Der er brug for flere hænder til at sætte yderligere fart på fjernvarmeudrulningen. Et bredt samarbejde mellem interesseorganisationer skal derfor være med til at opkvalificere ledige ufaglærte, så de kan bidrage til at løfte opgave som eksempelvis fjernvarmesvejsere.
Det nye opkvalificeringsforløb er blevet til i samarbejde mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og flere fremtrædende erhvervs- og industriorganisationer. Foto: Arkivfoto
Der skal sættes turbo på udfasningen af russisk gas til opvarmning af danske hjem og virksomheder til fordel for blandt andet en udbygning af fjernvarmenettet. Skal opgaven løftes er der dog brug for flere hænder.
Derfor har arbejdsgivere, fagforeninger samt job- og kursuscentre nu indgået et samarbejde rettet mod ledige ufaglærte, der skal klædes på til en rolle i den grønne omstilling som eksempelvis svejsere til fjernvarmeområdet.
LÆS OGSÅ: Synliggørelse af tyverisikring mindsker risikoen for indbrud i varebilen
”Som situationen er lige nu, kommer vi til at mangle et stort antal folk til at løfte opgaven, når fjernvarmenettet skal udbygges den kommende tid. Samtidig er der mange ufaglærte i Danmark, som med et opkvalificeringsforløb kan blive rustet til at påtage sig denne opgave,” forklarer Johnny Kristensen, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Samarbejde med store industriorganisationer
Det nye opkvalificeringsforløb er blevet til i samarbejde mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk Metal, Blik & Rørarbejderforbundet, Green Skills, Jobcentre og Rybners Kursuscenter i Esbjerg.
”Det er en fælles opgave at skaffe den nødvendige arbejdskraft til de grønne udfordringer, der venter lige om hjørnet. Og det nye forløb er et godt eksempel på, hvad der skal til for at løse denne opgave,” siger Johnny Kristensen.
Det første hold af ufaglærte ER allerede startet på forløbet, der i første omgang udbydes i Sydjylland.
LÆS OGSÅ: Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i
”Ambitionen er så, at initiativet kan udbredes til hele landet, så vi kan få opkvalificeret endnu flere ufaglærte på anbefaling fra jobcentrene,” håber Johnny Kristensen.
Målet med opkvalificeringsforløbet er både at gøre den ledige interesseret i beskæftigelse i branchen eller at gå i ung/voksenlære inden for branchernes uddannelser.
-AKJ
Varmeanlæg

24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.
Virksomhedsdrift

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.
Varmeanlæg

43 varmepumpeanlæg reducerer energiudgifter med mindst 1 million kroner
Producent af frøbearbejdningsudstyr installerer avanceret og kompleks energiløsning og reducerer sit energiforbrug med knap 1100 Mwh om året. Med samordning af 43 forskellige varmepumpeanlæg i flere ældre bygninger var det ifølge installationsvirksomheden Bøttcher Fog A/S en kompleks og spændende opgave.
Branchen

Flere kvinder vil traditionelle mandefag og bidrager positivt
I løbet af de seneste små 10 år er antallet af kvindelige elektrikerlærlinge mere end tredoblet. Og uddannelsen står langtfra alene, da tendensen også præger de øvrige fag i både installationsbranchen og metalindustrien. Det viser nye tal fra uddannelsesstatistik.dk.
Branchen

VVS’23 slår besøgsrekord
Tre travle dage med masser af besøgende og en fuldstændig udsolgt messe betyder, at årets VVS-messe slår besøgsrekord. Faktisk slog messens anden også alle rekorder for antallet af besøgende på én dag.
Varmeanlæg

226.000 varmepumper står i kø for at blive installeret
VE-godkendelsesordningen til varmepumper fungerer godt og sikrer høj kvalitet i installationer. Men lige nu er salg af varmepumper bremset helt op. Fordi tilskudsordninger slet ikke kan følge med. Fordi udrulningen af fjernvarme er uafklaret. Og fordi gaspriser er faldet.