VPO vil kvalitetssikre varmepumpemarkedet
VarmePumpeOrdningen, der er en selvstændig, uafhængig og frivillig brancheordning, skal sikre størst muligt udbytte af varmepumpeanlæg gennem korrekt dimensionering, installation og vedligeholdelse. Pt. er der størst salg i jordvarmepumper.
Idéen til at skabe en ordning for varmepumper i begyndelsen af 90erne udsprang af en daværende individuel støtteordning. Fra branchens side ønskede man at skabe en ordning, der stod for kvalitet i forhold til produkterne og installationen.
Jeg har været med fra starten og således med til at stifte VarmePumpeOrdningen (VPO) i 1994, fortæller Kaj Petersen, Knud Petersen Filskov A/S, der både er installatør og samtidig formand for VPO-udvalget.
Vi ønskede at sikre høj kvalitet på installationssiden, men samtidig også stille krav til varmepumpernes kvalitet, så kunderne fik maksimal sikkerhed for den samlede ydelse, tilføjer Kaj Petersen og peger på de tre vedtægtsbestemte formål:
- at minimere energiforbrug og emission ved anvendelse af varmepumper
- at tilstræbe, at der kun installeres varmepumpeanlæg, som kan opfylde fastsatte krav til såvel varmepumpeaggregatet (typegodkendt) som til dimensionering, installation og vedligeholdelse (VarmePumpeOrdningen)
- at tilstræbe at det samlede anlæg arbejder med en rentabel driftsøkonomi i hele anlæggets levetid
Svenn Hansen, daglig leder af VPO-sekretariatet, der fysisk er placeret på Teknologisk Institut i Århus, Center for Køle- og Varmepumpeteknik opsummerer:
Det drejer sig med andre ord om lav miljøbelastning, kvalitetssikring af dimensionering, installation og vedligehold, samt god privatøkonomi for varmepumpeanlæg, siger han og tilføjer.
Fra VPOs side ønsker vi, at VPOs medlemmer leverer gode anlæg til kunderne med lang levetid og god driftsøkonomi, dvs. med lavt energiforbrug og i det hele taget med minimale omkostninger. Det er forudsætningen for at få kunderne til at investere i f.eks. jordvarmeanlæg til langt over 100.000 kr.
VPO stiller krav til medlemmer
Svenn Hansen understreger, at ikke er en forening, men en ordning, der styres af et udvalg.
Ordningen er for virksomheder med erfaring i installation og vedligeholdelse af mindre eldrevne varmepumpeanlæg. Varmepumpemontører (VP) og varmepumpeservicemontører (VPS) skal have indgående kendskab til og praktisk erfaring med installation og drift af små varmepumpeanlæg, forklarer Svenn Hansen.
For at blive medlem af ordningen skal mindst én person i virksomheden have erhvervet et VPO-bevis (varmepumpebevis) efter godkendt prøve ved et VPO-kursus. Virksomheden skal have mindst én af flg. autorisationer; el, vvs eller køl ved VP-markering og altid køleautorisation ved VPS-markering, forklarer Svenn Hansen.
Medlemsantallet er ca. 130 virksomheder - typisk el-, vvs- og kølefirmaer, men også energiselskaber, varmepumpeproducenter og importører er blandt medlemmerne. På hjemmesiden findes en løbende ajourført liste over firmaer, der er registreret som medlemmer af ordningen.
Svenn Hansen oplyser, at man naturligvis er opmærksom på klager over medlemmer og i værste fald ikke vil tøve med at ekskludere et medlem, der ikke lever op til kravene.
Det er heldigvis ikke sket endnu, bemærker sekretariatslederen.
Kunderne mangler indsigt
For den almindelige forbruger er varmepumpemarkedet nærmest lukket land, anlægget skal bare virke efter hensigten og ellers ikke give problemer. Derfor anbefaler VPO ifølge Svenn Hansen, at kunderne udnytter ordningen mest muligt.
Når potentielle kunder af varmepumpeanlæg henvender sig, er der to ting, som vi lægger vægt på i rådgivningen:
1. Varmepumpen bør enten være systemgodkendt (kan f.eks. findes på Teknologisk Instituts positivliste efter gennemførelse af uvildig test), således at den opfylder gældende normer, standarder og dokumentationskrav, eller findes på Energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper eller Center for Energibesparelsers lister over varmepumper med Elsparemærke, så produktet opfylder en række minimumskrav til produktkvalitet og har en acceptabel beregnet normeffektivitet for standardhuse med radiatorsystem eller gulvvarme
2. Installatøren skal være medlem af Kvalitetssikringsordningen for Varmepumpeinstallatører - VPO.
Svenn Hansen peger også på et tredje centralt element: Som kunde bør man holde sig til én leverandør af det samlede anlæg. Hvis vi taler om et jordvarmepumpeanlæg, skal leverandøren sørge for både nedgravningen af slangen og have styr på de øvrige tekniske forhold vvs, el og køl. Hvis man vælger flere leverandører, kan der blive problemer med at afgøre anlæggets snitflader, og kunden kan blive mellemmand i et spil, som vedkommende ingen forudsætninger har for at vinde, endsige deltage i på kvalificeret vis.
For installatørerne bør det desuden være en selvfølge, at man tager ud til kunden og foretager de indledende beregninger, så anlægget bliver dimensioneret rigtigt fra begyndelsen og dermed yder den effekt, som kunden har behov for og betaler for!
Garantiordning
Men selvom alle forholdsregler er taget, kan man som kunde risikere, at anlægget alligevel ikke virker efter hensigten.
Opstår den situation, træder VPOs garantikoncept i kraft. Garantiordningen træder til, hvis/når der opstår problemer af teknisk art med en VPO-installation. Med dette menes, at anlægget ikke yder det aftalte og forventede i forhold til en beregning og dimensionering i henhold til VPOs kriterier og en kvalitetssikring gennem VPOs kvalitetssikringsplan. Grundtanken bag garantiordningen er, at en kunde skal kunne stole på at få et kvalitetsanlæg, når det er blevet korrekt udført af et VPO-medlem i overensstemmelse med VPOs krav til beregning og dimensionering og i øvrigt er blevet installeret og serviceret i henhold til VPOs kvalitetssikringskoncept, forklarer Svenn Hansen og tilføjer, at garantiordningen samtidig kan bruges som salgsargument over for kunderne. Det er dog ikke det samme, som at kunderne ikke kan forlange noget andet installeret. Så er anlægget bare ikke garantibelagt.
Stigende marked for jordvarmepumper
Der er i øjeblikket ifølge Kaj Petersen et stigende marked for varmepumper jordvarmepumper vel at mærke. Det har også været mærkbart i Kaj Petersens egen virksomhed, som har installeret varmepumpeanlæg siden 1978.
Så godt som alle de varmepumpeanlæg, vi sælger, er jordvarmebaserede fra 70 til 110 om året. Det hænger sammen med tilbagebetalingstiden. For trods en pris på 100.000-130.000 for et anlæg, er tilbagebetalingstiden kort nok til, at forbrugerne vælger den type anlæg. Det er langt at foretrække frem for luft/luft- eller luft/vandanlæg, hvor varmen skal trækkes ud af luften, der jo om vinteren, hvor der er behov for mest varme, har laveste temperatur, og dermed skal der meget energi til at hente tilstrækkelig med varme. Dertil skal lægges, at de er svære at dimensionere. Derfor er denne type varmepumpeanlæg mest beregnet til sommerhuse med drift om sommeren. Et jordvarmeanlæg derimod henter den akkumulerede varme fra hele sommeren ud af jorden er der for lidt areal på grunden, kan vi nu også lave lodrette boringer til slangen. Der er heller ingen støjende udedel, som ved f.eks. et luft/luft-anlæg. Der er heller ingen synlige gener, da slangen er i jorden og anlægget indenfor i huset. Derved er det også sikret mod vandalisme.
Hvad angår salgsmetode af varmepumpeanlæg, er Kaj Petersen ikke i tvivl om den bedste:
Det er helt klart mund-til-øre-metoden. Det gælder både mellem kunderne, og når de specifikt henvender sig til os angående nyt varmeanlæg. Vi annoncerer naturligvis i de lokale blade, men det er primært for at være synlige i markedet. Og så betyder det naturligvis noget i forhold til markedsandelen i lokalområdet, at vi er med i VPO. Det giver, helt som tiltænkt, en tryghed hos kunderne, at de ved, at installatøren er professionel og uddannet til netop dette arbejde samt har en garantiordning i ryggen, hvis der skulle opstår problemer med anlæggets ydelse. Man skal jo huske, at én utilfreds kunde kan ødelægge mere end mange tilfredse kunder kan opbygge ikke mindst i mindre samfund.
Hvad salgsmetoden angår, er Svenn Hansen helt enig: Store kampagner kan skabe opmærksomhed, men det er installatørernes opgave at forklare kunderne om fordelene ved at vælge et varmepumpeanlæg og dernæst, at det med fordel kan bestilles hos en installatør, der er med i VPO.
Endnu større potentiale
Interessen for varmepumper drives af vvs- og elbranchen, og som Kaj Petersen siger, er der stor interesse for varmepumper lige nu. Og anbefalingen fra branchen går på jordvarmepumper. Dvs. at der er et stort marked nu, og dermed er der for installatørerne mulighed for at få en god bid af kagen, hvis de bliver medlem af VPO. Der er også den vinkel, at jordvarmepumpeanlæg ifølge et EU-direktiv fra 2009 betragtes som vedvarende energi og dermed er et fokusområde, siger Svenn Hansen.
Inden 2012 skal der laves en national certificerings- eller kvalificeringsordning. Vi håber, at VPO kan blive opgraderet til denne lovpligtige ordning. Energistyrelsen overvejer i øjeblikket, om det kan lade sig gøre. Hvis det bliver sådan, vil der sandsynligvis blive stillet endnu større uddannelseskrav til medlemmerne. Pt. er der ca. 130 installatører med, men en stigning til mellem 500 og 600 installatører er ikke urealistisk, fordi de dermed kan markedsføre sig som kompetente installatører, kan tilbyde garantiordning, vil have få reklamationer kompetencen taget i betragtning, og endelig vil de blive holdt løbende informeret om al ny viden, forudser Svenn Hansen.