Virksomheder kan spare millioner på ventilation
600 millioner kroner kan danske virksomheder hvert år spare på ventilation til rumvarme. Forrentningen er 50 procent eller derover. Det viser beregninger fra Go Energi.
Frisk luft er vigtigt for både arbejds- og produktionsmiljø i virksomhederne, men ofte er ventilationen så ineffektiv, at pengene og energien nærmest blæser ud af ventilationsanlægget. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Go Energi, som har beregnet, at danske virksomheder kunne spare 600 millioner om året i energi til ventilation.
Find millioner i ventilations- og varmeanlægget
Elbesparelser:
- Tilpasning af luftskifte til behov
- Justering af driftstid
- Minimering af tryktab
- Udskiftning af gamle ventilatorer til nye energieffektive
Varmebesparelser:
- Tilpasning af luftskifte til behov
- Justering af driftstid
- Optimering af varmegenvinding
Der er et kæmpe potentiale. Og det vel at mærke med investeringer i tiltag, der forrenter sig med 50 procent eller mere, siger projektleder Thomas Drivsholm i Go Energi, der har lavet beregningerne for at gøre danske produktionsvirksomheder opmærksomme på de nemme og store besparelser i deres bygninger.
Trykkeri ser frem til besparelse på syv millioner kroner
At der er millionbesparelser for den enkelte virksomhed bekræftes af for eksempel Bording Koncernen. Virksomheden tjekkede et anlæg i en lagerhal, lavede en enkelt ombygning og kan nu for en investering på under 200.000 kroner se frem til at spare over 200.000 kroner om året, eller næsten syv millioner i investeringens levetid.
Tidligere brugte firmaet en af sine lagerhaller som trykkeri, og derfor var der blevet opført et stort, ventilationsanlæg, som sugede overskudsvarme og støv ud og sikrede frisk luft i hallens 1.625 m2. Virksomheden holdt det i stand med løbende service. Efter en årrække valgte ledelsen at se nærmere på anlægget.
Vi opdagede problemet, da vi så på budgettet. Netop på det lager brugte vi cirka tre gange mere energi per kvadratmeter end i de andre bygninger. Så det gik vi i gang med at undersøge, siger Mikael Løgstrup, økonomidirektør i Bording A/S.
Bording fik et tjek af deres ventilationsanlæg. Konklusionen var, at den mængde luft, som blev skiftet ud, var alt for stor til det nuværende behov, og at ventilationsmotorerne kørte med dårlig virkningsgrad.
Efter ingeniørrådgivning valgte Bording at lave en enkel ombygning af deres ventilationsanlæg. Det sænker luftcirkulationen, recirkulerer luften i hallen og bruger mindre energi til opvarmning af luften. Samtidig forbedrede Bording deres porte for at forhindre varme i at slippe ud. I dag bruger firmaet omkring 400.000 kWh mindre per år på det ene lager, hvilket svarer til godt 220.000 kroner. Størstedelen af besparelserne er på varme.
Regel nummer et: Indret efter behovet
Bordings eksempel er langt fra et særsyn, påpeger Go Energi:
Vores beregninger og erfaringer fra virksomhederne viser med al tydelighed, at det for alvor kan betale sig for virksomhederne at vende blikket mod ventilations- og varmeanlæggene. Så vi kan kun opfordre virksomhederne til at finde de mange millioner kroner i ventilationsanlæggene rundt omkring, siger Thomas Drivsholm.
I de fleste virksomheder kommer de store besparelser primært ved at regulere ventilationsanlægget efter behovet. Det gælder såvel bedre styring af driftstiderne som regulering af tryk i anlægget. Med et Go Energi-tjek for ventilation er det nemt at finde ud af, hvor det kan betale sig at sætte ind. Et tjek kan spare op til flere hundrede tusind om året og sikrer blandt andet, at man kun ventilerer efter behovet.
-KPE