Verdo skal fortsat stå for drift og vedligeholdelse af Aarhus’ gadebelysning
Aarhus Kommune står midt i en grøn omstilling. Digitale løsninger kan være med til at sikre en effektiv og sikker drift og en mindre CO2-udledning. Netop derfor har Verdo fået forlænget sin aftale med kommunen om drift og vedligeholdelse af kommunens vej, sti- og effektbelysning.
I Aarhus Kommune er der omkring 60.000 lyspunkter, hvilket gør det til landet største belysningsanlæg. Hidtil har Verdo stået for drift og vedligeholdelse af vej, sti- og effektbelysning i kommunen.
Det kommer de også til fremover. Første juli trådte en nye kontrakt således i kraft, så aftalen nu løber til og med 2025.
Læs også: Middelfart satser på klimavenlige gadelamper
”Vi er afhængige af, at andre varetager opgaven for os, da vi hverken har mandskab eller materiel selv. Det er derfor vigtigt, at vi har en høj oppetid, så borgerne kan færdes trygt og opleve, at der er lys på veje og stier på de tidspunkter, hvor det er nødvendigt”, siger Ole Morgenstjerne, belysningsingeniør og fagkoordinator i Aarhus Kommune, og fortsætter:
”Verdo har en effektiv planlægning af opgaverne, der medfører, at de kører mindst muligt og mere energivenligt. Verdo har også et stort lokalt kendskab, fordi de er placeret i Aarhus og har varetaget drift og vedligehold af belysningen i Aarhus de seneste seks år”.
For at optimere logistikken og sikre en mere miljøvenlig kørsel har Verdo udviklet digitale løsninger og værktøjer. Det gælder blandt andet GPS-overvågning af køretøjerne, så virksomheden kan hidkalde den nærmeste bil, når der sker kritiske fejl og dermed udlede så lidt CO2 som muligt, når belysningen skal serviceres.
Kommunen sparer tid ved digital sagsstyring
Alle Verdos montører er også udstyret med en tablet, hvor alle 60.000 lyspunkter og hundredvis af kabelskabe i Aarhus Kommune er tegnet ind på et digitalt kort. Det gør det nemt at håndtere fejl og mangler, fordi montørerne helt nøjagtigt kan se, hvor de skal køre hen, og hvilken gadelampe der evt. er gået i stykker.
En anden fordel ved det digitale kort er, at kommunen selv kan følge med i opgaveløsningen. Når borgere, Aarhus Kommune eller Verdo selv har meldt fejl, lyser den pågældende lampe rødt på kortet. Når Verdo har afsluttet opgaven, kan montøren på sin tablet registrere arbejdet digitalt på stedet og ændre lampens status til grøn.
”Vi sparer en masse tid og kan koncentrere os om andre opgaver, fordi vi ikke hele tiden skal kommunikere med Verdo. Det betyder meget for os, at de kan håndtere opgaven selv og har effektive og præcise kommunikationsveje. På den måde formår Verdo at holde os rettidig orienteret om den aktuelle status og fremdrift”, siger Ole Morgenstjerne.
Læs også: Landsby mørklagt i to uger efter renovation af gadebelysningen
Hos Verdo vækker den genvundne kontrakt med Aarhus Kommune stor glæde.
”Teknisk infrastruktur er i rivende udvikling, og det er ét af Verdos strategiske indsatsområder. I fremtiden vil vi se, at både gadebelysning og teknisk infrastruktur i endnu højere grad vil bidrage til den grønne omstilling. Dels fordi det bliver mere energieffektivt, og dels fordi data og kommunikation via gadebelysning og intelligente transportsystemer vil bidrage til en optimering af trafikken og trafiksikkerheden", siger Morten Birch, midlertidig administrerende direktør i Verdo.
- JMA