08.03.2018  |  EL  |  Branchen

Væksten fortsætter i installationsbranchen

Omsætningen i de danske el- og VVS-installationsvirksomheder steg i 2017 med næsten tre procent. Det viser den nyeste markedsanalyse fra Tekniq.

Det går godt for den danske installationsbranche. Det er den overordnede konklusion i den nye markedsanalyse, foretaget af brancheorganisationen Tekniq. Den viser, at omsætningen steg fra 48,6 til 50 milliarder kroner året efter, svarende til en vækst på 2,9 procent.

”Det er positivt i sig selv, at branchen fortsætter de seneste års fremgang", siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq. 

Det er stadig aktiviteten i de største byer, der fører an, men væksten spreder sig i stigende grad til resten af landet. For andet år i træk er det VVS-virksomhederne, der kan høste den største vækst på 3,7 procent, mens omsætningen i elbranchen er steget med 2,3 procent.

”Det skyldes helt naturligt, at der for alvor er kommet gang i boligbyggeriet og -renoveringerne, der udgør en meget stor del af VVS-branchens samlede omsætning”, siger Niels Jørgen Hansen.

Læs også: Indspark: Vækst i installationsbranchen

Tekniq forudser, at opgangen vil fortsætte med en vækst på henholdsvis tre procent i 2018 og 2,5 procent i 2019. Det er takket være opsvinget i dansk økonomi, voksende privat boligbyggeri og investeringer i erhvervslivet. Samtidig er der en høj aktivitet, når det gælder de offentlige byggeprojekter – ikke mindst de store hospitalsbyggerier. Og det lægger pres på virksomhederne.

”Det kan godt være, man som kunde vil opleve, at en virksomhed siger nej tak til en given opgave, men så er der en anden i nabolaget, der siger ja", forsikrer Niels Jørgen Hansen. 

Stigende vækst udfordrer arbejdsstyrken
Ifølge markedsanalysen steg beskæftigelsen i installationsbranchen med 1,7 procent i 2017. På sigt kan det give udfordringer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

”El- og VVS-virksomhederne åbner dørene for et stadigt voksende antal lærlinge. Og endelig så ser vi, at branchen i stigende grad gør brug af digitale hjælpemidler for at effektivisere den daglige drift og dermed øge produktiviteten”, siger Niels Jørgen Hansen. 

Læs også: Tekniq og Dansk Byggeri: Ny skatteaftale er et skridt på vejen

Men fortsætter væksten i dansk økonomi er der brug for politiske initiativer til at skaffe ekstra hænder i installationsbranchen.

”Det kunne være en højere pensionsalder, en markant lettelse af indkomstskatten og lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft”, siger Tekniqs adm. direktør.

-EST

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere