Videreuddannelse sikrer kvaliteten: KEA opdaterer IMS VVS montørers viden om afløbsinstallationer

Hvordan præciseres datablade, og hvor finder man de nyeste normer inden for afløbsinstallationer? Det og mange andre spørgsmål blev besvaret, da KEA afholdt sit første virksomhedskursus for montører fra IMS VVS.

Foto: KEA

Opdateret viden forbedrer montørers arbejdsfærdigheder

Ejer Nicolai Sørensen fra IMS VVS mener, at videreuddannelse er vigtigt gennem hele livet. Derfor sendte han 30 montører tilbage til sit gamle studiested, KEA, for at få opdateret viden om afløbssystemer. Civilingeniør og lektor Peter Hansen fra KEA Teknik var underviser og fremhæver nødvendigheden af opdatering: ”Der kommer løbende normændringer. Den sidste indenfor afløb var i 2020. Der er mange ting, vi har gjort på en bestemt måde siden 60’erne, og som faktisk også har virket. Men vi kan blive bedre. Man er begyndt at se små fejl i noget byggeri, som gør at kunder fx oplever at afløbssystemet ikke virker.”

Det er svært at finde hoved og hale i, og når man står ude på pladsen, siger mester måske ét, men man lærte noget andet dengang man var på skolebænken.

Mark, montør hos IMS VVS

Udfordringer med at følge med

KEA ønsker at tilbyde flere kurser for montører, som måske ikke har været på skolebænken siden deres uddannelse. Mange har ikke tid eller kendskab til de nyeste normer. Det bekræfter Mark, montør hos IMS VVS: ”Det er svært at finde hoved og hale i, og når man står ude på pladsen, siger mester måske ét, men man lærte noget andet dengang man var på skolebænken. Jeg har på kurset lært en masse om nye standarder og blevet opdateret på lovgivningen indenfor afløb.”

Mark, montør hos IMS VVS. Foto: KEA

Ansvar for vedligehold af viden

Peter Hansen understreger: ”Mange spørger: Hvorfor er der ikke et krav om, at tekniske ansvarlige skal vedligeholde deres uddannelse og viden? Men det er deres eget ansvar. De skal selv ind og læse de tekniske løsninger og normer, når de kommer.” Dette kan skabe problemer, da mange håndværkere ikke altid får opdateret deres viden, selvom det er nødvendigt for at undgå fejl i deres arbejde. ”Selvfølgelig hjælper brancheforeningerne og skriver ud i deres nyhedsbreve f.eks. Men så skal montørerne huske at abonnere, og huske at læse det,” fortæller Peter.

Deres viden er generelt helt rigtig. Men der er bare gråzoner, hvor man bliver nødt til at kunne slå det op.

Peter Hansen, civilingeniør og lektor

Kurser som løsning

KEAs kurser skal imødekomme markedets behov ved at give montører konkrete værktøjer og opdateret viden. ”Fordi det er svært at sætte to streger under et facit. Deres viden er generelt helt rigtig. Men der er bare gråzoner, hvor man bliver nødt til at kunne slå det op. Fx når man står på en byggeplads og diskuterer om en given løsning er korrekt, har de nu fået nogle værktøjer til, hvor og hvordan de finder den rigtige viden og løsning, og hvordan de skal bedømme et problem. De fik derudover nogle konkrete billeder på, hvad der kan gå galt, og hvilke løsninger, der skal til for at udbedre det.”

Peter Hansen, Civilingeniør og lektor. Foto: KEA

Hurtigt byggeri og cowboyløsninger

Peter nævner, at der i byggeriet ofte bruges hurtige løsninger: ”Det skal gå så stærkt i byggeriet, at der kommer fejl. Og så kommer der de her ”cowboy-løsninger”. Man har måske heller ikke tid til at lære lærlingen at lave det rigtigt. Og der er ingen, der har tid til at opdage, at noget er forkert, og der er ingen konsekvenser før langt senere, når en fejl viser sig efter 2 eller 5 år.” Det kan føre til unødvendigt ressourcespild uddyber han: ”Bare fordi man ikke har kunne sætte to stykker rør sammen med den rigtige fitting.”

Ifølge Peter har en virksomhedsejer fra et større VVS-firma udtalt: ”Omkring 20% af det, der bliver lavet, er forkert. Eller vendt om: 20% af vores ansatte laver mange fejl – og det æder overskuddet. Så man i stedet for det planlagte overskud, ender med kun 80%.”

Omkring 20% af det, der bliver lavet, er forkert. Eller vendt om: 20% af vores ansatte laver mange fejl – og det æder overskuddet.

Peter Hansen, civilingeniør og lektor

Ny norm for drikkevand på vej

En ny norm for drikkevand træder i kraft i april 2025. KEA vil tilbyde skræddersyede kurser inden for dette og andre VVS-faglige områder.

Kontakt os

Vil I vide mere? Kontakt uddannelseskonsulent Viggo Svolgaard Musaeus på T: 23 61 82 88 eller E: vism@kea.dk for at høre, hvordan KEA kan hjælpe jer.

Mere fra...

22.10.2024KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

Sponseret

Videreuddannelse sikrer kvaliteten: KEA opdaterer IMS VVS montørers viden om afløbsinstallationer

03.10.2024KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

Sponseret

Kompleksiteten ved bæredygtige materialer udfordrer byggeskik

16.10.2023KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

Sponseret

“En uddannelse i bygningsautomatik gør dig til bindeled i den grønne omstilling”