverier fra private hjem er for nedadgående, er det modsatte tilfældet for tyverier fra varebiler. De skal tælles i tusindvis og ifølge Rigspolitiets seneste statistik steg det antallet med 20 pct. i fjor.
Allan Nielsen fra VVS-firmaet Benny Johansen & Sønner fortæller, at virksomheden har haft tre indbrud i varebiler.
”Det er især vores montørbiler, der bliver stjålet fra og især det dyre elværktøj. Vi er over 80 medarbejdere, de 60 er montører," fortæller Allan Nielsen, der er lager- og indkøbsansvarlig i firmaet.
"Jeg indkøber typisk værktøj for omkring 42.000 kroner, når vi har en ny medarbejder. Så kan man selv gange op. Det drejer sig om mange penge, når der er indbrud,” siger han.
Men virksomheden mærker værktøjet og opfordrer andre til at gøre det samme.
"Noget af vores stjålne værktøj dukkede op i Tyskland og noget i Rødbyhavn. Værktøjet kunne spores, fordi vi har digitale værktøjsstyring EG TraceTool,” fortæller han.
EG TraceTool er en af flere virksomheder, der tilbyder produkter og løsninger til mærkning og sporing af værktøj.
Unisecure er et andet – og her fortæller adm. direktør og partner, Henrik Olsen, at mange håndværkere tror, at politiet alligevel aldrig finder tyvekosterne – så hvorfor gøre noget.
Præcis sporing nødvendig
”Men det er ikke rigtigt. Politiet finder rigtig meget værktøj, men hvis det ikke er mærket, kan politiet ikke bevise, det er stjålet – og må lade det ligge”.
Unisecure tilbyder DNA-mærkning og trackere til værktøj, der gør det muligt for virksomheden at spore stjålne genstande og assistere politiet med at hente det hjem. Men det kræver, at sporingen er præcis.
”Politiet må nemlig kun ransage en specifik bolig, et kælderrum eller en etage, når de har præcise oplysninger om, hvor de stjålne genstande er. Hvis en GPS-tracker peger på en adresse med flere boliger, kan politiet ikke ransage dem alle. Sådan er lovgivningen.
Derfor benytter vi avancerede teknologier til at lokalisere kundernes genstande med høj præcision – helt ned til 10 cm. nøjagtighed,” siger Henrik Olsen.
Men der er ifølge direktøren fortsat rigtig langt mellem håndværkere og entreprenører, der mærker deres værktøj og dermed nedsætter risikoen for at få det stjålet. Det på trods af, at mærkning til varebilen og alt værktøjet kan fås for 7-800 kr.
”Når vi er ude med politiet, oplever vi jo, at 70-80 pct. af det værktøj, vi finder hos tyvene, ikke er mærket og derfor forbliver hos dem.”
Alt for meget hæleri
Derfor opfordrer han til, at håndværkere og entreprenører tager problemet mere alvorligt og går i gang med mærkningen.
”Det er alt for nemt at stjæle og det er desværre også alt for nemt at komme af med tyvekosterne. På sociale medier vokser hælermarkeder med grupper på over 10.000 medlemmer, hvor ”gode tilbud” frister almindelige danskere,” konstaterer Henrik Olsen.
Det stigende antal tyverier af værktøj fik i november i fjor værktøjsproducenten Festool til at råbe vagt i gevær. Virksomheden håber, at danske håndværkere vil skride til handling.
“Utrolig mange håndværkere får stjålet deres værktøj hvert år, og elværktøj har en høj videresalgskurs. Derfor er det os magtpåliggende, at håndværkerne i højere grad gør, hvad de kan for at forebygge og sikre sig. Det handler både om at undgå tyveri, hjælpe politiet og om at sikre sig selv økonomisk,” lød det fra Rikke Geert, PR-ansvarlig hos Festool Danmark.
Ifølge den seneste opgørelse fra Det kriminalpræventive Råd køber omkring 250.000 danskere hvert år hælervarer. 80 pct. af stjålne genstande bliver videresolgt i Danmark, mens det kun er hver femte hælervare, der transporteres til andre lande. Det betyder, at en stor del af hælervarerne faktisk kan komme retur til ejerne.
"Modsat af hvad mange tror, så bliver langt størstedelen af stjålet værktøj videresolgt i Danmark. Derfor er det vigtigt, at håndværkerne mærker og registrerer deres nyindkøbte værktøj,” lyder opfordringen fra virksomheden, der har valgt at give tre års garanti på værktøj, der er registreret og dermed lettere kan finde vej tilbage til rette ejermand, hvis det bliver stjålet.